Mut ca o lebădă în ziua alegerilor și în cele care i-au urmat, președintele Iohannis dă primele semne de viață: a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare mâine, la ora 14.00.

Un comunicat al Cotroceniului spune că pe ordinea de zi se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale. Ele ar fi avut drept cauze presupuse „acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT”.

Administrația Prezidențială anunțase până acum doar că instituțiile statului nu au informat-o în legătură cu eventuale riscuri de influenţare a alegerilor prezidenţiale sau cu privire la ingerinţe externe în procesul electoral.

Candidatul independent Călin Georgescu a obținut peste 2.100.000 de voturi în primul tur al prezidențialelor. Va disputa finala în compania Elenei Lasconi, de la USR.

La nici 3.000 de voturi diferență, premierul în exercițiu, Marcel Ciolacu, a ratat calificarea în turul al doilea, pentru prima dată în istoria PSD. El a demisionat de la conducerea partidului la o zi după alegeri.

Tot mâine, Curtea Constituțională va analiza cererile de anulare a turului întâi al prezidențialelor depuse de doi dintre candidați, Sebastian Popescu și Cristian Terheș.

Proteste de stradă: „Copiii voștri sunt liberi”

Pentru a treia zi la rând, proteste anti-Georgescu au loc în București și în alte orașe universitare – la Cluj, Brașov sau Timișoara, de exemplu, grupuri de tineri au organizat manifestații de stradă asumat antifasciste, pe parcursul cărora participanții s-au pronunțat pentru păstrarea și întărirea valorilor unei societăți deschise.

La aproape 35 de ani de la Revoluție, în București s-a purtat și un dialog peste vremuri cu cei care-au ieșit atunci pe străzi: pe una dintre pancartele afișate ieri în centrul capitalei scria „Copiii voștri sunt liberi” – trimitere la o celebră fotografie făcută în 1989, care surprinde doi tineri de-atunci cu o pancartă pe care scria „Copiii noștri vor fi liberi”.

Totuși, cum se justifică protestele față de un vot democratic liber exprimat în România din 2024? În această ediție a Știrilor Zilei, reporterii Recorder stau de vorbă cu câțiva dintre participanții la proteste.

România, din ianuarie în Schengen

Ambasadorii Uniunii Europene au convenit că România va adera deplin la spațiul de liberă circulație Schengen la 1 ianuarie: granițele terestre vor fi atunci incluse în înțelegerea care elimină formalitățile necesare la trecerea frontierei.

Totuși, în primele luni de la aderare, deși controalele la graniță nu vor fi sistematice, ele vor rămâne în vigoare în cazul în care unele vehicule sau persoane sunt considerate a prezenta „un risc ridicat”.

Decizia de azi a fost luată după repetate amânări și la 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Hotărârea luată de Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor din statele membre va fi oficializată pe 12 decembrie.

Aderarea la Spațiul Schengen s-a lovit în mai multe rînduri de refuzul unor state precum Austria, Olanda sau Franța. România a aderat anul acesta, la 31 martie, cu granițele aeriene și cele maritime.

Calificare pentru Visa Waiver

România se califică, de asemenea, pentru programul Visa Waiver al Statelor Unite: nivelul ratei de refuz a vizelor pentru români a coborît la 2,61%, sub pragul de trei procente.

Departamentul de Stat a făcut publică statistica actualizată.

Ambasadorul la Washington, Andrei Muraru, pretinde că cetățenii români vor putea să călătorească fără vize în Statele Unite de la anul. Ambasada Americii în București îi mai temperează entuziasmul: deși se declară optimistă cu privire la includerea României în program, instituția spune că reducerea ratei de refuz e doar unul dintre numeroasele criterii obligatorii.

Europa Liberă scria luna trecută că ministerul de interne a plătit taxa de viză unui număr de peste 18.000 de angajați. Valoarea deconturilor a trecut de trei milioane de euro.

E miercuri, 27 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:57 Turul întâi, în analiza CSAT

02:39 Mintea influencerului de pe urmă

06:10 Proteste de stradă: „Copiii voștri sunt liberi”

10:47 Călin Georgescu și armata obligatorie

13:36 România, din ianuarie în Schengen

14:47 Calificare pentru Visa Waiver

15:34 Liberalizarea energiei: avertisment

16:21 Amenzi pentru furnizori

16:55 Armistițiu în Liban. Poate și în Gaza

17:44 Comisia Europeană, validată

Cele mai recente