Un copil de 14 ani a fost bătut și încătușat de un polițist din București. Poliția a încercat să ascundă abuzul

Mai multe instituții ale statului român se prefac, de peste o jumătate de an, că nu pot să lămurească și să sancționeze un caz grav petrecut în toamna anului trecut și rămas departe de ochii opiniei publice: lovirea și încătușarea unui copil de către un agent de poliție de la Secția 10 din Capitală.

Poliția refuză să confirme existența agresiunii și chiar l-a avansat în grad pe polițistul agresor. Parchetul Tribunalului București a deschis un dosar, însă cercetarea se face in rem (cu privire la faptă, nu la persoană), fără a-l viza direct pe polițist. În prezent, copilul este instituționalizat într-un centru din subordinea DGASPC Sector 5, a cărui conducere susține că minorul n-a fost audiat de nimeni și că oricum nu-și mai amintește dacă a fost agresat.

În tot acest timp, dovada agresiunii s-a aflat chiar pe serverele Poliției Române, unde se încarcă automat și se păstrează timp de șase luni toate imaginile înregistrate de camerele video pe care polițiștii sunt obligați să le poarte în timpul serviciului.

Recorder a obținut aceste imagini și le face publice. Ele dovedesc, în mod indubitabil, că polițistul l-a lovit pe minor. Fapta este cu atât mai gravă cu cât minorul avea cătușe la mâini și nu era deloc agresiv.

Incidentul a avut loc pe 28 septembrie 2021, într-o zonă centrală din București, iar minorul fusese reținut pentru că ar fi furat dintr-un magazin. La fața locului au fost prezente mai multe echipaje de poliție.

Pe imagini se poate observa că la momentul agresiunii mai erau de față cel puțin trei polițiști: doi apar în cadru, iar al treilea are pe piept camera care filmează.

Conform legii, cei trei agenți care au fost martori la agresiune aveau obligația de a întocmi „de îndată” un proces verbal de sesizare prin care să reclame incidentul. Asta ar fi însemnat deschiderea automată a unui dosar penal pentru agresarea minorului.

Din informațiile Recorder, polițiștii prezenți la fața locului nu au întocmit procesul verbal de sesizare, ceea ce îi încadrează la infracțiunea de omisiune a sesizării.

Timp de patru luni, abuzul asupra minorului nu a fost vizat nici măcar de o anchetă internă. Abia în ianuarie 2022, după ce în secție s-au iscat discuții cu privire la probele video existente pe servere, de la Secția 10 a plecat un proces-verbal de sesizare către Parchet.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București ne-a confirmat existența unui dosar penal în această speță, menționând că se efectuează cercetări in rem. Asta înseamnă că este cercetată fapta și că polițistul agresor nu este vizat în mod direct de anchetă, ceea ce e greu de înțeles dacă la dosar se află și imaginile video care dovedesc în mod indubitabil agresiunea.

În prezent, imaginile nu mai există pe serverele Poliției, deoarece în luna martie a expirat termenul de șase luni după care se șterg automat. Totuși, ele ar fi trebuit să ajungă, în mod normal, la Parchet, odată cu procesul verbal de sesizare din luna ianuarie.

Poliția nu vrea să comenteze

Ce știm sigur este că, la opt luni de la incident, polițistul George Costache, care apare pe imagini lovindu-l pe minorul de 14 ani, n-a suportat nicio consecință. Mai mult, conform informațiilor Recorder, acesta ar fi beneficiat, în luna martie, de o avansare în grad: de la agent-șef adjunct de poliție la agent-șef.

Printr-o solicitare oficială, am cerut Direcției Generale de Poliție a Municipiului București să ne transmită dacă agentul George Costache a beneficiat de vreo avansare pe parcursul acestui an. Reprezentanții Poliției s-au făcut că nu înțeleg întrebarea și ne-au transmis că „modul prin care un polițist poate fi avansat la un grad profesional superior e prevăzut în Legea 360/2002”.

În același răspuns scris, Poliția București a refuzat să ne comunice dacă polițiștii prezenți la fața locului în seara de 28 septembrie 2021 au întocmit un proces verbal de sesizare, precizând că nu pot oferi informații deoarece cazul este cercetat de Tribunalul București.

Contactat telefonic, polițistul George Costache a refuzat să facă vreun comentariu, spunându-ne că nu înțelege de ce-l contactăm dacă am primit un răspuns scris din partea Poliției. Asta arată că fusese pus în gardă de superiori că s-a primit o solicitare de presă cu privire la cazul său.

„Minorul consumă substanțe interzise și nu-și mai amintește”

Toate informațiile pe care le-am adunat ne sugerează că instituțiile implicate în această poveste au fost mai degrabă preocupate să nu iasă scandal și să-l protejeze pe polițist, în loc să apere interesele unui minor agresat.

În prezent, copilul este instituționalizat într-un centru din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 5. Instituția susține că minorul a intrat în grija lor în octombrie 2021, deci la o lună după incident. De asemenea, DGASPC Sector 5 precizează, într-un răspuns scris, că n-a fost informată de niciun abuz, nici de către minor, nici de către vreo instituție a statului român, dar a primit, totuși, o sesizate cu privire la „o posibilă situație de abuz comisă asupra unui minor” și s-a purtat o discuție cu copilul, din care reiese că n-a fost agresat.

Pentru că am simțit nevoia unor clarificări, am sunat-o pe Maria Cristina Titea, directoarea DGASPC Sector 5. Din discuție a rezultat că minorul n-a afirmat că n-ar fi fost agresat, ci că nu și-ar mai aduce aminte. „Acest copil este și consumator de substanțe interzise și nu-și mai amintește ce s-a întâmplat. L-am întrebat dacă a fost abuzat și a răspuns că nu-și mai amintește, a fost de acord să dea și o declarație în care menționează acest lucru. Am primit o singură sesizare despre un presupus abuz, dar nu știu ce abuz a fost dacă el spune că n-a fost lovit de niciun polițist”, ne-a declarat șefa DGASPC Sector 5.

În final, am întrebat-o ce s-a întâmplat cu declarația pe care a dat-o minorul. Ne-a răspuns că a rămas în instituție: „Declarația e la noi la dosar. Nu am trimis-o nicăieri pentru că n-am fost solicitați de nicio instituție. Nu ne-a căutat nimeni, copilul n-a fost audiat nicăieri”.

Cele mai recente