Trădătorii lui Călin
A mai trecut o săptămână care a părut cel puțin o lună. Soclul de salvator al lui Călin Georgescu pare să se clatine. Ultimele dosare, reacția Rusiei și trădarea camarazilor săi par să prevestească finalul politic al lui Georgescu.
Dincolo de ocean, liderul lumii încă libere continuă să trateze planeta ca pe o afacere. Să nu uităm că ️ geniul Trump a băgat în faliment șase corporații pe care le conducea.
Durează mai puțin de un minut să completezi Formularul 230 și să redirecționezi 3,5% din impozitul tău pe venit către Recorder.

1. Mesia, rugi fierbinți către Trump

Foto: Agerpres
Călin Georgescu și-a depus candidatura la BEC. „Tot ce înseamnă administrația Trump, îmbrățișăm”, a spus cel care promitea că „nu vom mai sta în genunchi în fața nimănui”. În ultimul timp pare că se roagă mai mult la Trump decât la Dumnezeu.
În schimb, ️ și-a certat fanii că îl susțin doar cu like-uri și le-a cerut să iasă în stradă. „Totul pentru libertate, totul!”, a ordonat candidatul mistic aflat sub control judiciar.
-
Sfatul moșilor trădători. Dosarul Geția a fost primit cu amuzament de opinia publică. Șase persoane au fost reținute pentru trădare. Sigur, pare un film prost că o grupare de pensionari rusofili vor să pună mâna pe țară. S-a râs de sfatul moșilor care urma să conducă noul stat. Și de nanocipurile lui Călin Georgescu am râs și a luat 23% din voturi.
-
Geția, cu binecuvântarea Moscovei. Și izolaționiștii râd de ancheta în care e implicat generalul de 101 ani Radu Theodoru. „Eroul” spune că „holocaustul este cea mai rentabilă afacere evreiască” în cartea lui „Nazismul sionist”. Este unul dintre fondatorii PRM-ului lui Vadim Tudor și admirator declarat al lui Stalin. Doi dintre colegii lui de organizație au mers la Moscova acum două luni să ceară sprijin. Doi diplomați ruși implicați în această deplasare au fost expulzați din România. Geții îl susțineau din toate puterile pe Georgescu.
-
Cine l-a trădat pe CG. Simțind probabil apusul, susținătorii lui Georgescu încep să părăsească corabia. Cel mai important, Claudiu Târziu, numărul doi din AUR, partidul care aduce oameni la mitingurile pentru Georgescu. Târziu l-a certat pe Georgescu pentru sintagma „poporul moldovean”. Nimic însă despre „înțelepciunea rusească” sau despre discursul împrumutat de la Antonescu. Cozmin Gușă a trădat atâtea proiecte politice încât nu mai surprinde pe nimeni. Simion a luat atitudine: „Trădătorii nu merită atenția noastră”. Și nu s-a referit la geții de vârsta a treia.
-
Primul sorosist. O nouă serie de dezvăluiri îl demască pe Georgescu. Recorder a arătat că el a fost printre primii sorosiști ai țării. Snoop a mers pe urmele banilor folosiți pentru dezinformările rusești, iar serviciile secrete italiene au publicat un raport în care se arată de unde a venit susținerea lui Georgescu pe TikTok.
-
Suveranisme. Tot săptămâna asta Musk s-a întrebat cine e acest CEDO care anulează alegeri. Este Curtea Europeană a Drepturilor Omului, un concept cu care șeful Tesla nu pare familiarizat. Evident, CEDO n-a anulat niciun scrutin. Georgescu a zis că n-avem nevoie de fonduri europene, îl avem pe Dumnezeu. Și pe Potra. Merită amintită și șefa POT care a fost prinsă cu minciunile în direct la Hotnews. E greu fără Anca Alexandrescu în platou.
-
Sacrificiul lui Marcel. Nicușor Dan este primul candidat care și-a depus dosarul la BEC. Lasconi tot trage pentru o candidatură a lui Bolojan, însă Ciolacu a scos asul din mânecă. „Dacă USR îl susține pe Crin Antonescu, sunt gata să mă retrag din funcția de premier”. Într-adevăr, o ofertă foarte greu de refuzat.
2. Lumea, contra lui Trump. Mai puțin Rusia

