HARFELE SĂPTĂMÂNII. Patriarhul Daniel face furori pe Instagram. Basilica a făcut topul celor mai apreciate poze ale Preafericitului
Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.
– Gata, am intrat în 2018! S-a băut, s-a urlat pe străzi, s-au dat artificii. Dați-ne voie să ne disociem de această veselie generală. Citiți harfele acestui început de an și apoi explicați-ne și nouă care ar fi motivele de bucurie. Începem cu orașul Râmnicu-Vâlcea, unde mesenii care au petrecut Revelionul la un restaurant din centrul municipiului n-au putut concepe să pătrundă în noul an fără ritmuri de manele gâdilându-i pe la urechi. Văzând că DJ-ul nu le împărtășește această dorință, participanții și-au ieșit din minți și au declanșat o bătaie vârtoasă, cu scaune, cu pumni, cu pahare sparte, cu tot ce au considerat că merită aruncat în luptă la cumpăna dintre ani. Cam așa a fost:
– Nici sătenii din comuna vrânceană Jitia n-au putut fi opriți din dorința lor neostoită de a se distra la intrarea în noul an. Și pentru că nu aveau unde, ei au organizat o petrecere de Revelion chiar în incinta școlii din localitate. Totul s-a petrecut cu acordul primarului, care a fost om și a înțeles: „Trebuie să se distreze și tineretul undeva până le facem condiții”. A fost frumos la școală: s-au dansat sârbe și s-au făcut live-uri pe Facebook, ca să vadă toată lumea ce bine se petrece într-o sală de clasă. Slavă Domnului că aici DJ-ul a fost înțelegător și nu s-a ajuns la incidente, că era păcat să rupă băncile și să spargă tabla pe-acolo. Unde mai învățau copiii?
– Tot în Vrancea, la Păunești, 2018 a început cu Donald Trump, Vladimir Putin şi mai mulţi terorişti horind frățește la parada anuală a măştilor. Este o tradiţie veche de sute de ani prin care sătenii din Păunești alungă spiritele rele din anul care tocmai a trecut. Pe vremuri se numea parada „uncheşilor şi a babelor”, iar participanții își trăgeau pe cap măști tradiţionale, confecţionate din piei de oaie sau de capră. Anul acesta au fost preferate măștile cu cei mai puternici lideri ai lumii. Astea sunt vremurile, n-avem ce să facem. Dacă Florin Iordache a ajuns să cânte muzică populară, Donald Trump de ce să nu joace și el o horă?
http://www.facebook.com/leu.toni/videos/10210725941006565/
– Au și oltenii tradițiile lor! Şase tone de cioburi au adunat de pe străzile din Craiova angajaţii de la Salubritate după petrecerea de Revelion. Mizeria provine de la sticlele de şampanie şi de la paharele pe care de oltenii le-au spart pentru a respecta o veche tradiţie locală: alungarea ghinionului la miezul nopţii dintre ani. De unde tradiția asta, măi, fraților? Dacă spărgeați și voi niște damigene cu zaibăr parcă era altceva.
– Și dacă tot suntem la capitolul tradiții și obiceiuri, să notăm și descinderea anuală a detașamentelor de pensionari care, în prima zi lucrătoare a anului, iau cu asalt ghișeele de taxe și impozite de pe întreg cuprinsul țării. Obicei respectat cu sfințenie și anul acesta, din Capitală până în comunele și orașele de provincie. La Botoșani, presa locală relatează că, în orașul lor, s-a răspândit superstiția că dacă îți plătești impozitele şi taxele încă din prima zi lucrătoare, îți va merge bine tot anul şi nu vei avea datorii. Drept urmare, peste 2.200 de botoşăneni s-au aşezat la tradiţionala coadă din faţa Direcţiei Impozite şi Taxe a Primăriei, unde au lăsat suma record de jumătate de milion de lei într-o singură zi. Din păcate avem o veste proastă pentru contribuabilii botoșăneni. Varianta reală a superstiției sună, de fapt, așa: dacă îți plătești taxele și impozitele din prima zi, ălora care trăiesc din căpușat banul public o să le meargă bine tot anul.
– Cel mai bine pregătit primar pentru intrarea în noul an s-a dovedit a fi pesedistul Marcel Muia, primarul comunei Chevereşu Mare din județul Timiş. Marcel (dați-ne voie să-l pomenim cu numele mic!) le-a oferit celor 1.900 de locuitori ai comunei un spectacol de artificii în valoare 40.000 de lei (cu 5.000 de lei mai mult decât în Cluj-Napoca, de pildă). Artificiile au fost lansate chiar din faţa casei sale, iar cerul a fost luminat timp de 40 de minute. Astfel, deasupra satului condus de Marcel s-au putut vedea: val argintiu spre albastru, val de flori roşii cu pistil verde, salcie pocnitoare, verde blitz sclipitor, crizantemă multicoloră cu pistil purpuriu, argintiu pâlpâietor spre crizantemă multicoloră. Primarul Marcel Muia (nu ne mai permitem!) le-a răspuns pe un ton țăfnos celor care au insinuat că risipa a fost prea mare: „Am făcut un foc de artificii. Ce, am dat în cap la cineva?”.
