VIDEO. Copiii care ne scriu Codul lumii de mâine

  • Am fost la Cluj-Napoca să vedem ce e în mintea unor copii care învață programare într-o academie de coding. Am aflat că „Smart is the new cool“ și, mai important, că generația nativilor digitali crește în spiritul sănătos al rigorii și al responsabilității. Abecedarul scrierii de coduri are un motto simplu: n-ai voie să greșești.

Dar, până când această generație va ajunge la maturitate, trebuie să privim adevărul în față: România se află mult sub media Uniunii Europene la nivelul cunoștințelor digitale, iar 72% dintre români nu știu să folosească un computer – obiect care nu mai e de mult un apanaj doar pentru programatori. În mediul rural, copiii descoperă de unii singuri calculatorul. Prea puțini profesori sunt lângă ei pentru a-i ghida prin labirintul de fișiere și ferestre.

Iar lumea nu stă pe loc: nomenclatorul viitorului ne propune îndeletniciri precum antrenori de drone. În prezent, majoritatea meseriilor cer cunoștințe digitale elementare pe care mulți nu le-au avut, însă, niciodată. Analfabetismul digital nu mai este o amenințare a viitorului, ci a prezentului. Deși pare că suntem pe o navă supraîncărcată care se scufundă, încet-încet, există inițiative care vin să susțină educația digitală. SuperCoders Online Academy este un program dezvoltat de Orange România, care, cu ajutorul Asociației Simplon, instruiește programatorii ce vor scrie codurile lumii de mâine.

Internetul lucrurilor

Pentru copiii născuți după anul 2000, Internet of Things, un concept care pune internetul la baza tuturor lucrurilor, nu a avut niciodată nimic SF. Pentru ei, să descui casa ori mașina cu cheia și nu cu amprenta este de neconceput. Ar prefera să nu mai piardă timpul ducând gunoiul sau făcând tot felul acțiuni repetitive, când știu că ar putea construi un robot care să ducă la îndeplinire toate acestea în locul lor. Pentru ei, cei care cred că „Smart is the new cool”, jocurile pe calculator nu sunt doar un mod de a amâna temele pentru acasă, iar serialele cu detectivi cibernetici nu sunt doar un pretext de a lua prânzul în fața televizorului. Toate acestea au devenit surse de inspirație atent alese care să-i ajute să-și dezvolte hobby-ul preferat – programarea.

Pentru Roxana Rugină, fondatoarea organizației Simplon România, perioada în care a fost studentă la Paris a făcut-o să-și dea seama de fisurile pe care țara noastră le are la capitolul cunoștințe digitale. În Vestul Europei educația în domeniul IT este o rotiță importantă în cadrul funcționării statului. După câțiva ani de experiență franceză, Roxana și-a dat seama că sistemul de acolo poate fi importat și în România. Așa că s-a întors în țară și s-a înconjurat de copii între 10 și 13 și ani și împreună au început să scrie linii de cod.

Roxana Rugină, fondatoarea organizației Simplon România

Acum, acești copii sunt numiți #SuperCoders, și sunt cursanți într-un program național implementat de Orange România care încearcă să mute țara noastră de la coada competențelor digitale însușite de copii și adolescenți. De anul trecut, programul educativ a fost „urcat“ într-o caravană și exportat în afara marilor orașe. „Acolo, în orașele mici de provincie, informatica e limbă străină și asta nu din cauza elevilor, ci pentru că nu există nici profesori și nici modele aspiraționale“, ne spune George Brata, unul dintre trainerii care au mers prin țară, în Caravana #SuperCoders, pentru a-i familiariza pe copii cu ABC-ul limbajului în care se construiesc jocurile sau aplicațiile de telefon.

„De cele mai multe ori, părinții se plâng că cei mici stau prea mult în fața calculatorului să se joace, nu să învețe. Noi nu vrem să eliminăm jocurile din viața copiilor, însă vrem să îi transformăm din consumatori în creatori de conținut IT. Vrem ca ei să fie cei care dau la o parte draperia unei ferestre web și zic «Ia să vedem, cum se vede dincolo?» Și așa să afle ce înseamnă codingul“, spune Ioana Rusu, coordonatoarea programului din Cluj-Napoca.

Cum învață un copil programare?

Pentru început, e suficient ca cei mici să fie pasionați de jocuri pe computer și să vrea să afle ce e în spatele acelor cavaleri sau fotbaliști sau mașini de curse și cum pot face și ei din pixeli astfel de minunății mișcătoare. De acolo până la softul complex din spatele unei platforme web sau a unei aplicații mai sunt câteva limbaje de programare de învățat și niște ani de exersat.

