Candidații municipiului București

Superlativele Capitalei au atras, previzibil, numele mari. De aici vin cele mai multe voturi și tot aici un politician are cea mai mare expunere. Lideri de partide, foști și actuali miniștri, primari rămași fără funcții după alegerile locale sau actuali parlamentari fac cu greu loc unor oameni noi în politică.

Din cei 45 de candidați eligibili cu care am încercat să stăm de vorbă, doar 5 n-au avut înainte funcții publice. Locuri în Parlament sunt 42 – 13 la Senat și 29 la Camera Deputaților și, pentru prima dată după mulți ani, cel puțin un independent cu notorietate încearcă ușa Casei Poporului.

Dar, pe măsura vizibilității politice, sunt uneori și orgoliile. Singurii care au refuzat să ne răspundă la întrebări au fost premierul în funcție, Ludovic Orban (PNL), fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea (PSD), foștii primari de sectoare Daniel Florea (PSD), Dan Tudorache (PSD) și Gabriel Mutu (PSD), subprefectul în funcție, Nicoleta Goleac (PSD), fostul premier Călin Popescu Tăriceanu (Pro România) și vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen Mihălcescu (PSD). Candidații PSD Diana Tușa, Oana Florea și Adrian Streinu – Cercel ne-au cerut întrebările în scris și ne-au răspuns prin email, iar toți ceilalți au acceptat o discuție telefonică.

O privire de sus asupra planurilor de viitor arată o largă și binevoitoare majoritate pentru câteva subiecte esențiale pentru București: poluarea, termoficarea, digitalizarea rămasă în urmă și o Lege a Capitalei care să redefinească sectoarele și zona metropolitană. Dar, să ne amintim, suntem în campanie și consensul în interes general încă pare posibil.

Mulți, foarte mulți candidați, au ieșit cu greu din sfântul program politic prezentat deja de partid pentru a asuma o propunere personală. Dar, chiar dacă votăm liste de partid, am încercat, în cele de mai jos să cunoaștem și oamenii.

Notă: Informaţiile din cărţile de vizită au fost redactate aşa cum ni le-au comunicat candidaţii. Puteţi alege un animit candidat apăsând pe butonul de sub poză sau puteţi să-i vedeţi pe toţi parcurgând articolul integral.

Florin Cîțu
pnl

Florin Cîțu

Senat
Vârstă: 48 de ani
Profesie: economist
Primul loc de muncă: Banca Națională a Noii Zeelande
Actualul loc de muncă: ministru, Ministerul Finanțelor/ senator, Parlamentul României (primul mandat)
Ultima școală absolvită: Masterat în Politică Monetară Aplicată, Macroeconomie, Econometrie la Iowa State University, SUA
Limbi străine: engleză, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Când am venit în Parlament, în 2016, aveam doar o experiență practică a domeniului pe care am încercat să îl dereglementez – sistemul economic. Acum, după ce am fost și președinte al Comisiei economice, și vicepreședinte al Comisiei de buget-finanțe, și lider al senatorilor PNL, și ministru, timp de un an, experiența mea practică din sectorul privat e completată de experiența în administrație și în materie de procedură legislativă.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
E un proiect la care țin foarte mult: debirocratizarea. Și am propus un astfel de proiect de lege, cu un singur articol. Presupunea că, dacă un cetățean merge la o instituție publică și i se cere o adeverință de la o altă instituție publică, acest lucru să fie interzis. A fost refuzat de cei de la PSD. În noua legislatură, îl voi redepune. Cred că va avea mai multe șanse pentru că, în plus, am și ajutat sistemul, din Ministerul de Finanțe, prin informatizare și digitalizare. Și aș vrea să facem acești pași pe tot aparatul public.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Pentru București, mereu a fost problema infrastructurii, iar amendamentele mele, în special la Legea bugetului, au fost în legătură cu Centura București și cu fluidizarea traficului. În continuare, cred că pentru București e problema numărul unu și cred că, dacă rezolvăm traficul, asta ar ajuta mult psihicul bucureștenilor. Iar, ca ministru, îl ajut pe Nicușor Dan și acum, să rezolve problema datoriilor Primăriei Generale.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
În primul rând, a fost faptul că noi, când am preluat guvernarea, ne-am dat seama că rezervele de stat erau goale. Nu existau măști, nu era nimic, eram pe zero. Nu există un sistem, cum au americanii, de safty-net, care să te asigure că, în cazul unui șoc negativ, există resorturi care lucrează automat. Apoi, informatizarea – s-a văzut că dacă se făceau eforturi minime, în ultimii ani, eforturi pe care noi le-am făcut în câteva luni, cu totul altfel am fi fost în martie-aprilie. Relația cu cetățeanul putea să fie deja îmbunătățită, dar nu s-a vrut. Pentru că atunci când transparentizezi, prin informatizare și digitalizare, nu poți să mai furi și, evident, nu s-a vrut așa ceva. Așadar, ne gândim la instrumente pentru a construi rezerve, în întreg sistemul public, și, bineînțeles, trebuie dusă mai departe digitalizarea.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Și anul acesta Ministerul de Finanțe e singurul minister în care am economii pentru cheltuielile de personal (134 de milioane de lei), economii făcute prin informatizare. Apoi, reforma ANAF a eliminat 2000 de posturi. 28 de posturi de directori și directori generali la MF au dispărut în urma reorganizării. Cine mă cunoaște știe că am militat pentru acest lucru.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Citesc, de obicei, trei cărți. Și acum citesc „A parasitic mind”, a lui Gad Saad, „The myth of the entrepreneurial state”, de Deirdre McCloskey și „The cuckoo`s calling” – Robert Galbraith.