– Pentru că nu s-a grăbit să-și plătească taxele, unui bărbat de 54 de ani din localitatea ieşeană Rocşani a început să-i meargă rău încă din primele zile ale anului. El a ajuns la spital cu răni severe (fractură de piramidă nazală şi multiple contuzii cranio-faciale) după ce a fost bătut de soţie. Nevasta agresoare se apără însă spunând că doar l-a împins pe bărbat, care i-a vorbit urât şi nici nu s-a achitat de responsabilităţile din gospodărie: „L-am blendit că m-a scos din sărite. Mi-a dat drumul la oi”.
– La început de 2018, agenţia de ştiri a Bisericii Ortodoxe Române face o retrospectivă a prezenţei sprituale pe internet în anul care a trecut: de mare succes se bucură mărturisitorul Instagram, precum și vrednicul Twitter. Astfel, cea mai îndrăgită imagine din 2017 îl înfăţişează chiar pe Patriarhul Daniel, în timp ce dă binecuvântare fraţilor ruşi din Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. 539 de inimioare a primit Preaînaltul. #PatriarhulDaniel #God #sfantaliturghie #spiritualitate, iubiţi credincioşi!
– Și în timp ce Preafericitul rupe Instagramul în două cu poze idilice, popii de țară înoată prin noroaie în anul Domnului 2018! Iată o fotografie care arată încercările prin care trec Atleții lui Hristos pentru a ajunge la fiecare creştin. Când îi vezi cum se chinuie parcă ți-e și rușine să-i lași să plece cu buzunarele goale.
– Daniel Horciu, primarul comunei nemţene Săvineşti, anunţă că a găsit cea mai bună soluţie pentru câinii vagabonzi din localitate: dacă tot nu poate scăpa de maidanezi, îi va prinde pe toţi şi-i va vopsi în culori. Prin această măsură, edilul vrea să stopeze fenomenul prin care zeci de câini vagabonzi sunt aduși din alte zone ale ţării și debarcați la Săvinești. „Care nu sunt colorați, înseamnă că sunt aduși. Aveți vreo preferință la culoare pentru comuna noastră?”, a scris primarul pe Facebook. Unii dintre săteni au răspuns cu entuziasm în faţa propunerii şi au început să dezbată care ar fi culoarea potrivită pentru o astfel de acţiune. „Verde înseamnă viaţă, că tot a renăscut comuna de când sunteţi primar”, spune o săteancă. Alt localnic răspunde:„Eu mă gândeam la alb. Pentru mine semnifică ceva divin şi totodată mai înseamnă şi curat”. Noi zicem să-i faceți în tricolor. Suntem în anul centenarului, ce mama naibii!
– Mare dezamăgire a adus sărbătoarea Bobotezei pentru românii din Călăraşi, care nu s-au mai putut bucura de parada şi botezul cailor în acest an, după ce primarul a interzis accesul animalelor şi al atelajelor pe drumurile din oraş. Pentru a-i împăca pe călărăşeni, primăria a pregătit 2.000 de porţii de fasole. Și i-a împăcat.
– Am început anul în forță și pe partea de infrastructură: ce s-a inaugurat în 2017 se închide în 2018. Astfel, autorităţile au tras pe linie moartă trenul Săgeata Albastră care circula ruta CFR Ilva Mică – Rodna Veche (jud. Bistriţa). Ruta a fost inaugurată cu mare fast vara trecută chiar de către ministrul Transportului de la acea vreme, Răzvan Cuc, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, şi mai mulţi parlamentari. În ciuda unei investiţii de peste un milion de lei, trenul a rămas cu o viteză medie de 28 km/h pe porţiunea de cale ferată de 21 kilometri, astfel că bistriţenii nu prea s-au înghesuit să cumpere bilete și linia a devenit inutilă. Păi, vedeți?! Mai bine că anul trecut nu s-a făcut niciun tronson de autostradă, pentru că acum trebuia să ne batem capul și să-l închidem.
– Începutul anului ne aduce, totuși, veşti frumoase de la românii de peste hotare: primul copil născut în 2018 în provincia siciliană Agrigento se numeşte Gheorghe. Băiatul de 3,6 kg a venit pe lume la ora 1 şi 15 minute în prima zi a noului an. Tatăl e maistru în construcţii, iar mama – casnică. Îi urăm lui Gheorghiţă să se facă băiat mare şi să respecte obiceiurile părinţilor de a trimite bani rudelor din ţară.
– Și dacă tot mai trageți nădejde că în 2018 ne va fi mai bine, luați de aici mesajul de la mulți ani al doamnei Carmen Dan, ministrul nostru de Interne. Vorbește așa de cald și de duios, parcă îți vine să zici că ar fi o biată secretară la școala generală din Videle:
http://www.facebook.com/carmendanMAI/videos/1793497174007958/