Foto: Agerpres
Statele Unite accelerează pe drumul către totalitarism. Donald Trump, autodeclarat protector al libertății de exprimare, amenință universitățile care permit proteste „ilegale” cu retragere fondurilor, pe studenți cu exmatricularea sau, în cazul străinilor, cu deportarea. Pe plan extern, a reușit să provoace indignare în aproape toată lumea. Mai puțin Rusia.
-
Dezacordul. După ce Zelensky și-a călcat pe orgoliu și a anunțat că acceptă înțelegerea cu Trump, președintele american ar vrea alt acord, unul și mai avantajos pentru State. Și, ca să pună și mai multă presiune, a oprit ajutoarele militare, inclusiv furnizarea de informații către Ucraina. Adică ucrainenii nu mai află de la americani când pleacă rachete rusești spre ei, inclusiv către civili. O decizie total gratuită, în sensul că pe americani nu îi costa niciun dolar. Practic, doar dădeau share datelor. Și americanii plusează. S-ar pregăti expulzarea din State a ucrainenilor care au fugit de război. Cum era de așteptat, rușii își intensifică atacurile în Ucraina.
-
Jignirea lui Vance. Uniunea Europeană a anunțat că ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pentru menținerea păcii. Reacția Statelor Unite a venit prin vocea lui J.D. Vance. Acesta a vorbit despre „țări care n-au mai fost de 30 de ani în război”, referire la Marea Britanie și Franța. Britanicii au reacționat cu furie, inclusiv Farage, aliat vechi al lui Trump. Le-au amintit americanilor despre britanicii morți în războiul SUA din Irak, iar ziarele din insulă l-au tocat mărunt pe Vance. Din păcate, s-a ajuns din nou la discuții despre forțe nucleare și înarmarea Europei.
-
Primul pas înapoi. Taxele impuse Canadei au provocat revoltă la Ottawa. Americanii au fost amenințați că li se va răspunde cu aceeași monedă, iar premierul din Ontario amenința că le taie curentul vecinilor. Cum și bursa s-a prăbușit, Trump a dat înapoi. Chinezii au reacționat mult mai furios după noile taxe: „Dacă vor război, de orice fel, suntem gata să luptăm până la capăt”. Cam așa a spus și Trump despre Groenlanda: „Se va alătura SUA într-un fel sau altul”.
-
Ultimele MAGArii. Trump vrea să închidă departamentul Educației. Musk zice că inteligența artificială a fost virusată cu woke. A doua zi i-a explodat racheta. Mark Rubio a amenințat Gaza cu o cruce vopsită pe frunte. Antivaccinistul Robert Kennedy Jr. i-a îndemnat pe americani să se vaccineze. Trump vinde securitate, iar Vance a fost întâmpinat de locuitorii unei stațiuni din statul Vermont cu îndemnul „Du-te la schi în Rusia!”.


Foto: David Muntean / Recorder

-
Ciolaci peste tot. Investigația Recorder despre ASF arată cum instituția cu cele mai mari salarii a devenit locul călduț în care politicienii își angajează rudele și prietenii. Și Ciolacu are un nepot aici. Unul nou, despre care nu s-a mai scris. În acest timp, Snoop scrie că fiul premierului a fost transferat de la un spital din Târgu Mureș la „Matei Balș” din Capitală, în ciuda notei mici de la rezidențiat. Decizia a fost luată de Rafila, subalternul lui Ciolacu. Premierul a reacționat furibund: „Lăsați-mi copilul în pace! Vreți să vă spun și unde e mormântul mamei?”.
-
Fuga fraților Tate a fost filmată. În drum spre aeroportul Otopeni au spus că au fost lăsați să plece din țară cu o singură condiție, să o facă în secret. Cei mai cunoscuți proxeneți au aterizat în Florida, iar autoritățile de acolo le-au deschis imediat dosar penal. La noi a fost sesizată Inspecția Judiciară. Dar nu e panică, frații au promis solemn că se întorc în România.
-
Derby în Parlament. Legislativul Serbiei a arătat ca peluzele la un meci Partizan – Steaua Roșie Belgrad. S-au aruncat fumigene, torțe, petarde și grenade lacrimogene. Trei parlamentari au fost răniți. Cei din opoziție au venit cu arsenalul pirotehnic. Tensiunile din Serbia au început odată cu prăbușirea tavanului din gara Novi Sad, când 14 oameni au murit.
-
Papa, un pic mai bine. Suveranul Pontif are în continuare nevoie de oxigen pe patul de spital, dar starea lui este stabilă. Se aude că Trump vrea să cucerească și Vaticanul. Cu câteva zile înainte de internarea din cauza pneumoniei, Papa Francisc a transmis un mesaj către Trump și ai lui: „Oamenii ar trebui tratați cu respect și iubire”. Tom Homan, țarul granițelor lui Trump, i-a transmis creștinește „să-și vadă de treaba lui”.
-
Reacții după Oscaruri. Probabil știți cine a câștigat Oscarurile din acest an. Foarte interesante sunt și reacțiile de după. Israelul a condamnat premierea documentarului No Other Land despre colonizarea israeliană în Cisiordania. Ministrul Culturii din Israel a vorbit despre „sabotaj” și „un moment trist în cinematografie”. Filmul The Apprentice despre viața lui Donald Trump n-a primit niciun Oscar. Românul Sebastian Stan a fost nominalizat pentru rolul principal. Trump a spus despre toți cei implicați în realizarea filmului că sunt „gunoaie umane”.