Sorin Cîmpeanu
pnl

Sorin Cîmpeanu

Senat
Vârstă: 52 de ani
Profesie: inginer, profesor universitar
Primul loc de muncă: inginer proiectant la Institutul de Studii şi Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare / preparator universitar la USAMV București
Actualul loc de muncă: rector al USAMV București/ deputat, Parlamentul României (primul mandat)
Ultima școală absolvită: Școala doctorală a USAMV București
Limbi străine: franceză, engleză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Dacă, timp de 30 de ani, n-am încetat nicio zi să fiu cadru didactic, mi se pare firesc să menționez educația și managementul educației pe primul loc. În același timp, având în vedere cele patru poziții pe care le am acum – de rector, ales prin vot secret, de președinte al Consiliului Național al Rectorilor, ales de asemenea prin vot secret, de membru al Parlamentului, tot vot secret, și de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei, ales de rectori și președinți de universități din 119 state ale lumii – aș îndrăzni să adaug și relații internaționale în învățământul superior.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
E vorba de înființarea RUNIDAS – Registrul Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii. Acum, în sistemul educației, există un sistem informatic integrat la nivelul învățământului preuniversitar; există, de asemenea, un registru matricol unic, la nivelul învățământului superior; există o platformă ANS în care se înregistrează date despre doctorat, dar și date despre producția științifică a universităților românești; există un alt registru educațional integrat. Dar aceste patru sisteme nu sunt interoperabile și, mai cu seamă, nu sunt complete. RUNIDAS își propune să integreze cele patru sisteme care există, ca printr-o simplă interogare să poți avea acces la seria și numărul oricărei diplome, la o serie de date și să fie încărcate aici și lucrările de licență, și cele de disertație, și de doctorat. Dar trebuie analizat, cu mare atenție, în ce condiții poate fi interogat, ca să respectăm legislația privind drepturile de autor și GDPR-ul. În a doua etapă, el poate fi interconectat cu Registrul de Evidență al Salariaților și cu baza de Evidență a Populației ca profesorii să nu mai alerge pe străzi, în secolul XXI, să vadă ce copii au împlinit vârsta de școală.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Știind că absența creșelor este o problemă peste tot în țară și problema cea mai accentuată e în mediul rural, afirm că absența creșelor este un lucru important și în București. Voi milita pentru extinderea rețelei de creșe, mai ales în zonele deficitare, continuată cu școli care să ofere cu adevărat un acces echitabil la educație, iar la nivel universitar un lucru punctual va fi un proiect pe care l-aș denumi „Study in Bucharest”. În București, sunt cele mai multe universități din România și cred că e nevoie de o abordare comună pentru a fi mai vizibilă oferta educațională a universităților bucureștene în plan internațional.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Profesionalizarea managementului instituțiilor publice. Colaborarea onestă și eficientă între instituțiile statului a lipsit în multe situații. Mai apoi, ar fi aspecte ce țin de solidaritate, dar acesta e un lucru greu de realizat.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Răspunsul este da, cu următoarea precizare: grijă mare în educație și în sănătate, în primul rând, unde nu avem suficienți profesori și medici, și grijă mare în toate instituțiile în care lipsesc profesioniștii. Important e cât de onest și de eficient vom reuși să facem trierea între profesioniști și diletanți sau oameni fără pregătire pentru posturile pe care le ocupă. Vă dau un exemplu. În 2015, după opt ani de pauză, am organizat, în calitate de ministru, concursurile pentru inspector generali. În prima etapă, s-au retras din concurs 20 de inspectori generali în funcție, fiind candidați unici. Le-am spus că va fi un concurs cu 10 subiecte, au avut bibliografie, nu m-au luat în considerare – având susținere politică – și au fost nevoiți să se retragă. De ce? Am făcut subiecte de examen într-un bol, inclusiv în limbile pe care declarau în CV că le cunosc, și le-am atras atenția că n-au de ce să fie deranjați de prezența tăcută a unor observatori.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Cu siguranță, da, cu excepția imunității pentru voturi și declarații, pentru a nu îngrădi libertatea de conștiință.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Categoric da, cu precizarea că educația sexuală trebuie să fie adaptată vârstei, trebuie să fie integrată într-un curriculum în locul corect, cu această denumire. Sunt state în care capitolul „Educație sexuală”, cu acest nume, e integrat curriculumului disciplinei Biologie, disciplinei Educație pentru familie sau disciplinei Educație pentru sănătate. Trebuie respectată și dorința reclamată a societății de evitare a supra-încărcării numărului de discipline. Și atunci, locul corect poate fi stabilit de specialiști, printr-o dezbatere.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Am recitit de curând „Vremea întrebărilor”, de Octavian Paler. Dar cred că ar fi minunat ca fiecare profesor din această țară să parcurgă operele lui Spiru Haret. Sunt 11 volume, se pot descărca chiar gratuit de pe internet. Cu cât vor fi mai mulți profesorii care vor fi citit operele lui Spiru Haret, cu atât mai adecvat va fi sistemul românesc de educație.

Monica Anisie
pnl

Monica Anisie

Senat
Vârstă: 47 de ani
Profesie: profesor de Limba română
Primul loc de muncă: profesor suplinitor de Limba rusă la Școala 72 din București, în studenție
Actualul loc de muncă: ministru, Ministerul Educației
Ultima școală absolvită: Masterat în Integrare Europeană și problematică socială, Facultatea de Științe politice, Sociologie și Relații Internaționale
Limbi străine: rusă, franceză, italiană
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Sunt la prima candidatură în Parlament și experiența mea o reprezintă educația. Sunt profesoară de aproape 25 de ani și consider că experiența de profesor la care se adaugă experiența în administrația centrală – am lucrat și în Ministerul Educației – reprezintă un punct de plecare pentru a face parte din Comisia de educație a Senatului.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Primul proiect pe care l-aș propune este unul care să pună în practică proiectul președintelui României, „România educată”. Pentru că Legea educației naționale, din 2011, o lege foarte bună la care inițial am lucrat și eu, a fost de-a dreptul măcelărită în ultimii ani în Parlamentul României. Există inadvertențe, chiar de curând au operat niște modificări și sunt două articole care se bat cap în cap: la un articol, numărul de elevi arondat unui consilier școlar este de 500, la alt articol de 400 sau de 600. E important să avem o lege în care să existe coerență.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Pentru o lege pentru protecția mediului. Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe și cred că are nevoie de o astfel de lege.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Dacă ar fi să mă raportez la domeniul în care am expertiză, aș spune că în sistemul de educație lipsa investițiilor în digitalizare din ultimii ani e cea mai mare slăbiciune scoasă la iveală în această pandemie. În ultimii 10 ani, bugetul Ministerului Educației pentru investiții în digitalizare a fost de zero lei. Iar în anul acesta, e adevărat, fiindcă am fost constrânși de situația epidemiologică, am alocat, numai din fondul Ministerului, 150 de milioane de lei pentru achiziția a 250.000 de tablete, însă Guvernul, prin Ministerul Fondurilor Europene, a alocat și alte fonduri pentru a digitaliza sistemul de educație. Soluția e realizarea unui plan în așa fel încât în fiecare unitate de învățământ să se achiziționeze echipamente electronice pentru a se putea desfășura o educație de calitate.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Când am ajuns la Ministerul Educației, printre primele mele decizii a fost reducerea numărului de posturi din cadrul Ministerului și al subordonatelor cu 200. Dar mă refer aici la aparatul central. La nivelul unităților de învățământ, pe de altă parte, am crescut numărul de posturi cu peste 1.000.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Nimeni nu e mai presus de lege.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Cred că trebuie definit, totuși, și ce înseamnă traseism – să scoatem orice urmă de subiectivism și după aceea să existe și sancțiuni.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Există deja programe de educație sanitară în școli. Educația sexuală e doar o componentă dintr-un pachet educațional complex, proiect pe care îl voi susține. Respectiv, extinderea programei – să existe și educație sexuală în cadrul educației sanitare, educației pentru o viață sănătoasă.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
„Despre frumusețea uitată a vieții”, de Andrei Pleșu. Pentru că această carte am primit-o de la foștii mei elevi, pe final de ciclu gimnazial. Și, pe fiecare pagină, copiii mi-au scris câte un gând. Și vrând-nevrând, am citit și cartea, pentru că a trebuit să citesc și ceea ce mi-au scris ei. Au făcut și o inimă așa, mare, m-au impresionat.

Adrian Streinu – Cercel
psdi

Adrian Streinu – Cercel

Senat
Vârstă: 64 de ani
Profesie: medic
Primul loc de muncă: UMF „Carol Davila” / Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Colentina, București
Actualul loc de muncă: Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”/ UMF „Carol Davila” din București
Ultima școală absolvită: Facultatea de Medicină Generală, UMF „Carol Davila” din București
Limbi străine: engleză, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Pentru experiența profesională, CV-ul este disponibil pe www.google.com.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Voi comunica în prima lună de mandat.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Sănătatea este o problemă națională, nu doar locală.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Faptul că statul român nu a pus sănătatea și educația ca priorități.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    împotrivă
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    împotrivă
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    împotrivă
    Sunt pentru educația pentru sănătate.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Harrison, „Medicina” (n.r. – compendiu de Medicină avându-l ca autor principal pe Dan L. Longo).

Daniel Zamfir
psdi

Daniel Zamfir

Senat
Vârstă: 53 de ani
Profesie: inginer
Primul loc de muncă: Întreprinderea de Mecanică Fină
Actualul loc de muncă: senator, Parlamentul României (al doilea mandat)
Ultima școală absolvită: Institutul de Construcții București
Limbi străine: engleză, spaniolă
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Este mult spus să mă declar expert, dar pot spune că am căpătat expertiză în ceea ce înseamnă apărarea drepturilor oamenilor împotriva abuzurilor băncilor. Am lansat legea dării în plată, legea care practic a revoluționat relația între client și bancă și care îi scapă pe foarte mulți oameni de povara ratelor la bănci. Am continuat cu un set de legi în același domeniu, protejarea oamenilor care au credite la bănci și IFN-uri de aceste abuzuri. Am inițiat un pachet de legi care au fost denumite de presă “legile anticămătăriei” adică legea pentru plafonarea dobânzilor. Cred că am căpătat o expertiză suficientă ca să pot să merg mai departe pe zona asta, pe care am descoperit că o am in ADN – vreau să îi apăr pe oameni de aceste abuzuri de putere economică.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
O lege care a și fost votată în Senat, și aștept ca în legislatura viitoare să intre și în Camera Deputaților, este Legea împotriva executărilor silite abuzive. Sunt milioane de oameni care astăzi sunt în procedură de încuviințare a executării silite, cărora în mod abuziv li se iau casele, li se pune poprire pe conturi. O altă inițiativă votată în Senat care îmi doresc foarte mult să treacă în legislatura următoare este legea prin care am stabilit ca toate plățile la servicii și utilități să fie facturate și plătite în lei. Nu la cursul euro, pentru că e nedrept ca toată devalorizarea monedei naționale să fie pusă în spinarea consumatorilor.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
În primul rând, vreau să spunem oamenilor adevărul. Să le spunem ce se poate face și ce trebuie făcut. În toată campania pentru alegerile locale a fost foarte multă minciună și ultimul exemplu este cel cu apa caldă. A fost o promisiune mizerabilă că, imediat după ce va veni noul primar, oamenii vor avea apă caldă. Asemenea minciuni, în care să implici viața oamenilor, starea lor sufletească și așteptările lor, trebuie să se oprească.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Având în vedere că eu nu am expertiză în acest domeniu, trebuie să îi lăsăm pe specialiști să vorbească. Ceea ce e de neînțeles este că acest guvern, preocupat fiind de alegeri, ia niște măsuri absolut aberante cum ar fi închiderea piețelor. Nimeni nu înțelege de ce ai închis o piață agroalimentară și ai lăsat deschis un mall sau supermarket. Asta nu înseamnă că sunt pentru închiderea mall-urilor, dar nu sunt pentru închiderea piețelor. O altă măsură aberantă este ca Guvernul României să închidă școli în localități unde sunt zero cazuri. Copiii aceștia nu au internet și așa îi condamni la analfabetism.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Dar, cu o evaluare a personalului. Am văzut membri PNL care primul lucru pe care l-au făcut a fost să dea afară jumătate din personal, iar asta e o mare mizerie.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Deja este. Nu cred că un parlamentar din România a ajuns să nu fie anchetat de DNA protejat fiind de această imunitate. Cine greșește trebuie să plătească, iar abuzurile trebuie curmate. Am văzut situații în care procurorii au făcut abuzuri, confirmate de instanțele de judecată și nu au plătit pentru asta. Și magistrații care comit abuzuri trebuie să plătească, ca noi să putem avea o societate sănătoasă.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    împotrivă
    Eu sunt un parlamentar care a intrat pe listele PNL, iar acum sunt la PSD. La PNL am promovat un pachet de legi, la început, iar în momentul în care PNL a ajuns la putere, Ludovic Orban mi-a cerut să îmi retrag aceste legi, că altfel, mă exclud din partid. Dacă partidul își schimbă angajamentele pe care le-a luat în campania electorală, cred că un ales are dreptul să rămână pe linia pe care s-a angajat în fața oamenilor.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    indecis
    Trebuie să discutăm de la ce nivel copiii trebuie să intre în materiile respective. Felul în care a fost promovat acel proiect de lege la începutul anului a fost extrem de agresiv și nu sunt de acord cu felul acesta de a discuta. Aici putem să vorbim foarte deschis, dar ținând cont de mai multe aspecte: familie, religie. Nu putem să intrăm cu bocancii în sufletul oamenilor.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Ceva de corupția mondială. Mă fascinează modul în care evoluează lucrurile în acest domeniu. Iar penultima carte, pe care i-am și făcut-o cadou domnului Isărescu, scrisă de doi premiați Nobel pentru economie, are un titlu extrem de sugestiv: „La pescuit de fraieri“ (n.r. – de George A. Akerlof și Robert J. Shiller).

