VIDEO. Studenții care demască impostura „Comisiei Iordache”

  • Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache continuă să-și pună în aplicare planul de modificare a Codurilor Penale. Schimbări radicale care au scandalizat opinia publică – cum ar fi dezincriminarea abuzului în serviciu, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu sau scoaterea înregistrărilor convorbirilor din rândul probelor – sunt la doar câțiva pași de a fi aprobate. Modificările au fost introduse spre dezbatere parlamentară săptămâna trecută. Ieri a avut loc o nouă ședință a celebrei comisii. Azi, va fi încă una. Și nimeni nu pare să mai conteste nimic.

În acest climat de saturație față de modificările din Justiție, Adrian Zamfir și Andrei Popa, doi studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, s-au pus pe treabă și au analizat, punct cu punct, proiectul parlamentarilor conduși de Florin Iordache.

Au demontat, cu legea în mână, propunerile comisiei de modificare a Codurilor Penale și au publicat analiza lor într-un comunicat al Asociației Studenților în Drept, în care au tranșat, ca la instanță, problema. Pe lângă că par scrise de neprofesioniști care „nu cunosc legea”, spun studenții, modificările Codului Penal și al Codului de Procedură Penală conțin cel puțin 13 puncte care, de fapt, urmăresc „tergiversarea procesului penal și, de facto, împiedicarea efectuării urmăririi penale în cauzele complexe”.

Din biroul asociației studenților, Andrei (anul I) și Adrian (anul III) spun că tot acest demers „e periculos pentru societate”. Și că se simt jigniți ca viitori magistrați că profesia pe care și-au ales-o e pusă în pericol de oameni slab pregătiți.

Andrei ar vrea să urmeze o carieră de procuror anti-corupție. Adrian, una de avocat în domeniul economic. Fac parte dintr-o generație de tineri pentru care nu e de ajuns să privească la televizor cum carierele le sunt făcute praf în Parlament dinainte de a începe.

„N-ar trebui ca actul de legiferare să fie pe fast-forward. Plus că ar fi normal să aduci la dezbateri profesori, avocați, magistrați, asociații întregi. Nu doar pe ăia care vrei tu să fie acolo”, spune Adrian. „S-a vulgarizat foarte mult Dreptul”, adaugă Andrei. „Și se consideră că oricine de pe stradă poate să facă legi”.

S-au uitat, de curiozitate, în componența Comisiei Iordache. Au văzut că printre decidenții cei mai activi sunt oameni care n-au dat un concurs de admitere la o facultate de Drept respectabilă: „Și atunci ne punem întrebarea: cât de calificați sunt acei oameni să creeze norme de Drept?”.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.