Deputatul USR Claudiu Năsui a câștigat un proces cu Administrația Prezidențială: Cotroceniul ar trebui să publice în termen de zece zile cheltuielile cu deplasările externe și cu avioanele de lux ale președintelui Iohannis.
Decizia Tribunalului București acoperă o perioadă îndelungată (2010-2023), dar ea nu este definitivă. Termenul pentru recurs e de 15 zile.
Cu un an în urmă, investigația Recorder „Deasupra tuturor” arăta cum România este singura țară din Uniunea Europeană în care președintele merge cu avioane private, pentru ca apoi să secretizeze costurile.
În unele cazuri, nota de plată estimată a depășit un milion de euro.
Între timp, senatorii și deputații PSD au pornit procedurile de înființare a unei comisii parlamentare de anchetă – în foarte puținul timp care-a mai rămas din această legislatură, ea ar trebui să verifice cheltuielile Cotroceniului și ale altor instituții în interesul personal al lui Klaus Iohannis.
Dacă se va constitui, adică, respectiva comisie ar urma să se ocupe nu numai de transportul de lux și de escalele la Sibiu, dar și de mini-terenurile de golf apărute la reședința oficială a președintelui și la cea de vară de la Neptun.
Ar urma să afle, de asemenea, și costurile renovării vilei din Bulevardul Aviatorilor din București destinate lui Klaus Iohannis după încheierea mandatului.
Nordis și bunăvoința instituțiilor
Campania electorală în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au rupt prietenia din ultimii ani pare să fie cea care-a sporit apetitul pentru anchete parlamentare.
Săptămâna trecută, liderul PNL propunea verificări în privința practicilor de afaceri ale dezvoltatorului imobiliar Nordis – un demers pornit în baza unei alte investigații Recorder, Schema Nordis.
Între timp, reporterul Alex Nedea a descoperit că încă o instituție a protejat constant dezvoltatorul imobiliar intrat în insolvență.
E vorba de Inspectoratul de Stat în Construcții, care a primit, de exemplu, sesizări că în ansamblul pe care îl ridică la Mamaia compania a construit clădiri cu 12 niveluri, deși avea autorizație doar pentru nouă.
Inspectoratul a evitat să controleze Nordis și nu a luat nici o măsură.
Niște boți mai mititei
Conturi online false, activate anul acesta ca să atace unii candidați la Președinție, există.
Nu sunt însă indicii că România s-ar confrunta cu campanii de propagandă și dezinformare ale unor „actori externi ostili”. Așa se afirmă într-un comunicat al SRI, pe fundalul acuzațiilor că unii competitori în alegeri s-ar folosi de așa-numitele „ferme de trolli” sau de „boți”.
SRI adaugă că securitatea națională nu ar fi fost afectată.
Spre sfârșitul lui septembrie, Elena Lasconi l-a acuzat pe Mircea Geoană că ar utiliza astfel de tactici. Ulterior, premierul Ciolacu însuși a invocat presupusa existență a unor „servere pentru ferme de boți într-o clădire din capitală”. El nu a oferit vreo dovadă în acest sens.
Mircea Geoană a respins categoric acuzația că ar folosi conturi false în campania sa online.
Spionaj la Chișinău
Sună a banc, dar e cât se poate de serios: Ion Creangă e bănuit de trădare.
Așa îl cheamă pe un fost angajat al Parlamentului din Moldova care a fost trimis în judecată, împreună cu un polițist de frontieră, pentru trădare de țară și complot împotriva republicii.
Procurorii spun că cei doi ar fi dezvăluit informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău.
De altfel, un diplomat rus a fost expluzat încă din august în urma cercetărilor făcute în acest dosar.
Ion Creangă a condus Direcția Juridică din Parlament. El e bănuit că i-a comunicat atașatului militar date obținute inclusiv prin spionaj.
Era vorba, între altele, de măsurile de consolidare a apărării Moldovei, de colaborarea cu alte state și de Strategia de Apărare pentru următorul deceniu.
Fostul funcționar a fost prins în flagrant-delict, pe când încasa 500 de dolari. El riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.
Cât despre ofițerul suspendat al Poliției de Frontieră, acesta ar fi avut și el o serie de întâlniri conspirative cu același diplomat rus.
Bărbatul și-ar fi implicat și soția în schema de spionaj.
E marți, 12 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:59 Cheltuielile Cotroceniului, la liber?
03:29 Scandalul Nordis: bunăvoința instituțiilor
05:53 Roxana Mînzatu, audiată în Parlamentul European
07:04 Doi demnitari cât pe ce să se bată
08:02 SRI a găsit niște „boți” mai mititei
08:55 Dosar de spionaj în Moldova
10:10 Fonduri europene pentru armată
11:00 Gorj: adolescent mort la spital
11:36 Argeș: slavă securiștilor