Alexandru Hazem Kansou
psdi

Alexandru Hazem Kansou

Senat
Vârstă: 39 de ani
Profesie: economist
Primul loc de muncă: internship la Parlamentul României, la cel mai tânăr deputat ales atunci, Cosmin Popp (n.r.- PDL)
Actualul loc de muncă: director executiv al Societății de Transport Voluntari
Ultima școală absolvită: masterat în Politici Europene, la SNSPA
Limbi străine: araba (foarte bine), franceză (la perfecție), engleză (de conversație)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Am lucrat foarte mult în administrație publică locală, sunt fascinat de domeniul ăsta. În ultimii ani, m-am axat pe domeniul transporturilor.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Un prim proiect ar fi înăsprirea pedepselor pentru cei care fac rău animalelor sau o conștientizare, prevenție, ceva de genul acesta. Încă nu am formulat cum să arate, dar să știți că nu e o chestiune demagogică sau populistă. Și un proiect cu impact pe termen lung ar fi cel de regionalizare a României, incluzând aici zona metropolitană București-Ilfov.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Legea Bucureștiului și a sectoarelor acestuia. Am trei variante la care am participat și s-a lucrat cu oameni mult mai pricepuți decât mine. Ați văzut, fiecare sector are acum câte un specific, își pune câte o plăcuță, nu există o unitate nici măcar ca dezvoltare. Lucrul acesta trebuie să se schimbe.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Toată lumea o să vă spună sistemul sanitar. E adevărat. Dar ce anume? Pentru că oameni pregătiți avem, dar când nu ai ventilatoare, logistică, se dovedește, având o pandemie, care e vulnerabilitatea. Sistem sanitar performant nu poți să ai fără un Pact Național pentru creșterea cotei din PIB care îi revine anual. Așa cum s-a făcut Pactul pentru Apărare, care trebuia să fie abia pe locul trei-patru, ca prioritate, tardiv, ar trebui să ne gândim la un Pact pentru Sănătate.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    indecis
    Să reduci din pix e foarte ușor. Dar aparatul bugetar înseamnă și medici, și profesori, nu doar cei care plimbă hârtii degeaba. Trebuie redefinit, dar nu așa, fără să ne uităm.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Nu ar trebui să existe o astfel de imunitate.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Sunt de acord, adică în cazul în care ți-ai luat mandatul pe lista unui partid, să nu ai voie să schimbi partidul în timpul mandatului. Dar, dacă tu vei candida la un moment dat din nou, pentru alt partid, n-am o problemă.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Mi se pare chiar o chestiune bună, poate așa mai reducem din numărul avorturilor, sunt multe de discutat aici.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Eu sunt mai puțin pe partea de romane, mai mult pe partea de istorice. Am recitit acum și sunt pe final cu „Imperiul carolingian”, cu Carol cel Mare, cu… Mie îmi plac mai mult chestiunile astea gen „Enciclopedia lumii antice”. La istorie întotdeauna am avut note mari. Asta-i pasiunea mea, știu că e una minoritară.

Ștefan Pălărie
usr

Ștefan Pălărie

Senat
Vârstă: 42 de ani
Profesie: manager educațional
Primul loc de muncă: operator IT, compania DHL
Actualul loc de muncă: training și consultanță
Ultima școală absolvită: MBA la Maastricht School of Management
Limbi străine: engleză (fluent), franceză (începător)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Educație, tineret, antreprenoriat și societate civilă.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Unul referitor la recunoașterea abilităților dezvoltate prin educația non-formală. Și o nouă Lege a educației, care să includă elemente de evaluare, de training, de pedagogie, componente de pedagogie la distanță, având în vedere situația în care ne aflăm acum, în pandemie.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Pentru reprezentarea tinerilor în decizii și în politicile publice. Sunt necesare politici de tineret la nivel de țară, creșterea „vocii” lor prin diferite forumuri și organisme de reprezentare și de decizie. Prin legislație se poate prevede ca elevii să aibă mai mult acces la zona de administrație a școlilor, de exemplu, să existe un fel de „Consiliu al tinerilor”, inclusiv în deciziile de alocare a resurselor și bugetului.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Pe zona sanitară e cât se poate de clar: subfinanțare cronică. Și-au bătut joc de bani. E și lipsă de organizare și de competențe în sisteme care ar fi trebuit să ne salveze vieți. A doua problemă majoră e în zona de educație. Și aici pandemia mai degrabă a arătat în ce hal scăzut de dezvoltare suntem. Estimăm că abandonul școlar va crește în toate sistemele, dar faptul că noi am avut un sistem sanitar cu condiții atât de precare a obligat Guvernul să ia decizia închiderii școlilor, fapt unic în Europa. Legea educației necesită modificări, astfel încât funcționarea educației să poată fi neîntreruptă de eventuale pandemii. Trebuie să asigurăm că poți să ai chiar și un an întreg școlar în online, fără să îngheți anul.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
    Absolut pentru.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Dacă e vorba de reducerea aparatului bugetar actual – cine îl ocupă, cine îl populează -, depinde foarte mult. Noi nu vrem neapărat mai puțini oameni, ci un aparat mai eficient. Problema actuală este că aparatul e umflat în multe locuri, artificial.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
O carte despre modul în care statele gestionează crizele: „Momente decisive”, de Jared Diamond.

