CAMPANIE RECORDER. Singur împotriva partidului: ce s-a întâmplat cu inginerul care a avut curaj să înfrunte puterea politică

„Băiete, nu te pune cu ei că te vor face praf”, este sfatul pe care Ovidiu Ianculescu, inginer la Apele Române, l-a primit de la un apropiat în 2020, când i s-a cerut să renunțe la postul de director ocupat prin concurs în favoarea unei pile impuse de partidul aflat la putere: era vorba despre secretarul PNL Mureș, Ionuț Cengher, care nu avea nicio pregătire în domeniu.

Dar Ianculescu a ignorat sfatul și a decis să-și asume toate riscurile: a contactat redacția Recorder și a ieșit public într-un material video în care a vorbit despre cazul său și despre numirile politice care împânziseră filialele din toată țara ale Apelor Române.

În preajma publicării, sistemul a încercat să riposteze și Ovidiu Ianculescu a primit o decizie de detașare, care îl trimitea să lucreze la 200 de kilometri distanță de familie. Însă, în zilele următoare, audiența materialului Recorder a devenit atât de mare încât întreaga situație s-a întors împotriva politicienilor. Ovidiu Ianculescu nu mai era singur împotriva partidului, pentru că mărturiile lui ajunseseră la peste două milioane de oameni, care au creat o presiune uriașă. Cazul Ianculescu a generat un val de indignare în societate, a pornit dezbateri despre politizarea instituțiilor publice și l-a forțat chiar și pe președintele Iohannis să se documenteze și să dea un comunicat pe acest subiect.

Recorder continuă campania „Voci libere”, în care ne-am propus să vorbim despre importanța avertizorilor de integritate, cu un nou episod. La doi ani de la demiterea sa, l-am vizitat pe Ovidiu Ianculescu să aflăm dacă partidul l-a învins sau nu. Răspunsul îl aflați în materialul video de mai jos:

Primul episoad al campaniei: De ce sunt importanți avertizorii de integritate

Al doilea episod al campaniei: Ce s-a întâmplat după dezvăluirile avertizorului Gabi Musteață


Pentru că punem preț pe confidențialitatea celor care vor să ne semnaleze ilegalități, am creat o platformă care permite transmiterea de mesaje și documente într-un mediu securizat. Software-ul SecureDrop este folosit de cele mai importante publicații din lume și este un proiect open source sponsorizat de Freedom of the Press Foundation. Puteți accesa pagina de start aici: https://recorder.ro/contacteaza-recorder-intr-un-mediu-securizat/


Proiect derulat de Asociația Recorder Community, în parteneriat cu Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Cele mai recente