Caravana SuperCoders a fost modul prin care copiii din mai multe orașe din țară au învățat să creeze o animație în platforma „SCRATCH“. La final, vorbeau despre ea cu aceeași ușurință cu care ar face un coif dintr-o bucată de hârtie. „Mulți au pus pentru prima dată mâna pe un calculator, dar la finalul cursurilor spuneau că ei vor să se facă programatori“, ne-a povestit George Brata.

Fluierul de început pentru SuperCoders a fost o poveste în care copiii erau provocați să găsească diverse metode pentru a apăra planeta de o specie invazivă care o distrugea. Cei mai buni 50 au fost admiși la SuperCoders Online Academy, un curs interactiv de coding, unde învață să folosească limbajul de programare Python, o noțiune cu care cei mici sunt mai familiarizați decât cu stiloul cu peniță.

Unul dintre ei este și Andrada Demian (14 ani), care a renunțat la girls-band-ul ei cu care cânta din Rihanna și Sia ca să aibă mai mult timp pentru programare. Nu a renunțat, însă, și la spiritul creativ. „Eu știu că un bun programator trebuie să aibă și imaginație, să aducă idei creative și originale, pentru că altfel nimeni nu va cumpăra aplicația sau programul creat, oricât de util ar fi“.

Andrada Demian, participantă SuperCoders Online Academy

Când am cunoscut-o, la TechHub-ul din Cluj-Napoca unde au loc cursurile, tocmai ajunsese de la etapa județeană a olimpiadei de germană și ne-a spus că nu ar putea să renunțe la programare, pentru că „ce învăț aici este un exercițiu pentru ce îmi doresc eu să fac la liceu și la facultate și chiar mai departe. Eu știu deja că vreau să fiu programator. Academia asta m-a învățat și cum să aleg la ce să renunț și ce să păstrez.”

[perfectpullquote align=”full” cite=”Andrada Demian” link=”” color=”” class=”” size=””]Lumea evoluează și toate se automatizează, toate! E nevoie să ai măcar cunoștințe minime, chiar și părinții ar trebui să învețe să se descurce cu calculatorul.[/perfectpullquote]

Deși e doar în clasa a 8-a, a observat un fenomen pe care, deși nu l-a numit, l-a înțeles și l-a descris perfect – inegalitatea de gen în domeniul IT. I s-a mai spus și ei că „nu prea e pentru fete” profesia pe care și-a ales-o, dar ceea ce o face să spună cu hotărâre că cel mai mult i-ar plăcea să scrie coduri și să facă din ăsta job-ul ei este credința că „nu mai există meserii doar pentru fete sau doar pentru băieți. Astea sunt idei învechite.”

Andrada a parcurs deja toate cele trei etape ale Online Academy, ordonate după dificultate, iar acum zâmbește ușor stânjenită când spune că este în stadiul Expert. Am întrebat-o cum ar putea să rezolve ea o problemă a prezentului prin programare și a răspuns fără să stea pe gânduri că ar scrie codul unei platforme care să facă orele de la școală interactive: „Copiii nu mai pot fi captivați doar de o dictare sau de citit. De asta unele materii nu ne plac și ajungem să credem că nu putem fi buni la ele. Lumea evoluează, totul se modernizează iar pretențiile noastre cresc. Ar trebui ca școala să țină pasul cu evoluția.”

Ideea de la început, „Smart is the new cool”, n-am spus-o noi, ci am aflat-o de la Matei Bărbat, un puști de 11 ani care a trecut și el prin toate treptele Online Academy și a reușit, astfel, să-și dea seama că locul lui n-ar putea fi în robotică, ci în programare. „Robotul funcționează și el după un soft, iar eu softul ăla vreau să îl fac. Acolo mi se pare mai interesant și acolo poți să faci mai multe chestii cool”.

La final, Matei ne-a vorbit despre ce-l macină în ultimele zile: cum să facă să salveze lumea și să descongestioneze traficul din orașul său. Ceva în privirea lui spunea că a găsit o parte din soluție: „magneți“, ne-a spus. Apoi a început să vorbească despre partea științifică a levitației, și despre cum eliminarea forței de frecare este cheia viitorului: „Veți vedea!“. Am coborât în Clujul tot mai sufocat de mașini, așteptându-l pe Matei să se facă mare.


Acest articol face parte din categoria conținut sponsorizat și este oferit de Orange România

Cele mai recente