Silvia Dinică
usr

Silvia Dinică

Senat
Vârstă: 44 de ani
Profesie: matematician
Primul loc de muncă: Facultatea de Matematică, Universitatea din București – activitate didactică și de cercetare
Actualul loc de muncă: senator, Parlamentul României (primul mandat)
Ultima școală absolvită: doctorat în Matematică la Colorado State University, SUA
Limbi străine: engleză (foarte bine), spaniolă (foarte bine), franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Eu sunt matematician de profesie. Imediat după terminarea facultății am predat, ca ulterior să merg spre domeniul privat, în domeniul IT și al Comunicațiilor. Din 2016, sunt senator USR, în Comisia economică și, în prezent, în Comisia de IT și comunicații. Anterior, am fost și în Comisia pentru transporturi și energie.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Având în vedere contextul în care ne aflăm în acest an în care am fost împinși către o digitalizare rapidă, voi relua un proiect mai vechi, care a fost, din păcate, respins inițial de majoritate și care se referă la accesul copiilor la soluții digitale. Oferea o soluție pentru locuințele fără electricitate, în care stau câteva zeci de mii de copii – am aflat asta printr-o solicitare către toate Consiliile Județene – și cred că e în continuare o idee bună pentru că nu avem, acum, în România, o astfel de soluție.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Una e problema termoficării – iar noi am avut la comisie o lege care stătuse 10 ani la sertar; imaginați-vă cât mai era de actuală! – și, a doua, categoric, partea de digitalizare care trebuie regândită, ca să ținem cont de această nouă realitate.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Infrastructura pentru sănătate e o urgență absolută, educația, de asemenea, dar și economia, pentru a salva locurile de muncă. Noul Parlament va avea foarte mult de lucru și va trebui să își activeze foarte mult comisiile pentru a rezolva aceste probleme.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
    Avem nevoie de alegeri în două tururi.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    indecis
    E o temă foarte sensibilă. E important să punem această idee în context. Cert e că noi, USR, avem un angajament care se numește „Fără mii de agenții”. Dar asta înseamnă să faci, în primul rând un audit în aceste agenții guvernamentale și să le reorganizezi pe cele inutile.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Noi, USR, am avut o lege pentru educație pentru sănătate. Prevenția e cea mai bună soluție și școala e locul în care se pot întâmpla aceste lucruri.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
N-am terminat-o încă, o citesc acum. Se numește „Acolo unde cântă racii” (n.r.- de Delia Owens).

Simona Spătaru
usr

Simona Spătaru

Senat
Vârstă: 42 de ani
Profesie: avocat
Primul loc de muncă: jurist, în privat
Actualul loc de muncă: avocat titular la „Cabinet de avocat Spătaru Elena Simona”
Ultima școală absolvită: Facultatea de Drept, Universitatea Româno-Americană
Limbi străine: engleză, italiană
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
N-aș putea spune că mă consider expertă în domeniul Dreptului, dar e domeniul în care profesez și am o experiență de peste 16 ani în domeniul achizițiilor publice.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Îmi doresc să lucrez împreună cu colegii pentru angajamentele pe care ni le-am luat în zona Justiției: „Fără penali în funcții publice”, „Fără pensii speciale”, desființarea Secției Speciale. Am vrea să corectăm, de asemenea, faptul că, în acest moment, judecătorilor, care sunt 4000 la număr, le revin peste 2.000.000 de dosare și să obținem o celeritate, pentru că, acum, ca cetățean, un dosar îți mănâncă foarte mulți ani.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Cred că am putea ajuta în mod deosebit Bucureștiul – și se va reflecta și în țară – printr-o reformă administrativă. Și, dacă aș merge concret pe o măsură, mi-aș dori foarte repede să existe o transparență totală pe zona achizițiilor publice, să vedem cum se cheltuie banii. Și cine vrea să afle asta să nu mai petreacă luni întregi, făcând cereri, să poată accesa dintr-un click această informație, facturile și contractele încheiate de instituțiile publice.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Cea mai mare vulnerabilitate cred că provine din lipsa de transparență a modului în care sunt conduse instituțiile. Ca DSP, de exemplu, dar sunt și altele. Eu, ca cetățean, nu am știut ce au spitalele, ce nu au, cum și unde se pot fac teste. Dacă procesul acesta ar fi la vedere, s-ar putea primi și expertiză. Sunt convinsă că inclusiv oameni din afară ar fi putut ajuta în această perioadă. Iar pe viitor, transparentizarea resurselor din sistemul medical ar fi foarte importantă.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Nu ar trebui să fie nicio imunitate legată de legea penală.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Da, am două fetițe și, deși se fac niște noțiuni și acum, cred că ar trebui să clarificăm mai mult, pentru că avem cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană și, într-o situație de acest fel, își spune cu adevărat cuvântul educația.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Ce citesc acum este Codul Administrativ, pentru că vor colegii mei să îi ajut pentru o cerere la primărie. Cred că în septembrie am citit „Despre îngeri”, a lui Andrei Pleșu, dar de atunci n-am mai apucat să citesc prea des.

Cristian Ghica
usr

Cristian Ghica

Senat
Vârstă: 51 de ani
Profesie: inginer
Primul loc de muncă: antreprenor, n-am lucrat niciodată pentru nimeni, am avut propriile companii, din anii ’90
Actualul loc de muncă: deputat, Parlamentul României (primul mandat)
Ultima școală absolvită: MBA la Maastricht School of Management
Limbi străine: engleză, franceză (înțeleg, dar n-aș putea spune că vorbesc)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Sunt antreprenor din… nici nu mai știu, din anii ’90. În ceea ce privește Parlamentul, cea mai de impact realizare a fost că sunt autorul inițiativei de eliminare a ștampilei din administrațiile publice.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
E un proiect trecut de Senat despre digitalizare. „Fără hârtii în administrație” se numește și voi începe, cu toată forța, cu el.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Noi suntem focusați pe „big picture“, să fiu sincer. Dar mă preocupă teribil de mult problemele de mediu. Nu sunt un specialist, dar mi se pare că avem niște restanțe fantastice.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
La o primă vedere, cea mai gravă problemă este resursa umană la nivel medical. Faptul că sunt extrem de puțini medici, îndeosebi pe ATI, de exemplu. Ca soluții, la nivel legislativ, ele trebuie să existe. Dar, ca să fiu sincer, n-aș putea să dau clar un răspuns, nu e domeniul meu. Cu siguranță trebuie să existe soluții.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
    Este primul lucru pe care o să-l punem ca și condiție, dacă intrăm la guvernare.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
„Sapiens”, de Yuval Noah Harari.

Cristian Diaconescu
pmp

Cristian Diaconescu

Senat
Vârstă: 60 de ani
Profesie: diplomat
Primul loc de muncă: Judecătoria Buftea
Actualul loc de muncă: avocat și profesor
Ultima școală absolvită: Universitatea din București, Facultatea de Drept
Limbi străine: engleză, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Am lucrat în politică externă și sistemul judiciar începând de la bază. Am fost judecător de judecătorie și tânăr diplomat din 1990. Diplomație și justiție sunt domeniile unde am experiență.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
„Legea anti-Mafie”, „Lega anti-clan”, legi care să sancționeze asemănător cu sistemele din Italia sau din SUA organizarea criminală.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Civilizația! Este inadmisibil ce se întâmplă în Capitala României. Noi discutăm de apă caldă în campania electorală, în anul 2020. Este inadmisibil.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Sistemul sanitar. Îi cunoaștem toți vulnerabilitățile, mai ales cei care am fost în politică. Niciunul dintre noi nu ar trebui să ridice capul din pământ. Eu cred în asta, nu e ceva populist: în primul rând să ne cerem scuze pentru că sistemul sanitar este unde este. După care trebuie lucrat în ceea ce privește gestionarea finanțării. Nu este vorba de mai mulți bani, ci de hoție și prostie. În Parlament se pot găsi soluții, reglementând exact zona de circulație a finanțării și de achiziții.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Foarte pro!
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Trebuie schimbată Constituția. Mulți povestesc ca mesaj politic. Problema e că trebuie să ai voință politică să schimbi Constituția.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Cu mesaje adecvate, cum se face în Occident. Aș merge pe ideea de a verifica și de a-i educa pe cei care urmează să facă educația sexuală. În momentul în care aș ști cine și ce fel de mesaje transmite, ar fi altceva. Nu la întâmplare.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Este o carte despre politică americană și diplomație, a lui P.J. Crowley. Mi-a fost coleg la George Washington University. El este fostul Under Secretary pentru comunicare al Departamentului de Stat de pe vremea lui Hillary Clinton.

Violeta Alexandru
pnl

Violeta Alexandru

Camera Deputaților
Vârstă: 45 de ani
Profesie: politolog
Primul loc de muncă: coordonator Relații Publice, Asociația Pro Democrația
Actualul loc de muncă: ministru, Ministerul Muncii
Ultima școală absolvită: masterat în Guvernare și Dezvoltare Instituțională la SNSPA București
Limbi străine: engleză, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Am lucrat mult pe tot ce înseamnă transparență decizională, stat de drept, organizare eficientă în administrație, am experiență în materia dialogului social, iar anul acesta viața profesională m-a condus către un domeniu complex, al muncii și solidarității sociale. Cred că aș putea avea o contribuție importantă în aceste domenii, dar sunt omul care nu crede și nu spune că le știe pe toate, ci, dimpotrivă, adaugă mereu câte ceva în plus până să își consolideze expertiza.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Depinde și de discuțiile pe care le vom avea în grupul parlamentar, eu sunt om de echipă, dar țin foarte mult la ideea de a avea o nouă Lege a Inspecției Muncii. Instituția este într-un blocaj în acest moment, dacă s-ar fi putut moderniza printr-o hotărâre de Guvern aș fi făcut-o deja, dar nu se poate decât prin lege.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
O Lege a Capitalei, cu o largă consultare publică, e un subiect actual. Trebuie să ne gândim la reorganizarea Capitalei, la actualele realități care ne indică o nevoie de extensie a serviciilor chiar în zonele limitrofe. Acum, merită să vedem în ce măsură este Parlamentul locul în care trebuie să se ia aceste decizii – mai exact, dacă poate un parlamentar de Vaslui să se pronunțe pentru o lege a Bucureștiului. Apoi, mă voi implica în reglementarea serviciilor publice pentru creșterea calității lor. Sunt proiecte pe care le voi face împreună cu Nicușor Dan.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Excesul de birocrație. Marea slăbiciune a statului e aceea că pare că există pentru sine. Nu aveți idee ce valuri de contestări am întâmpinat cu inițiativa de a folosi, ca opțiune, semnătura electronică în relațiile de muncă! Trebuie să ai în funcții oameni care înțeleg importanța tehnologiei, a digitalizării, și să ia decizii ferme, altfel sistemul rămâne tot cu teancul de hârtii și cu pixul.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Trebuie o analiză atentă, pentru că sunt și zone în care întâmpinăm deficit de personal. Dar cred în digitalizare, în eficientizare, și probabil unii nu vor ține pasul. Așadar, reducerea va veni de la sine.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Nu spun că nu pot exista nuanțe, situații în care un parlamentar, după o perioadă de neafiliere, se regăsește în altă parte. Dar la mine e o chestiune de bun-simț. Nu poți fi liberal și să te regăsești în PSD.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Sunt mamă și cred că, în primul rând, familia trebuie să joace un rol. Dar, dacă în cadrul cursurilor de educație civică, de dirigenție, își regăsesc nevoia pentru o astfel de discuție, sunt pentru a o face. Nu știu însă dacă se mai poate încărca programa foarte mult.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Nu mai am așa de mult timp, n-o să vă mint, dar în acest moment citesc o carte despre viața pe Facebook. Am avut nevoie să discut, inclusiv în campania electorală, câteva lucruri și aceasta e cartea pe care mă uit să îmi iau câteva idei.

