Cum România e încă un enorm inventar de nereguli, cazul unui ministru care refuză să-și asume plagiatul și să se retragă a trezit mai mult curiozitate decât indignare. Cât va mai rezista Lucian Bode la Interne și cine îl protejează? Cum reușește o figură ștearsă de sindicalist local să învețe, în câțiva ani, scurtătura până la cele mai înalte trepte ale puterii? Și cum rămâne acolo?

Răspunsul e de găsit în traseul său politic multă vreme ignorat. Dar și în păcatele și inocența societății noastre, căci Lucian Bode întruchipează, pe rând, poporul umil și răbdător, poporul vigilent și moralist cu alții, poporul împăcat, în sinea lui, cu plagiatul. Cazul Bode ne obligă, de fapt, să ne uităm mai atent la pregătirea și la inteligența celor ajunși la putere. Dar și la tarele întregului sistem de educație care perpetuează cu succes mediocritatea.

Despre plagiat, partidocrație și prostocrație în România vorbește, în acest episod, Theodor Paleologu, eseist, diplomat și fost ministru al Culturii, al cărui drum politic s-a intersectat, la începuturi, cu cel al lui Lucian Bode.

FOTO: INQUAM PHOTOS/ Sabin Cîrstoveanu


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente