Procurorul care a condus ancheta în cazul Caracal e pe cale să devină numărul 2 în Parchetul General.
Consiliul Magistraturii l-a delegat pe Ionuț Spiridon în funcția de prim-adjunct al lui Alex Florența. El a condus până acum DIICOT Craiova, parchetul implicat în cazul Gheorghe Dincă: bărbatul din Caracal a fost condamnat definitiv la 30 de ani închisoare pentru uciderea în 2019 a două adolescente.
Ministerul Justiției a început procedura de selecție pentru ocuparea funcției vacante abia cu o săptămână în urmă. Propunerea va fi făcută de ministrul Justiției, iar numirea – de către președinte.
DIICOT Craiova a anchetat încă din iunie 2019 cazul Caracal.
Deși aveau imagini cu una dintre victimele lui Gheorghe Dincă – Luiza Melencu – în care aceasta se urca în mașina bărbatului, autoritățile nu au reușit să identifice automobilul, victima sau pe Dincă. O lună mai târziu, bărbatul a folosit aceeași mașină pentru a răpi o altă tânără – pe Alexandra Măceșanu.
Dată dispărută pe 24 iulie 2019, fata a sunat la 112 o zi mai târziu, din casa lui Gheorghe Dincă. Poliția a așteptat până dimineață ca să intre în curtea acestuia.
În primăvara anului trecut, Curtea de Apel din Craiova l-a condamnat pe Dincă pentru omor calificat, trafic de persoane şi alte infracţiuni.
Rectificare cu plus la Cotroceni
Administrația Prezidențială a primit la rectificarea bugetară circa 7.000.000 de lei în plus, potrivit documentelor publicate de ministerul de finanțe. Banii vor fi folosiți pentru salarii, bunuri și servicii.
Rectificarea pozitivă s-a produs în ziua în care Klaus Iohannis a zburat spre New York, la Adunarea Generală a ONU – a făcut-o din nou la bordul unui avion privat de lux pe care l-a mai folosit anul acesta pentru deplasări în Seul, Washington, și Chișinău.
Anul trecut, același model de avion a fost închiriat pentru vizitele oficiale din Emiratele Arabe Unite și pentru „turneul african” din Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal.
O investigație Recorder din toamna anului trecut arăta că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui ajung să coste chiar și peste un milion de euro.
Klaus Iohannis a fost singurul șef de stat din Uniunea Europeană care a mers cu un avion privat la Londra, pentru ceremonia de încoronare a Regelui Charles al treilea. Călătoria, care a inclus o escală la Sibiu, a costat circa 85.000 de euro.
De asemenea, zborul de doar două ore al lui Iohannis la un dineu din Rotterdam, cu un echipaj format din trei oameni și șase pasageri, a costat 170.000 de euro.
Șeful SIE, acuzat de plagiat
Șeful spionajului românesc a spionat foarte atent teza de doctorat a altcuiva: site-ul PressOne scrie că Gabriel Vlase, directorul Serviciului de Informații Externe, a copiat aproape 70 de pagini din lucrarea unui fost ministru al apărării, Sorin Frunzăverde.
Potrivit jurnalistei Emilia Șercan, cea mai lungă secvență de conținut plagiat conține 16 pagini consecutive.
Lucrarea lui Gabriel Vlase i-a adus titlul științific de doctor și a fost susținută în 2010 la Academia Națională de Informații. Teza lui Sorin Frunzăverde a fost susținută la Universitatea Națională de Apărare, dar coordonatorul e același – Constantin Onișor.
Gabriel Vlase a negat vreo legătură cu Sorin Frunzăverde, dar nu a respins acuzația de furt intelectual: „Unde-i greșeală, să fie greșeală. Rea-intenție n-a fost”.
Gabriel Vlase, fost deputat PSD, a ajuns în 2018 la conducerea Serviciului de Informații Externe.
Încăierarea generalilor
Conflict la vedere între Nicolae Ciucă și Eugen Bădălan: fostul șef al Statului Major al Forțelor Terestre a afirmat că „eroul de la Nassiryia” nu a luptat la Nassiryia – localitate unde militarii NATO și insurgenții din Irak s-au confruntat în mai multe rânduri, în urma îndepărtării lui Saddam Hussein de la putere.
În operațiunile din regiune au fost implicați, în 2004, soldații români aflați sub comanda actualului candidat PNL la Președinție.
Generalii italieni care-au coordonat trupele NATO din Nassiryia au explicat pentru Recorder că batalionul lui Nicolae Ciucă a acționat în afara orașului. Totuși, imaginea publică pe care și-a construit-o liderul PNL după intrarea în politică mizează tocmai pe ideea că ar fi fost „singurul comandant român care a condus o bătălie reală de la cel de-al doilea război mondial încoace”.
Nicolae Ciucă a răspuns că unităţile care executau misiuni în teatrele de operaţiuni din străinătate erau subordonate unui Comandament Operaţional Întrunit și că îi puteau cere aprobări doar coordonatorului acestuia.
„Există o corespondenţă şi există un jurnal al acţiunilor militare care nu poate fi contestat”, a declarat el.
Totuși, deși au trecut 20 de ani de la misiunea trupelor române din Irak, jurnalele militare sunt încă secretizate.
E marți, 24 septembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:52 Procurorul din cazul Caracal, avansat
02:18 Rectificare cu plus la Cotroceni
03:35 Șeful SIE, acuzat de plagiat
04:37 Bătălia din Nassiryia încaieră generalii
07:34 București: cât costă tăierea unui copac?
12:46 Mii de libanezi, puși pe fugă
14:19 Anchetă DIICOT la un liceu din Brașov
15:02 Amnistia fiscală și implicarea Poștei
15:36 Volodimir Zelenski la Națiunile Unite