Cristina Trăilă
pnl

Cristina Trăilă

Camera Deputaților
Vârstă: 44 de ani
Profesie: avocat
Primul loc de muncă: avocat stagiar la Cabinetul de avocatură „Grigore Florescu”
Actualul loc de muncă: Cabinet de avocatură „Cristina Trăilă”/ deputat, Parlamentul României (primul mandat)
Ultima școală absolvită: Colegiul Național de Apărare
Limbi străine: engleză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Sunt avocat de 20 de ani și am activat în Comisia juridică în primul mandat de deputat. Ca atare, experiența mea e una evidentă în domeniul juridic.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Viziunea mea asupra ceea ce ne așteaptă include corectarea Legilor Justiției. M-aș apleca, de asemenea, asupra organizării și funcționării Curții Constituționale, pentru că de acolo pleacă totul, apoi aș propune un Cod electoral care să cuprindă în mod unitar prevederi care să nu mai creeze confuzie.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Noi, ca parlamentari de București, avem în vedere Legea protecției mediului, Legea urbanismului și Legea Capitalei, un proiect la care eu țin foarte mult, deși naște controverse. Nu sunt adepta sectoarelor, cred că deciziile trebuie să fie luate de primarul Capitalei, de Consiliul General al Municipiului București și să se aplice unitar la nivel de sectoare.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Problema esențială o reprezintă sistemul sanitar în ansamblul lui – managementul acestui sistem, modul în care se gestionează. Mi se pare că acum vedem clar că, în România, ideea de prevenție nu a existat și nu există.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Aici e o întreagă discuție. Nu sunt adepta traseismului, dar trebuie să ne gândim la drepturile și libertățile fundamentale. Constituția spune un lucru foarte clar și anume că mandatul nu este imperativ.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Depinde cum definim. Eu am un copil de 12 ani și cred că educația sexuală e utilă, în măsura în care e făcută de specialiști.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Regulamentul Camerei Deputaților e pe noptieră, dar un autor care îmi place foarte mult e Milan Kundera și ultima oară cred am citit o carte a lui Mario Vargas Llosa.

Antonel Tănase
pnl

Antonel Tănase

Camera Deputaților
Vârstă: 48 de ani
Profesie: economist
Primul loc de muncă: contabil la CAP Independența, județul Galați
Actualul loc de muncă: secretar general al Guvernului, Guvernul României
Ultima școală absolvită: doctorat la A.S.E. București
Limbi străine: engleză, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Vin după o lungă activitate politică – din 1991 am parcurs toate etapele în PNL și acum sunt trezorierul partidului și președinte PNL Sector 3. În plan profesional, sunt expert contabil, consultant fiscal și expert evaluator de societăți comerciale.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Vreau să îmi pun amprenta pe o legislație care să permită asociațiilor de proprietari de la blocuri să aibă un control mai riguros asupra fondurilor care se strâng – să nu mai avem tot felul de deturnări de fonduri, să fie reglementată depunerea în bănci și evitarea cât mai mult a plăților în numerar în acest segment.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
În primul rând, infrastructura și agentul termic. O strategie termo-energetică a municipiului București se impune și voi milita pentru dezvoltarea pe fonduri europene și modernizarea sistemului de distribuție care să devină eficient. Apoi, drumul național de Centură și autostrada A0, dezvoltarea metroului și tot ce ține de mobilitatea urbană.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Sistemul sanitar și-a dovedit vulnerabilitățile. Aici trebuie să întărim capacitatea de răspuns. Sistemul trebuie reformat și ordonat după principii la limită între sistemul medical și cel militar. Nu e posibil să avem dezertări, lipsă de la locul de muncă și așa mai departe.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Eu sunt împotriva traseismului.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    N-aș fi ipocrit. Acolo unde se impune, la clasele mai mari, ar trebui să fie o educație pentru a preveni lucrurile nedorite.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
A fost cam demult. Este „Alchimistul” (n.r. – de Paulo Coelho). Practic orice om are o revelație din asta la un moment dat, se mai redescoperă. Și mă mai întorc, așa, la câteva fragmente pe care le-am citit în studenție din Dostoievski.

