ANALIZĂ. Românii nu mai știu să meargă cu căruța. Cad și își sparg capetele

APUSUL UNEI EPOCI. Un fenomen îngrijorător capătă amploare pe teritoriul țării noastre, iar evenimentele care se succed în ultima perioadă conduc către o concluzie tragică: românii își pierd, încet-încet, abilitatea de a conduce o căruță așa cum trebuie. Atelaj străvechi, căruța ne-a fost dintotdeauna aproape. Din moși strămoși ne-am slujit de ea și i-am cunoscut toate tainele. Însă odată cu vremurile schimbătoare, raportarea noastră la existența și utiliatea acestui bun național s-a degradat și continuă să se degradeze. Vara aceasta, mai mult ca oricând, avem o succesiune de cazuri care ne arată adevărata dimensiune a dezastrului. La Brăila, numai în ultima lună au avut loc două incidente în care căruțași tineri s-au prăvălit la pământ din atelajele hipo, dovedind că noua generație nu mai posedă abilități de conducere a căruței. Astfel, un flăcău de 21 de ani din satul Corbeni a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Brăila după ce a căzut din căruța cu care transporta baloți de paie. Altul, din Berlești și cu un an mai în vârstă, a luat hățurile în mâini deși se afla într-o avansată stare de ebrietate. El se afla în căruță împreună cu prietena lui de 16 ani și galopa pe raza localității. A căzut, și-a spart capul și și-a rupt un picior, fiind luat cu targa și băgat în ambulanță.

Situația este la fel de gravă în majoritatea județelor din țară. La Iclod (județul Cluj), un bărbat de 31 de ani, beat și el, a căzut din căruță și s-a lovit destul de grav la cap, fiind transportat la spitalul din Gherla. În Bistrița și Botoșani, doi conducători de atelaje hipo care erau încărcate cu fân au căzut de sus și s-au ales cu multiple traumatisme, fiind de asemenea, transportați la cele mai apropiate spitale. La Modelu (Călărași), un bărbat de 36 de ani a strunit atât de prost căruța proprietate personală încât a căzut cu ea într-un fost canal de irigații. El și băiatul său de 14 ani, aflat și el în atelaj, au fost prinși sub căruța răsturnată, fiind nevoie de intervenția echipajelor de descarcerare. Au fost duși la Spitalul Județean de Urgență Călărași. Alt caz, petrecut la Huși (județul Vaslui), ne arată că posesorii de căruțe nu sunt deficitari doar pe partea de know-how, dar nici nu-și mai îngrijesc atelajele cum se îngrijeau odată. Așa se face că numitul Marius P. (36 de ani) a rămas fără frâne în timp ce se deplasa cu un vehicul cu tracțiune animală pe strada Locotenent Mucenic. Cablul ce acționa sistemul de frânare al căruței s-a rupt, iar bărbatul s-a prăvălit grămadă pe carosabil, vătămându-se : fractură col femural drept. Harfa.ro va continua să monitorizeze cu atenție acest fenomen. Totodată, solicităm conducătorilor de atelaje hipo să fie prudenți, să adapteze viteza la condițiile de drum și să nu se mai urce în căruțe dacă nu posedă suficiente cunoștințe de mânuire ale acestor fermecătoare atelaje.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să