Un inculpat pentru contrabandă, garantat de PNL. Contactați de Recorder, liderii liberali spun că s-au răzgândit

Prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur apare în mai multe fotografii de campanie alături de un condamnat penal, în prezent inculpat într-un dosar de contrabandă cu țigări, care era prezentat drept candidat la primăria unei comune din județul Suceava. 

Din pozele oficiale ale partidului, sub sloganul „Omul nostru. Implicat. Autentic. De încredere”, liderul liberal dă mâna bărbătește cu Florin Țugui, cel care urma să reprezinte PNL în cursa pentru funcția de primar al localității Vicovu de Jos.

La doar câteva zile după ce l-au prezentat drept candidat, iar Recorder a demarat o documentare, liberalii au decis, în cursul acestei săptămâni, să renunțe la Florin Țugui.

Gheorghe Flutur (stânga) și Florin Țugui

Condamnat și în Italia

Pe Florin Țugui, localnicii, dar și autoritățile, îl știu mai bine după poreclă: i se spune Kempes și, potrivit surselor Recorder, are la activ mai multe dosare penale pentru contrabandă cu țigări, grup infracțional organizat și consum de droguri.

Trecutul infracțional al tânărului candidat liberal se întinde până în urmă cu mai bine de 10 ani, în 2012 fiind arestat preventiv într-un dosar în care a fost cercetat pentru contrabandă. Iar în 2014, Țugui a fost condamnat în Italia la o amendă penală de 22.000 de euro pentru infracțiuni contra patrimoniului și consum de stupefiante, conform surselor judiciare consultate de Recorder. 

Ultima condamnare a lui Florin Țugui datează din vara lui 2022, când Judecătoria Rădăuți l-a găsit vinovat pentru mărturie mincinoasă. Atunci, tânărul a primit nouă luni de închisoare cu suspendare. Condamnarea a rămas definitivă.

Extras din motivarea magistraților de la Judecătoria Rădăuți, din iulie 2022

Inculpat într-un nou dosar pentru contrabandă

Și chiar în timp ce Țugui, zis Kempes, se pozează în costum și cravată cu unul dintre cei mai importanți lideri PNL, procurorii de la DIICOT București au în lucru o anchetă penală în care tânărul candidat are calitatea de inculpat. Pentru acest dosar, Țugui a petrecut șase luni în arest preventiv în anul 2020. Faptele pentru care este cercetat: constituirea unui grup infracțional organizat și contrabandă în formă continuată. 

„Țugui Valentin, Țugui Mihai și Țugui Florin, cunoscuți cu porecla «Frații Kempes», se ocupă cu distribuția de țigări de contrabandă pe care le achiziționează de la diverși furnizori din Ucraina și pe care le depozitează la domiciliul părinților acestora din Vicovu de Jos, zona Remezeu, cât și la locuința socrilor lui Țugui Mihai, ascunse în șura de paie. Aceștia transportă marfa cu ajutorul unor mașini de teren parcate în curtea casei lor. (…) persoanele mai sus amintite sunt ajutate în activitatea infracțională de către polițiștii de frontieră cu atribuții de control pe zona vămii Siret”, se arată într-un alt rechizitoriu care îl vizează pe Florin Țugui și pe frații acestuia. 

Extras din rechizitoriul procurorilor

Filmat în timp ce descărca baxuri cu țigări

De altfel, o înregistrare video intrată în posesia Recorder îl înfățișează pe Florin Țugui (în tricou albastru) mutând baxuri de țigări dintr-o dubă într-o altă mașină. Autenticitatea filmării și identificarea lui Țugui de către autorități ne-au fost confirmate de mai multe surse judiciare. Filmarea datează din anul 2020 și a fost înregistrată ca probă într-un alt dosar pe numele lui Țugui, de pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți. Comuna Vicovu de Jos se află la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, într-o zonă frecventată de traficanții de țigări.

E neclar ce anume îl recomandă pe Florin Țugui pentru funcția de primar, având în vedere că activitatea sa infracțională pare să îi fi ocupat cea mai mare parte din timp.

„Exclus ca cei care l-au propus să nu îi știe trecutul. Dacă întrebi pe stradă pe oricine din localitate cine este Florin Țugui, îți va spune că e contrabandist. Toată lumea îl știe. Și copiii de pe uliță vor să fie Florin Țugui, că are bani și putere. Are mari șanse să ajungă primar”, ne-a spus o sursă apropiată anchetei. 

Florin Țugui. Sursa foto: pagina personală de Facebook

Florin Țugui: „Contrabanda cu țigări este o infracțiune abuzivă”

În discuția cu Recorder, Florin Țugui spune că a vrut să candideze, dar s-a răzgândit. Cât privește condamnarea și inculparea într-un dosar de contrabandă, el neagă totul, deși e vorba despre date clare de pe portalul instanțelor sau informații din anchetele DIICOT.

