Un american, doctor în arheologie, a renunțat la tot pentru a-și deschide o pizzerie la Zalău

INCONȘTIENȚĂ SAU ALTCEVA? Un caz halucinant ne vine de prin părțile Zalăului. Un cetățean american în floarea vârstei, doctor în arheologie, cu un CV impresionant în spate și un viitor luminos înainte, a lăsat totul baltă pentru a-și deschide o pizzere în incinta Halei Agroalimentare din Zalău. El este fericit și spune că la Zalău condițiile de viață sunt bune! Eric de Sena (48 de ani) a fost un reputat arheolog american, pana să devină patron de pizzerie la Zalău. De-a lungul carierei sale a făcut săpături arheologice la Roma, Pompei, în Ostia Antică şi în alte sit-uri din Italia, ne informează site-ul „Magazin Sălăjean”. Doctor în arheologie, de Sena a predat apoi timp de aproape zece ani arta veche şi arheologia la Universitatea John Cabot din Roma. În 2014, el a venit în România pentru a se căsători cu Edith, o româncă de prin părțile Zalăului pe care o cunoscuse mai demult. Arheologul a încercat să facă ceva arheologie și prin România dar a renunțat rapid, fermecat de ideea de a-și deschide o pizzerie la Zalău. Mai multe luni, el și-a dedicat timpul studiului laborios al rețetelor de pizza, dar, obișnuit cu rigorile academice, el și-a dat seama că trebuie să frecventeze o formă superioară de învățământ. Așa se face că de Sena a urmat un curs de făcut pizza în Italia, la Coquis Ateneo Roma, renumită școală de pizzari, sub îndrumarea atentă a celebrului chef Pino Arletto. Cu acest bagaj de cunoștințe, arheologul a pus bazele pizzeriei „Pizza 9”, din incinta Halei Agroindustriale din Zalău. Stabilimentul și-a deschis porțile luna aceasta și are 18 feluri de pizza în meniu. La deschidere, de Sena s-a lansat într-o serie de afirmații măgulitoare pentru țara noastră. „România este o ţară deosebită, cu multe resurse – natura, agricultura, oamenii, instituţiile de învăţământ, însă, din păcate, se confruntă cu o mare problemă: cea a lipsei banilor”. Cât despre Zalău, americanul zice că e bine: „În ciuda veniturilor mai mici decât cele din Europa de Vest, calitatea vieţii de aici este destul de bună”. Harfa.ro se închină cu amândouă mâinile și îi urează arheologului american vânzare bună și serviciu ușor.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.