CAMPANIE RECORDER. Ce s-a întâmplat după dezvăluirile avertizorului Gabi Musteață

Recorder continuă campania „Voci libere”, în care ne-am propus să vorbim despre importanța avertizorilor de integritate și să spunem poveștile unor astfel de oameni: ce i-a determinat să apară public, ce efecte au avut dezvăluirile lor și ce li s-a întâmplat după ce au ieșit în față și au reclamat abuzuri.

Astăzi ne întoarcem la cazul lui Gabi Musteață, inginerul de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, care în februarie 2021 a semnalat într-un material Recorder practica angajărilor politice din instituția în care lucra: o chelneriță fără pregătire în domeniu fusese numită la dispeceratul Departamentului de apărare împotriva inundațiilor.

Investigația Recorder care a pornit de la mărturia lui a adunat peste un milion de vizualizări și a generat un val de reacții în spațiul public. Însă, ca de fiecare dată, foarte mulți oameni au ridicat această întrebare: și, totuși, s-a schimbat ceva?

După aproape un an și jumătate de la publicarea materialului, am stat din nou de vorbă cu Gabi Musteață pentru a afla cum a evoluat cazul său și situația din instituție după ce a ales să iasă public și să vorbească despre angajările politice.

Primul episod al campaniei: De ce sunt importanți avertizorii de integritate


Pentru că punem preț pe confidențialitatea celor care vor să ne semnaleze ilegalități, am creat o platformă care permite transmiterea de mesaje și documente într-un mediu securizat. Software-ul SecureDrop este folosit de cele mai importante publicații din lume și este un proiect open source sponsorizat de Freedom of the Press Foundation. Puteți accesa pagina de start aici: https://recorder.ro/contacteaza-recorder-intr-un-mediu-securizat/


Proiect derulat de Asociația Recorder Community, în parteneriat cu Funky Citizens, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Cele mai recente