Tabăra în care copiii au învățat meserie, iar părinții au învățat să-i respecte

După ani la rând în care a urma o școală profesională a fost un sinonim al eșecului, tot mai mulți tineri încep să înțeleagă cât de important este înveți o meserie. România trece printr-o criză a forței de muncă așa că angajatorii privați se implică la rândul lor în programe de formare și organizează acțiuni care să le deschidă tinerilor apetitul pentru meserii considerate fără perspectivă.

Astfel de acțiuni se derulează, de patru ani, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei – un program de formare profesională derulat de OMV Petrom și inclus în proiectul România meseriașă. În aceste tabere, mai mulți elevi ai unor școli profesionale, selectați în fiecare an din alt județ, au ocazia să deprindă meserie, vreme de o săptămână, de la oameni care au excelat în domeniile lor.

La final, tinerii învață că poți avea parte de respect, satisfacții profesionale și câștiguri pe măsură chiar și atunci când lucrezi cu coiful de bucătar pe cap sau cu mistria în mână.

Anul acesta, 240 de elevi și 40 de profesori au participat, în patru serii diferite, la atelierele de dezvoltare personală și profesională susținute de specialiști în: mecanică, electronică și automatizări, turism și alimentație, respectiv construcții, instalații și lucrări publice. La finalul taberei, 40 de elevi din toate cele patru serii au câștigat burse de studiu în valoare de 500 de lei pe lună, iar profesorii au primit finanțări de până la 40.000 de euro pentru implementarea unor proiecte privind îmbunătățirea educației profesionale și tehnologice.

Pe lângă șansa de a învăța de la cei mai buni, copiii din clasele a X-a și a XI-a au învățat, în cele șapte zile petrecute în tabăra de la Bran, cum să își redacteze un CV, cum să se prezinte la un interviu de angajare, ce înseamnă munca în echipă și, mai ales, ce provocări presupune meseria pe care și-au ales-o. 

În ultima sesiune de pregătire din tabără, derulată la finalul lunii august, 59 dintre viitorii angajați în Turism și Alimentație Publică au simulat un program de muncă real și au lucrat în echipe, fiind împărțiți conform înclinațiilor fiecăruia: o parte dintre ei au lucrat în bucătărie, alături de un chef experimentat, iar ceilalți au fost instruiți pentru servirea la mese.

Am mers să vedem cum arată o zi dintr-o astfel de tabără și am luat parte la ceea ce organizatorii au numit proiectul final – o cină cu peste o sută de invitați a căror identitate nu le-a fost dezvăluită copiilor până în ultima clipă. Întâlnirea nu s-a încheiat doar cu lacrimi, ci și cu o lecție valoroasă: părinții au înțeles cât de important este pentru copiii lor să-și aleagă meserii în care pun pasiune.


Acest articol face parte din categoria „Conținut sponsorizat” și este oferit de OMV Petrom. Prin programul „România meseriașă”, OMV Petrom susține învățământul profesional din România și își propune să aducă în prim plan importanța meseriilor în dezvoltarea țării noastre și să găsească soluții pentru educația viitorilor meseriași.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.