O explicație ar putea fi faptul că Țugui are propria opinie în legătură cu contrabanda de țigări. „Este o infracțiune care nu este infracțiune. O infracțiune abuzivă. Poate să fie o condamnare pentru țigări la fel cu drogurile?”, se întreabă retoric tânăra speranță PNL din Vicovu de Jos.

Iată dialogul lui Florin Țugui cu Recorder:

Recorder: Vă sunăm în legătură cu candidatura dumneavoastră la funcția de primar.
Florin Țugui: Nu am nicio candidatură. Nu candidez la nicio funcție.

– Apăreți în niște fotografii de campanie alături de domnul Flutur și de domnul prefect…
– Nu, voiam să candidez, m-am retras, m-am răzgândit. 

– Din informațiile noastre, dumneavoastră aveți mai multe condamnări, sunteți și inculpat în momentul de față. I-ați informat pe cei de la PNL în legătură cu acest aspect?
–  Nu avem nicio condamnare.

– Aveți o condamnare definitivă chiar de anul trecut, pentru mărturie mincinoasă.
– Aia este o condamnare fabricată, pe nedrept. Și o să câștig procesul, vă asigur. Nu o să-l câștig în România, o să-l câștig la CEDO.

– Dumneavoastră aveți și o condamnare în Italia.
– Nu avem nicio condamnare. Vă înșelați, vă spun eu.

– În același timp, dumneavoastră sunteți inculpat într-un dosar de contrabandă, potrivit unui răspuns oficial pe care l-am primit de la DIICOT.
– Nu este adevărat. E minciună tot.

– Înțelegem de la DIICOT că vi s-a adus la cunoștință calitatea dumneavoastră de inculpat.
– Nu știu despre ce dosar e vorba.

– Ați fost și arestat preventiv.
– Nu este adevărat, eu nu am fost arestat niciodată. Eu sunt curat ca…

„Probabil că au filmat pe altcineva”

– Noi avem și o înregistrare video în care apăreți cărând niște baxuri de țigări.
– Nu știu, domnișoară. Eu nu am avut niciodată de-a face cu țigările. Probabil că au filmat pe altcineva.

– Nu ați avut niciodată de-a face cu țigările?
– Niciodată, țigările se vând în magazin, legal. Să vă explic eu: țigările sunt o infracțiune care, de fapt, nu este o infracțiune. E o infracțiune abuzivă. 

– Spuneți că este o infracțiune abuzivă, în sensul că ar trebui să fie permisă? Explicați-ne.
– Nu ar trebui să fie permisă, dar poate să fie o condamnare pentru țigări la fel cu drogurile? Vi se pare corect?

– Spuneți că nu ar trebui să existe o condamnare pentru cei care trec ilegal granița cu țigări și le comercializează fără să plătească taxe?
– Auziți, eu nu pot să vă dau răspunsuri dumneavoastră dacă nu știu cu cine stau de vorbă.

Gheorghe Flutur: „Nu mai candidează, noi nu am știut” 

Contact de Recorder, Gheorghe Flutur a spus că Florin Țugui nu mai candidează pentru că a aflat în urmă cu trei zile că este o persoană controversată. 

„Nu candidează, noi n-am știut despre ce este vorba, am aflat ulterior că sunt niște semne de întrebare, de trei zile i-am transmis că nu mai candidează. O fost protagonistul unui scandal, ceva, nu știu mai multe și nici nu mă interesează. Eu personal nu-l cunosc pe acest om. Când sunt semne de întrebare, suntem foarte prudenți. I-am rugat pe ai noștri să fie cu ochii în patru”, ne-a declarat acesta. 

Liderul PNL nu a răspuns la întrebarea ce anume îl recomandă pe tânărul cu trecut de contrabandist pentru funcția de primar, spunând că „a fost o întâlnire cu 200 de persoane, au făcut mulți poze cu noi, n-aveam de unde noi să știm. Din fericire, filtrul final nu îl mai prinde pe acest om”. 

Florin Țugui nu s-a afișat doar cu Gheorghe Flutur. Susținerea lui în PNL e dovedită și de o fotografie postată pe propriul cont de Facebook, în urmă cu două săptămâni. Aici, Țugui apare alături de prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, într-un sediu PNL, în ceea ce pare a fi o ședință cu un grup restrâns de candidați liberali. Contactat de Recorder, prefectul Alexandru Moldovan a declarat că nu îl cunoaște pe Țugui.

Lista finală a candidaților PNL Suceava la alegerile locale va fi oficializată la începutul săptămânii viitoare.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente