VIDEO Centura de siguranță a motocicliștilor

  • În fiecare săptămână, un motociclist își pierde viața într-un accident rutier în România. Mulți dintre aceștia ar putea fi salvați, însă nu e nimeni prin preajmă care să alerteze salvarea. De cele mai multe ori, motocicliștii sunt singuri atunci când străbat autostrăzile, șoselele sau drumurile forestiere. Tot singuri sunt și atunci când cad. Iar un accident de motor, mai ales pe timp de noapte și mai ales când e vorba de o alunecare în afara șoselei, poate trece ușor neobservat. Sunt situații în care un motociclist rănit este descoperit după multe ore de la producerea accidentului. Pentru a preveni această scurgere fatală a timpului, cinci tineri s-au gândit să creeze de la 0 un sistem de alertă în cazul accidentelor de motocicletă. 
  • Așa a apărut RiSE, un dispozitiv conectat la telefonul mobil care poate trimite SMS-uri unei liste de prieteni, atunci când un motociclist din gașcă se accidentează. Astfel se poate evita încă o tragedie. Din studiile făcute, la nivel european, acestă tehnologie poate salva aproximativ 2.500 de vieți pe an. Momentan, RiSE este în perioada de testări, dar creatorii lui plănuiesc să-l lanseze pe piață spre finalul acestui an. Scopul final este ca dispozitivul să fie integrat în sistemul de alertă 112, astfel încât să poată trimite automat mesaje către ambulanță în momentul unui accident.

Cei cinci care au inventat cutia salvatoare

Motocicliștii sunt uniți. Se salută în trafic și se opresc fără ezitări pentru a-și sări în ajutor. Însă motocicliștii stau puțin într-un loc și adesea pornesc singuri la drum. Tot singuri rămân și atunci când pierd controlul și cad. Pe autostrăzi, în mirajul adrenalinei cu care se întrec până când nu le mai rămâne vreme să și supraviețuiască. În râpe, pe câmpuri sau în locuri pe unde rar mai trece cineva care i-ar putea ajuta.

Ioana Matei este programator și unul din acei oameni care creează aplicații de mobil. Ea știe să proiecteze și să transforme în realitate idei care la început doar sună bine. Pentru asta s-a pregătit în facultate. Pentru pasiunea ei, motociclismul, a făcut școala de șoferi acum doi ani, iar de atunci a fost înconjurată de oameni în geci de piele și de sunete de accelerație. În acest fel, a ajuns să fie mai aproape de problemele motocicliștilor și să o pună pe gânduri nevoile lor. „Motociclistul are câteva probleme, iar cele mai mari țin de securitatea lui și a motocicletei lui”, ne spune Ioana. De aici a început să se gândească la un dispozitiv care să salveze atât motociclistul, cât și obiectul la care ține atât de mult.

De la idee, a ajuns la o serie de senzori, un șir de circuite și o încrengătură de fire colorate, toate conectate astfel încât să poată transmite informațiile într-o aplicație de mobil. Aplicația se numește RiSE (n.r. – în traducere din engleză „a ridica”), ca un îndemn simbolic pentru toți cei care se prăbușesc în accidente.

Echipa care a creat RiSE

Împreună cu Edi Cismas, cel care a gândit detaliile de electronică ale dispozitivului, Ioana privea către mormanul de componente de pe masă. Uneori pare greu să conectezi fiecare fir acolo unde trebuie, iar pentru a duce treaba la capăt ai nevoie de imbold. Pentru ei, imboldul a fost Innovation Labs, cel mai mare program de susținere a antreprenorilor tehnici din România.

Acolo, în 2016, au propus acest dispozitiv total nou în România, care îi anunță pe prietenii motociclistului accidentat că amicul a fost implicat într-un accident. Pe lângă asta, dispozitivul îndeplinește rolul unei alarme antifurt și înregistrează detalii despre traseu: cu ce viteză a mers riderul, care au fost unghiurile de înclinare, etc. „Mai există un dispozitiv asemănător în Germania, însă nu are toate cele trei funcționalități ale RiSE. În plus, cel nemțesc are nevoie să fie instalat de un electrician sau de cineva care se pricepe, pentru că e compus din mai multe elemente. RiSE, în schimb, se conectează la bateria motorului și gata, funcționează”, spune Marius Mitroi. Marius făcea parte din echipa Innovation Labs și era responsabil de finanțarea și dezvoltarea inițiativelor cum este RiSE. Însă, atunci când a decis să creadă în RiSE și, mai mult, să se alăture echipei, a fost împins doar de pasiunea lui de aproape zece ani pentru motociclism.

După Marius, în echipa RiSE a mai venit și Cosmin Cioranu, cel care a legat toate componentele care mai devreme erau împrăștiate pe o masă într-un singur dispozitiv. Iar apoi, în echipa au mai intrat și Dragos Dănăilă, inginer, responsabil și el de hardware-ul RiSE.

Când devine util RiSE?

De la momentul în care Ioana și Edi prezentau prima variantă a RiSE au trecut doi ani. Timp în care, dispozitivul a trecut prin alte patru variante, până când a ajuns la această cutie neagră, de dimensiunea unei cutii de Tic Tac.

Când ne-am întâlnit, Cosmin Cioranu tocmai avusese un accident care, din fericire, nu-i lăsase niciun semn. „Eu cred că am cele mai multe accidente de motocicletă din echipa asta. Când ai un accident, nu îți dai seama ce se întâmplă, te gândești să oprești motorul, ca să împiedici scurgerile de combustibil și ideal ar fi să poți scoate și cheia. De obicei, motocicliștii cad pe gât, pe umăr, pe cap. Nu prea ai timp să faci multe lucruri”, ne spune Cosmin.

Ce se întâmplă, însă, cu cei mai puțin norocoși decât Cosmin? RiSE are un algoritm care detectează un accident în funcție de unghiul de înclinare al motocicletei. Instantaneu, trimite alerta de accident către o listă predefinită de prieteni. Aceștia primesc coordonatele GPS ale locului accidentului. Totuși, în cazul în care nu e nevoie de ajutor, motociclistul are la dispoziție 30 de secunde să anuleze apelul.

Echipa din spatele RiSE a luat legătura cu Ministerul de Interne pentru a crea o punte între dispozitivul dezvoltat și sistemul 112. „Sunt interesați de soluție, însă deocamdată această componentă nu funcționează. Tot ce putem face acum este să alertăm prietenii riderului rănit în accident“, completează Marius, în timp ce caută ceva în geanta lui din piele maro. Printre laptop, cabluri și alte lucruri de motociclist IT-ist, găsește și o poză A4. „Uite, el e un motociclist care a murit săptămâna trecută. Am păstrat poza lui aici”. Zâmbetul i-a înghețat pe față și ne-am întors la RiSE, cutia neagră care poate salva vieți.


Acest articol face parte din categoria „Conținut sponsorizat” și este oferit de Samsung. Changeneers este o competiție lansată de Samsung și dedicată inițiativelor de antreprenoriat social.

Cele mai recente