-
Scriitorul ieșean Bogdan Crețu a fost inclus pe lista scurtă a nominalizaților la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2025 pentru romanul „Mai puțin decât dragostea”.
-
În general, conspiraționiștii sunt imuni la dovezi. Totuși, un nou studiu sugerează că inteligența artificială ar putea ajuta oamenii să re-evalueze convingerile false. Iar poveștile personale sunt mai convingătoare decât informațiile factuale, în conversațiile cu anti-vacciniști.
-
Modelul de creștere economică din Portugalia, bazat mai mult pe reforme decât pe îndatorare, devine un exemplu pentru restul țărilor europene.

-
DE CITIT. După ce a aflat că are cancer în stadiul 4, un profesor de medicină de la Universitatea Stanford a decis să le predea studenților un curs special despre boala sa și grija pentru pacienți.
-
DE ASCULTAT. Într-un episod recent din podcastul Vorbitorincii, jurnalistul Mihnea Măruță explică
️ ideologia periculoasă a noii administrații americane. Oligarhii din domeniul tehnologiei, inspirați de gânditori radicali, își folosesc puterea și influența pentru a destabiliza democrația.
-
DE VĂZUT. Documentarul despre jurnalista ucraineancă Viktoriya Roschina care a murit în teritoriile ocupate de ruși. Femeia a fost închisă, înfometată și înjunghiată. Avea 30 de kilograme în ultimele zile de viață. Trupul neînsuflețit nu a ajuns niciodată la familia ei. Filmul este în ucraineană, dar poate fi activată subtitrarea în limba engleză.

Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.

Una dintre cărțile care m-au impresionat în ultimii ani a fost „Fotograful amintirilor pierdute”, de Sanaka Hiiragi (o scriitoare japoneză născută în 1974).
Îmi plac volumele care au o premisă puternică (Philip Roth – Complotul împotriva Americii, Philip K. Dick – Omul din castelul înalt, José Saramago – Eseu despre orbire, Yoko Tawada – Ultimii copii din Tokio etc.).
Și sunt un vechi admirator al scriitoarelor nipone. Le consider pur și simplu cele mai bune din lume, și asta încă de la Sei Shonagon.
Premisa din „Fotograful amintirilor pierdute”: există un studio foto la hotarul dintre lumea aceasta și lumea de dincolo, unde cei ce au murit au șansa de a-și revedea amintirile, nemurite în fotografii. Ba chiar pot retrăi cea mai frumoasă amintire din viața lor.
Înainte să mori cu adevărat ți se perindă prin fața ochilor imagini din viața ta – e o credință comună în toate culturile. Felinarul rotitor al amintirilor (sōmatō pe japoneză) este, de altfel, una dintre cele mai frumoase idei fictive ale oamenilor.
Sanaka Hiiragi știe să povestească, știe să povestească atât de bine încât de multe ori mi-aș fi dorit să fi murit deja doar pentru ajunge în studioul acela foto, la granița dintre lumea aceasta și cealaltă pentru a-mi răsfoi și eu amintirile. O carte răscolitoare nu doar pentru melancolici.

-
Efectele ketaminei asupra creierului ar putea fi o explicație pentru comportamentului lui Elon Musk
-
Patru sfaturi de la Oliver Burkeman pentru
️ un ritm de viață mai tihnit
-
Din cauza crizei de sănătate mintală, tinerețea nu mai este una dintre cele mai fericite perioade ale vieții
-
Genuflexiunile sunt un exercițiu cheie pentru condiția fizică
-
Unele preparate italiene considerate tradiționale au apărut, de fapt, după Al Doilea Război Mondial
-
O mică insulă din centrul Parisului devine o destinație în sine
Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.