Pe teritoriul oficial al Republicii Moldova, Transnistria e locul care păstrează încă statuile lui Lenin, face comerț cu o clonă a rublei și ține de 30 de ani în viață o pseudo-putere separatistă gata să fie activată la nevoie. Acolo s-a dat alarma, săptămâna aceasta, după o succesiune de explozii și focuri de armă anunțate în presa controlată de la Moscova.

Sunt transnistrenii gata să-și riște viețile în război, spre satisfacția regimului Putin, sau caută deja soluții de scăpare?

Despre bulele unei societăți aflate la mâna separatiștilor, dar și despre amploarea pe care curentul pro-Putin o ia zilele acestea în Republica Moldova vorbim, în acest episod, cu jurnaliștii Andrei Captarenco și Viorica Tătaru, realizatorii seriei de documentare „Dincolo de Nistru” la TV8 din Chișinău.

FOTO: Mediafax Foto/ Cristina Nichituș Roncea

Câteva idei din acest episod:

Ocupația rusă. „Transnistria este un teritoriu ocupat de Federația Rusă. Și abia acum, după 30 de ani, a fost recunoscut oficial ca teritoriu ocupat. Adică noi acum, când trecem pe lângă un soldat cu steagul Federației Ruse pe mânecă, putem să îi zicem oficial: «Ce mai faci, ocupantule? Când pleci acasă?». (…) Armata rusă, ca atare, mai are acolo 1.700 de soldați. Dar mai sunt așa-numite forțe proxy, create de Transnistria, iar armata transnistreană are încă 7.000-8.000 de oameni. Sunt aproximativ 10.000 de oameni cu arma în mână, finanțați de Federația Rusă.”

Sistemul corupt. „Putin pierde războiul cu Ucraina din cazua corupției. Forte mulți ucraineni zic acum, mai în glumă, mai în serios, că ar trebui să fie menționați acești generali ruși care au adus armata la dezastru, ajutând astfel foarte mult Ucraina și omenirea. Așa s-a întâmplat și în Transnistria. În acești 30 de ani, s-a creat un sistem. Într-un teritoriu gri, s-au pompat bani din Rusia. Totul venea prin forțele armatei și prin serviciile lor secrete. Oamenii de rând n-au avut acces la aceste rețele de corupție. Și acum, după 30 de ani, se cere: «Transnistria, ridică-te!”» Dar Transnistria nu se ridică, Transnistria face cozi în Republica Moldova, oamenii fug de acolo dacă niște nebuni de la ei încep să tragă cu grenade în clădirile lor. Singuri acum își trag gloanțe în picioare.”

Moldova divizată. „În Republica Moldova, oamenii sunt împărțiți, așa cum au fost întotdeauna: o parte care cred în Rusia și în propaganda rusă, o parte care vor să scape de această influență rusă. Totuși, ei au reușit acum să creeze panică în toată societatea cu aceste explozii. Toți au început să se întrebe ce să facă dacă începe acest război. Trebuie să plece? Trebuie să rămână? O parte spun că în 1992 războiul a început, de fapt, mult mai devreme, cu câteva luni, mai devreme, exact prin astfel de tensiuni. Alții încearcă să nu-și piardă speranța că lucrurile totuși nu vor scăpa de sub control.”


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente