Un condamnat penal și inculpat într-un dosar de contrabandă cu țigări apare în mai multe fotografii de campanie alături de Gheorghe Flutur, prim-vicepreședintele PNL.
Recorder a descoperit că Florin Țugui urma să candideze la Primăria unei comune din Suceava.
Vicovu de Jos se află la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, zonă în care activează numeroși traficanți de țigări. De altfel, o înregistrare video din 2020 intrată în posesia noastră îl surprinde pe Florin Țugui mutând mai multe baxuri dintr-o dubă într-o mașină.
Surse judiciare consultate de Recorder arată că bărbatul a fost arestat preventiv în 2012 pentru contrabandă. Doi ani mai târziu, el a fost condamnat în Italia la o amendă penală de 22.000 de euro pentru infracțiuni contra patrimoniului și consum de stupefiante. Ultima sa condamnare datează din 2022: Judecătoria Rădăuți l-a pedepsit pentru mărturie mincinoasă.
A primit nouă luni de închisoare cu suspendare, iar condamnarea a rămas definitivă.
Întrebat de Andreea Pocotilă despre trecutul său infracțional, Florin Țugui l-a negat în întregime, în ciuda datelor clare de pe portalul instanțelor sau a informațiilor din anchetele DIICOT.
Contact de Recorder, Gheorghe Flutur a spus că Florin Țugui nu mai candidează pentru că a aflat de curând că este o persoană controversată.
Lista comună
Inițial, ar fi trebuit ca pe prima poziție să se afle o femeie: lista comună a PSD-PNL la europarlamentare e deschisă însă de Mihai Tudose, doar patru femei sunt de găsit în șirul de peste 40 de nume, iar prima dintre ele e Gabriela Firea, pe cea de-a treia poziție. Mandatul de eurodeputată îi e ca și garantat – la fel se întâmplă în cazul lui Rareș Bogdan, al lui Dan Motreanu și al lui Claudiu Manda.
În prezent comisar european pentru transporturi, Adina Vălean se află pe a cincea poziție. Locuri eligibile mai ocupă Victor Negrescu, Vasile Dîncu și Maria Grapini.
Înainte de-a fi ajuns la Biroul Electoral Central, mai mulți dintre liderii celor două partide s-au oprit la noul sediu al alianței. Sau la cel vechi, mai degrabă: e vorba de o clădire din București, de pe Bulevardul Kiseleff, care acum zece ani găzduia sediul USL.
Alianța patre că și-a dorit foarte mult acel imobil: și-a înregistrat sediul acolo înainte de a-l fi închiriat. PSD și PNL au oficializat înțelegerea electorală pe 25 martie. Regia Patrimoniului de Stat a confirmat că abia acum trei zile organizația PSD București a semnat contractul de închiriere.
Comasare și în Bulgaria
Nu doar la noi se poartă comasarea alegerilor: preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a anunţat că scrutinul parlamentar anticipat și europarlamentarele vor avea loc la aceeași dată, pe 9 iunie. Cea de-a treia încercare de a forma un cabinet de coaliție a eșuat.
Ruperea înțelegerii dintre conservatori și liberali e cea care dusese la alegeri: cele două partide au împărțit responsabilitățile guvernamentale în ultimele zece luni printr-o formulă de alternanţă în funcţii.
Legislativele din 9 iunie vor fi al şaselea scrutin în numai trei ani, o perioadă de instabilitate marcată de blocarea constantă a activității Parlamentului.
Instabilitatea a dus la creșterea sprijinului pentru partidele eurosceptice și pro-ruse.
Timp de un deceniu, liderul conservatorilor, Boiko Borisov, a dominat politica țării vecine.
E vineri, 5 aprilie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:45 Un inculpat printre liberalii din Suceava
04:10 București: afacerile de la Sectorul 5
05:13 Lista PSD-PNL pentru europarlamentare
07:08 USL, înapoi acasă
07:58 Alegeri comasate și în Bulgaria
08:53 Ofițeri israelieni sancționați
10:12 Vas răsturnat în Marea Neagră
10:45 Procesul RMGC: cum se recuperează banii?
11:22 Apple dă afară sute de angajați