Nervozitate evidentă în coaliția de la putere în urma unor dezvăluiri de presă: site-ul HotNews a publicat un raport din 2020 al Corpului de Control al Guvernului care îl acuza de incompatibilitate pe Cătălin Cîrstoiu: candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei era și manager interimar la stat (la Spitalul Universitar București), și medic la propria clinică privată.
Documentul cabinetului Orban include mai multe posibile situații de incompatibilitate și de conflict de interese. Agenția de Integritate nu a explicat până acum ce a făcut cu raportul primit acum patru ani.
Cătălin Cîrstoiu le-a spus inspectorilor de la Corpul de Control că nu lucra la firmele din grupul Anemona și că nu era administrator al acestora: socrul și mama lui se ocupă de afaceri. Caz în care ar rămâne de lămurit de ce a inclus venituri de la clinică în declarația de avere.
Întrebat astăzi despre aceste afaceri, Cătălin Cîrstoiu a respins toate bănuielile. Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a reclamat însă ceea ce numește o campanie de presă împotriva sa. A spus chiar că ziarista Mirela Neag i-ar fi transmis că nu ar crede în ceea ce scrie.
HotNews a publicat ulterior mesajele de pe WhatsApp dintre Mirela Neag și Cătălin Cîrstoiu: ziarista, cu 30 de ani de experiență, își cerea scuze pentru că îl deranja duminica pe candidatul PSD-PNL și nu sugera nicăieri că s-ar fi îndoit de demersul său jurnalistic.
Taxa pe boală moare greu
Ordonanța care elimină taxa de 10% pentru anumite concedii medicale nu apăruse până în această după-amiază în Monitorul Oficial: ea ar urma să-i scutească de la plată pe bolnavii de cancer, dar și pe gravide, pe mamele cu copii bolnavi și pe cei care se confruntă cu urgențe medicale.
Ar fi nevoie, potrivit unor surse guvernamentale, de explicații în plus legate de categoriile care nu vor mai plăti contribuții la concediile medicale.
Inițial, premierul Ciolacu lăsase problema în seama Parlamentului, după care s-a răzgândit și a intervenit prin ordonanță vinerea trecută. Astăzi, el a anunțat încă o modificare: toți cei care suferă de boli cronice, nu doar pacienții cu cancer, ar urma să fie scutiți de la plata așa-numitei „taxe pe boală”.
Aceasta produce efecte de la începutul anului, când au intrat în vigoare o serie de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. Opoziția afirmă că statul ar fi încasat în acest fel circa 30.000.000 de euro.
Polonia: conservatorii, în câștig
Partidul naţionalist polonez „Lege şi Justiţie” s-a clasat pe primul loc la alegerile locale de ieri, potrivit unui prim sondaj făcut la ieșirea de la urne.
Premierul Donald Tusk spera ca formațiunea sa – Coaliția Civică – să obțină victoria, fără ajutorul celor două partide alături de care guvernează.
Scorul estimat al conservatorilor, de aproape 34%, este, totuși, semnificativ mai redus decât cel combinat al formațiunilor de la putere: peste 52 de procente.
Donald Tusk a ajuns în funcția de premier după alegerile parlamentare din octombrie.
Fostul președinte al Consilului European s-a angajat să oprească regresul democratic al Poloniei, să promoveze drepturile femeilor și ale minorităților și să refacă legăturile cu aliaţii occidentali.
Portret de candidat
La Știrile Zilei lansăm astăzi o nouă rubrică: zi de zi, „Portret de candidat” urmărește cine sunt cei mai importanți dintre politicienii care ne cer votul la locale și la europarlamentare, cu ce s-au remarcat până acum și în ce fel ar putea să ne reprezinte în viitor.
Astăzi, Raul Bambu reface traseul lui Mihai Tudose, capul de listă al alianței PSD-PNL la europarlamentare.
E luni, 8 aprilie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:58 Candidat PSD-PNL bănuit de conflict de interese
03:39 Aventurile externe ale lui Robert Negoiță
04:44 „Taxa pe boală” moare greu
06:18 Mină marină în Delta Dunării
06:58 Gaza: ce-a mai rămas din orașul Khan Younis
08:06 Conservatorii polonezi, primii în alegerile locale
09:00 Moarte suspectă a unei lăuze
09:37 Contract feroviar în pericol
10:14 Elon Musk, anchetat în Brazilia
11:40 Portrtet de candidat: Mihai Tudose