Țară, țară, vrem făptași
Bună dimineața!
Săptămâna asta speram să aflăm cine și cum ne-a furat alegerile. Am văzut doar două personaje care s-au plimbat ca pe catwalk în fața camerelor. Niciunul nu este închis, niciunul nu este acuzat că ar fi fraudat votul, iar Călin Georgescu, beneficiarul presupuselor mișmașuri electorale, își continuă delirul televizat.
În timpul ăsta, serviciul de informații din Republica Moldova a publicat schema prin care Rusia a încercat să se bage peste votul moldovenilor. Ei cum pot?
1. Mercenarii „trimisului lui Dumnezeu”
Foto: Agerpres
Călin Georgescu a fost prins cu minciuna. După ce a spus că nu îl știe pe Horațiu Potra, mercenarul cu milioane de euro în portbagaj, a recunoscut că l-a cunoscut, dar acum 3-4 ani.
Apoi, a admis că a fost chiar sâmbăta trecută la ferma de cai unde era și Potra. Doar că nu l-a băgat în seamă. Georgescu a fost descusut la emisiunea Ancăi Alexandrescu de la Realitatea Plus. Vă dați seama câte am afla despre el dacă ar fi și jurnaliști în platou?
-
Mitul teroriștilor. Imediat după anularea alegerilor, România a părut că se întoarce în ‘89. Imagini cu tancuri s-au rostogolit în online, iar un „terorist” a fost prins. Horațiu Potra a fost oprit în drum spre București, acolo unde ar fi plănuit proteste violente. În mașina lui au fost găsite valută, petarde, arme albe și un pistol cu bile.
-
Ce știe CEC? Potra a fost audiat, încătușat, eliberat. Nu a fost considerat pericol public. El este suspectat de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și instigare publică. Nimic despre alegeri. Până la urmă, cea mai dură măsură a luat-o CEC Bank, acolo unde omul avea conturile. Toate i-au fost închise în octombrie, înainte de alegeri. Motivul: riscuri de fraudă, spălare de bani și finanțare a terorismului. Apropo, pe TikTok a apărut un val de chemări la răscoală pentru 21-22 decembrie.
-
S-a găsit legea din 2002. Și Eugen Sechila a fost reținut și pus sub control judiciar. El este fost membru al Legiunii Străine și actual neo-legionar, a strâns semnături pentru Georgescu și îi asigura paza. A fost ridicat de pe aeroport când se pregătea să plece din România. Acum e obligat să rămână în țara iubită. Este vizat pentru promovarea mișcării legionare. Deși legea există de 22 de ani, fapta n-a existat până acum pentru Parchetul General.
-
Faimoșii paparazzi. Odată cu apariția acestor două personaje, au apărut și poze în care cei doi discută cu Călin Georgescu. Fotografiile sunt pe modelul clasic de filaj, din spate și de la depărtare, iar sursa lor nu e greu de ghicit. Au fost făcute publice și imaginile de pe camerele de supraveghere surprinse la ferma în care Georgescu se întâlnea cu Sechila și Potra. Candidatul la prezidențiale a negat discuțiile până a fost confruntat cu aceste imagini.
-
Trimișii lui Dumnezeu. IPS Teodosie le-a spus jurnaliștilor de la Le Figaro că independentul este „trimisul lui Dumnezeu”, dar și că Vladimir Putin este „un om al împăcării și un constructor de biserici”. Patriarhia a anunțat că-l bagă din nou în ședință, iar arhiepiscopul s-a apărat în felul următor: „Aprecierile sunt expresia recunoaşterii fireşti a unor calităţi cu care cineva poate fi înzestrat putând astfel fi numit, potrivit unei vorbe din popor, «om al lui Dumnezeu»”.
-
Profil nemuritor. Contul de TikTok al lui Călin Georgescu a pierdut mult din audiență după ce compania a luat măsuri pentru „evitarea dezinformărilor”. Problema s-a rezolvat cu un cont nou care a revenit la milioane de vizualizări. Snoop a arătat cum a reușit această revenire, iar Alex Nedea 📹 cum se face milionul de vizualizări într-o oră, cu doar câteva linii de cod. Între timp, investigația a devenit internațională. Jurnaliștii polonezii au descoperit legătura cu Rusia.
2. Reformarea partidelor, cu ciolanul pe masă
Partidele tradiționale nu și-au revenit din pumnii izolaționiștilor. S-au reformat tot cu Ciolacu. A revenit și Hellvig în partidul despre care noul președinte spunea că a ieșit din zodia Iohannis. Acum coc candidatul perfect pentru prezidențiale și se gândesc cum să nu se certe.
-
Nume noi pentru Cotroceni. Principalele nume vehiculate pentru prezidențiale 2.0 sunt: Bolojan, Nicușor Dan și Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai. Sunt cumva niște nume scoase din pălărie care nu sunt nici ele convinse că vor să candideze.
-
Împărțirea ministerelor. S-a creionat noul guvern. PSD ar putea avea șapte ministere, PNL ar urma să conducă patru, USR trei, iar UDMR două. Energia lui Burduja va fi înghițită de Economie, iar Familia înființată pentru doamna Firea se unește cu Ministerul Muncii. Nu este exclusă varianta tragerii la sorți dacă nu se înțeleg pro-europenii.
-
Poate respectăm legea. Ar cam fi timpul ca Ministerul Educației să devină în sfârșit regina Guvernului. Articolul 8 din Legea Educației prevede încă din 2011 ca bugetul ministerului să fie 6% din PIB. În fiecare an se amână aplicarea legii prin ordonanțe de urgență. Poate reușim anul ăsta. Măcar copiii noștri să nu mai poată fi păcăliți cu trei citate din filme și două platitudini spuse cu privire pătrunzătoare.
-
Blocul lui Simion. Liderul AUR, călare pe cele aproape 1.7 milioane de voturi la Parlamentare, cere formarea unui bloc suveranist care să-l susțină pe Călin Georgescu. Mai mult, vrea să-l suspende pe Iohannis, iar anunțul l-a făcut în emisiunea Ancăi Alexandrescu. Fosta consilieră a lui Dragnea, Năstase, Ponta și Oprescu luptă acum cu sistemul politic la care a dat o mână vânjoasă de ajutor.
3. În sfârșit în Schengen
România a intrat în Schengen, după 17 ani de la aderarea la UE. O veste cu care am fi început acest newsletter în alt context politic și social. După ce ne-am luptat cu austriecii și olandezii care ne refuzau dreptul la liberă circulație, acum pare că mulți dintre noi nici nu-l mai vor.
-
La ce ne ajută. Oficial, după sărbători, diaspora se va întoarce în țările adoptive fără controale la granițe. Și șoferii de TIR care stau cu zilele la frontiere vor răsufla ușurați, deși în primele luni unele controale se vor păstra. Decizia de intrare în Schengen ar putea însemna o creștere cu 2% a PIB-ului în anul care urmează, conform lui Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European. Transporturile, turismul, industria și agricultura ar urma să beneficieze cel mai mult după eliminarea granițelor.
-
Implicarea Împăratului. Vestea ne-a fost dată de Klaus Iohannis, care a reușit și cu această ocazie să-i enerveze pe mulți. Președintele care își încheie mandatele într-o Românie aflată pe buza prăpastiei s-a gândit să se laude cu „implicarea lui personală”.
Dacă sunteți în București weekendul acesta, 14-15 decembrie, la Mezanin Market veți găsi un stand Recorder cu produse create special pentru eveniment, care nu sunt încă în shop-ul nostru online. Articolele au un adaos cuprins între 5 și 10 euro, bani care se transformă într-o donație pentru jurnalism. Mezanin Market are loc în Palatul Universul, pe strada Ion Brezoianu, nr. 23-25, iar programul începe la 10.00 și se încheie la 18.00.
Foto: Facebook / Jeno Major
-
Vitezistul de la SIE. G4Media a aflat că Gabriel Vlase, șeful Serviciului de Informații Externe, a mers, anul ăsta, la trei curse de Formula 1. Ultimul mare premiu bifat de Vlase a fost acum două săptămâni, în plină criză de securitate. SIE transmite că la două a fost în interes de serviciu, iar la una în interes privat. Măcar nu ne-a amenințat cu chitanțele ca Ciolacu.
-
SRI, șef pe buget. Anca Simina a scris, pe Recorder, despre cazul „expertei” SRI care controlează bugetul țării. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, se declară încântat de subalterna lui și spune că ușile sunt deschise pentru toți profesioniștii din servicii.
-
Răzbunarea ministrului. Rafila produce ce știe el cel mai bine. Nervi. A schimbat-o pe Beatrice Mahler de la conducerea Institutului Marius Nasta după ce aceasta a depus o plângere penală pe numele ministrului. În locul ei a fost numit un economist dat afară de la Sf. Pantelimon. El a fost deputat din partea, ați ghicit, PSD.
-
Armand, pe bară trei ani. Clotilde Armand rămâne incompatibilă și pierde și scaunul de senator. Decizia este definitivă, însă fosta primăriță a Sectorului 1 a anunțat că se va adresa instanțelor europene cu contestația și a numit dosarul o „mascaradă”.
-
Judecata lui Iulian Dumitrescu. Fostul președinte CJ Prahova a fost trimis în judecată de DNA. Lista acuzațiilor este prea lungă pentru acest format de newsletter.
-
Primarul din Crevedia, după gratii. Florin Petre a fost arestat preventiv pentru trafic de persoane. Ar fi obligat o persoană cu handicap să muncească la ferma lui. Dacă ați uitat cine este Florin Petre, vă recomandăm materialul Recorder „Țară fără memorie. Cazul Crevedia”.
-
O veste bună. Naționala de fotbal are adversari accesibili în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026. Cap de serie este Austria, pe care am bătut-o deja odată cu intrarea în Schengen.
-
În Maramureș, vechile tradiții sunt restaurate cu ajutorul unor meșteri veniți tocmai din Japonia. Folosind o tehnică japoneză de îmbinare a lemnului, aceștia au reușit să repare o vâltoare, locul în care localnicii își spălau rufele în apa din râu.
-
Un indian de 18 ani a devenit cel mai tânăr campion mondial la șah, bătând recordul lui Garry Kasparov, care avea 22 de ani când a devenit campion, în 1985.
-
Un nou tratament ar putea scuti femeile cu cancerul de sân în fază incipientă de terapii mai agresive, precum intervențiile chirurgicale și radioterapie.
-
DE CITIT. În ultimii 10-15 ani, parentingul blând și permisiv a devenit la modă datorită influencerilor care pun accentul pe emoțiile copiilor. Însă copiii au nevoie atât de căldură, cât și de granițe stabilite de părinți.
-
DE VĂZUT. Când sunt puși în fața unui dezastru, oamenii reacționează diferit, însă majoritatea trec prin trei faze: întâi negare, apoi deliberare în privința soluțiilor, iar în cele din urmă vine momentul decisiv, care ne poate salva viața.
-
DE VĂZUT. Ediția 24 a emisiunii „Ce ne enervează”, în care Mihai Radu este martor la „pomana democrației”.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
O să aibă, probabil, mare succes de public în iarna aceasta serialul făcut după romanul „Un veac de singurătate”, serial difuzat de Netflix. Cum ar putea să nu aibă? Lumea lui Gabriel Garcia Marquez este cea mai frumoasă din câte s-au imaginat în literatura ultimelor secole.
Într-adevăr, „Un veac de singurătate” e cel mai bun roman care s-a scris de la „Don Quijote” încoace, și nu doar în limba spaniolă.
Sunt, nu mă feresc, marquezian până în adâncul inimii. Am recitit săptămâna trecută “Un veac de singurătate”. A șaptesprezecea oară. Îl recitesc an de an. E mereu mai bun.
Sunt invidios pe cine n-a pășit încă în Macondo și abia urmează să descopere magia, fie și după ce va fi văzut un serial pe Netflix.
Anul acesta s-au împlinit zece ani de când a murit Gabo. Tot de atunci, nu știu dacă ați remarcat, lumea luat-o complet razna, ca și cum și-ar fi pierdut busola.
Mă întorc în Macondo așa cum m-aș întoarce acasă. Nicăieri, în niciuna dintre lumile posibile, nu am fost vreodată mai încântat și mai fericit.
Macondo, universul imaginat de Gabriel Garcia Marquez pentru a vorbi despre America Latină, e și el paradisul pierdut.
Dacă nu ai redirecționat încă 20% din impozitul plătit de microîntreprinderea ta pentru anul fiscal 2023, mai poți face acest lucru până pe 25 decembrie anul acesta, prin formularul 177.
-
Un istoric a renovat o proprietate săsească construită la sfârșitul secolului XIX, unde locuiește cu fiul său
-
Un cartier nou din Copenhaga plasează toate necesitățile la 5 minute distanță de mers pe jos
-
Creierul are propriul microbiom, iar cercetătorii studiază rolul acestuia în prevenirea demenței
-
Câteva sfaturi de la experți în somn despre cum să dormi mai bine
-
Felul în care gestionăm tristețea ne poate ajuta să evităm depresia
-
12 dintre cele mai bune documentare din 2024
-
Cum să petreci un weekend scurt la Veneția
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.