Capitala funcționarilor fericiți: 630.000 de euro pentru concediile angajaților din Primăria Capitalei

Sub pretextul unor cursuri de formare profesională, Primăria Generală a Capitalei își trimite angajații în concedii plătite din bani publici. Fenomenul (despre care Recorder a scris aici și aici) este prezent în sute de instituții din toată țara, însă PMB face notă aparte prin generozitatea cu care își tratează angajații. După ce, în lunile de vară, a trimis 500 de funcționari la cursuri pe litoral sau în stațiuni montane, acum 200 de angajați din Primărie își vor petrece și vacanțele de iarnă pe banii instituției. În hoteluri de trei și patru stele, cu însoțitor gratuit și mese incluse.

Primăria Municipiului București (PMB) a încheiat, numai în a doua jumătate a acestui an, două contracte de achiziții pentru cursuri de formare profesională. Conform anunțurilor de participare de pe site-ul instituției, în iunie 2017, PMB a alocat 2.050.000 de lei (aproximativ 450.000 de euro). Trei luni mai târziu, Primăria a decis să suplimenteze numărul de cursuri achiziționate și a lansat un nou anunț de participare, alocând încă 820.000 de lei (circa 180.000 de euro). Din aceste sume, numai o treime merg către programe educaționale, restul reprezentând costuri de cazare și masă pentru funcționarii din PMB și însoțitorii lor.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [455.98 KB]

Printre cursurile pentru care PMB și-a manifestat interesul se găsesc „Cursuri de Dezvoltare abilități și aptitudini“, „Cursuri de Management al timpului“ sau „Cursuri de Management al stresului“.

În caietul de sarcini se prevede ca firmele care depun oferte să asigure desfășurarea cursurilor numai în afara orașului București, ceea ce întărește ideea că nu se urmărește perfecționarea funcționarilor, ci relaxarea lor.

„Eu am solicitat ca aceste cursuri să se facă în București, nu în stațiuni turistice. Am fost ignorată și mi s-a propus să particip și eu la cursurile organizate în stațiuni. Numai că acolo nu se fac cursuri, sunt mai mult niște vacanțe. În calitate de consilier am dreptul să particip la cursuri de perfecționare și le consider utile, dar refuz să merg în vacanță pe banii contribuabililor”, spune Roxana Wring, membră în Consiliul General al Municipiului București din partea USR.

Piscină, saună, jacuzzi

Permise prin lege și gândite ca o modalitate de a spori nivelul de competență din administrația publică, cursurile de formare profesională au fost pervertite într-o mare afacere turistică. Firmele care le organizează pun accent pe facilitățile hoteliere și mai puțin pe oferta educațională. În consecință, cursurile sunt organizate în special în perioada vacanțelor și numai în stațiuni turistice.

Spre exemplu, pe site-ul www.evoluamprineducatie.ro, unde este prezentată oferta firmei SC Trivento SRL (cu care colaborează și Primăria Capitalei) cursurile de formare profesională sunt ilustrate prin fotografii cu oameni relaxându-se la piscină:

Ofertele cu care firmele de formare profesională își atrag clienții arată întocmai ca pliantele turistice. FOTO: captură evoluamprineducatie.ro

Pentru vacanța de iarnă, Primăria Capitalei trimite 200 de funcționari la cursuri organizate în hoteluri de pe Valea Prahovei, cu mese incluse, însoțitor gratuit și facilități de lux: piscină, saună, jacuzzi. De aceste concedii mascate vor beneficia angajați din toate departamentele Primăriei.

Oferta turistico-educațională pe care Primăria Capitalei o pune la dispoziția angajaților săi pentru această iarnă

Am încercat să aflăm părerile câtorva consilieri generali cu privire la aceste oferte de care inclusiv ei ar trebui să beneficieze pentru a-și îmbunătăți competențele în domeniul administrației publice. Nimeni nu poate justifica cu argumente solide necesitatea achiziționării unor cursuri organizate în stațiuni turistice.

Cristian Vasile Doicin, consilierul municipal din partea PSD, spune că nu poate participa la cursurile de formare tocmai pentru că acestea se desfășoară în afara Bucureștiului: „Cred că sunt utile, dar până acum nu am putut lua parte pentru că timpul nu-mi permite să plec o săptămână întreagă din București”. Întrebat dacă organizarea cursurilor în zone turistice nu reprezintă o formă mascată de concediu, Doicin și-a adus aminte că face parte din partidul aflat la conducerea Primăriei: „Nu pot să mă pronunț, poate că e bine să fie și în stațiuni. Probabil este mai comod pentru lectori, nu știu ce să vă spun…”.

Cătălin Deaconescu, membru în Consiliul General al Municipiului București din partea PNL, spune că ofertele pe care le-a primit pe mail arătau cât se poate de clar că nu partea educațională este cea care primează în cursurile achiziționate de Primărie: „Am primit ofertă și pentru vacanța de vară și pentru cea de iarnă, dar am refuzat să particip. Oferta insista mai mult pe pachetul turistic și descrierea hotelului, dar nu se spunea mai nimic despre cursul de formare. Nu se știe cine e lector sau ce vei învăța acolo. Risipa de bani publici este evidentă”.

CITIȚI AICI CUM FUNCȚIONEAZĂ FENOMENUL CONCEDIILOR PLĂTITE DIN BANI PUBLICI ȘI MASCATE ÎN CURSURI DE FORMARE PROFESIONALĂ:

Cele mai recente