Sebastian Burduja
pnl

Sebastian Burduja

Camera Deputaților
Vârstă: 35 de ani
Profesie: economist
Primul loc de muncă: consultant în management strategic la Dalberg Global Development Advisors din Washington DC
Actualul loc de muncă: secretar de stat, Ministerul Finanțelor
Ultima școală absolvită: doctorat Economie și Afaceri Internaționale la A.S.E. București
Limbi străine: engleză (fluent), franceză (avansat), spaniolă (mediu), germană (începător), italiană (începător)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Prin pregătirea mea academică și experiența profesională, principalul domeniu de expertiză este dezvoltarea regională și urbană, cu specializări în zona de finanțe publice și fonduri europene.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Având în vedere experiența mea de a mă întoarce din Diaspora, aș vrea să creăm un cadru prin care să asigurăm servicii de mentorat pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Am creat deja un ONG care se ocupă de asta, dar aș vrea ca orice copil care are cel puțin un părinte plecat – și sunt 100.000 din datele organizației „Salvați Copiii” – să aibă sprijinul statului pentru acest program.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Cel mai important lucru, nu doar pentru București, ci și pentru toate marile orașe, cred că e acela de a avea un cadru prin care să asigure o dezvoltare integrată la nivelul zonelor metropolitane. Toată teoria economică spune că economia unei țări e cu atât mai puternică cu cât are orașe mai dezvoltate.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
În zona economică, dacă vă uitați pe date, vedeți că România înregistrează deficit comercial destul de semnificativ și deficit bugetar. Or, pandemia a arătat că trebuie să ai capacitatea să produci lucrurile de care chiar ai nevoie la tine acasă. Și nu mă refer la o mișcare împotriva piețelor deschise, ci la un sprijin inteligent din partea statului către sectoarele strategice.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Există un aparat mult prea larg, criteriile de angajare n-au fost întotdeauna meritocratice și trebuie să avem un moment zero, iar cei care nu-și pot proba competențele în sectorul public să se îndrepte spre privat.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Dacă oamenii te aleg pe o listă de partid, e normal ca în momentul în care trădezi această idee să îți pierzi mandatul.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Toate aceste chestiuni țin de libertatea de conștiință a fiecăruia. Dar trebuie predată măcar o componentă de educație sexuală în cadrul anumitor ore.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
O carte genială scrisă de Peter Thiel, fondatorul Pay Pal, se numește „From zero to one” și e despre cum să ai viziune, cum să-ți pui întrebările legate de un viitor curajos, cum să pornești un start up, dar cred că se aplică și la un proiect de țară.

Cristian Băcanu
pnl

Cristian Băcanu

Camera Deputaților
Vârstă: 36 de ani
Profesie: avocat
Primul loc de muncă: internship în avocatură la firma britanică CMS Cameron Mckenna
Actualul loc de muncă: secretar de stat, Ministerul Justiției
Ultima școală absolvită: Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Limbi străine: engleză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Sunt avocat, sunt specializat în litigii comerciale și de Drept administrativ și, din 2019, am devenit cursant al unui MPA (master în public administration) la Berlin, la Hertie School.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
M-am gândit la o reformă a Dreptului contravențional pe care eu îl găsesc destul de învechit la noi. Printr-o colaborare cu Ministerul de Interne și cu Ministerul Justiției, să schimbăm procedura contravențională în așa fel încât să degrevăm rolul instanțelor și să avem, totodată, mai puțin cetățeni nemulțumiți – dacă e oprit de poliție, omul să aibă proba, să știe ce a greșit – și, în felul acesta, să fie soluționate lucrurile mai mult pe cale amiabilă decât în instanțe, cum se întâmplă acum.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Adesea, Bucureștiul e poluat de anumite incendii generate de cetățeni care vor să recupereze fier vechi. Avem nevoie de niște proceduri care să permită o mai bună intervenție a Gărzii de Mediu în astfel de situații.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Prima problemă ar fi politizarea sistemului sanitar și, evident, soluția e depolitizarea. Cred că avem nevoie de manageri profesioniști. E inacceptabil să ai manageri numiți politic, schimbați de nu știu câte ori pe an. A doua e birocrația și putem lucra pe debirocratizare.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Dar e important să avem mai întâi un audit.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Imunitatea trebuie să se limiteze exclusiv la vot și declarații politice.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Dacă e un proiect corect scris, sunt pentru.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Spre rușinea mea nu parcurg nicio carte acum, dar cea mai recentă e „Pavilionul canceroșilor”, de Aleksandr Soljenițîn. Și mai e o carte pe care o parcurg, din când în când, foarte dragă mie, se cheamă „Mathesis sau Bucuriile simple”, a lui Constantin Noica.

Pavel Popescu
pnl

Pavel Popescu

Camera Deputaților
Vârstă: 33 de ani
Profesie: economist
Primul loc de muncă: specialist în vânzări la SC Logimaetics Electric SRL din Timișoara și seller de pensii private
Actualul loc de muncă: deputat, Parlamentul României (primul mandat)
Ultima școală absolvită: Facultatea de Științe Economice, Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad
Limbi străine: engleză, norvegiană, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Sunt economist, iar în Parlament am activat, în principal, în Comisia de buget-finanțe și în Comisia pentru tehnologia informației. Nu aș putea să mă consider un adevărat expert, dar domeniul unde consider că am adus cel mai mare aport a fost IT-ul și munca mea s-a bazat pe opiniile unor experți de la cel mai înalt nivel de expertiză internațională.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Un prim proiect de lege tratează Legea securității cibernetice. În ultimul an, lucrurile s-au schimbat major la nivel internațional, iar România, ca partener NATO, se află sub riscul unor atacuri cibernetice iminente. E nevoie de o lege pentru protecția sistemelor cibernetice și am scris deja proiectul.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Ca un cetățean care a stat câțiva ani într-o țară scandinavă foarte bine dezvoltată, aș milita pentru tot ce înseamnă digitalizarea reală a sectorului public din București, care ar trebui să fie un etalon pentru întreaga țară. Apoi, ar fi reconstrucția, reînnoirea a tot ce înseamnă clădire istorică în București.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Poate sună clișeistic, dar trebuie să o spun: mamutul numit sistem de sănătate în care sifonarea banului public a fost la ordinea zilei în ultimii 30 de ani e una dintre problemele grave. Și nu se va schimba fără un consens politic major. În plus, o slăbiciune majoră e că nu mai avem un institut de cercetare și, dacă aș putea face mâine ceva în această privință, aș suplimenta tot ce înseamnă cercetare cu maximum de fonduri.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Cred că este absolut penibil modul în care unii colegi se ascund în spatele acestei imunități.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Consider că în codul etic al unor parlamentari trebuie să existe ideea că cetățeanul i-a trimis acolo pentru o ideologie și pentru un partid.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    împotrivă
    Marea problemă e polarizarea imediată a acestui subiect și modul în care se încearcă a fi exploatat de diferiți actori, prin prisma unei ideologii. Ca să pot vota o astfel de lege – dar nu cred că avem nevoie, pentru că există deja niște prevederi în Legea educației –, trebuie să avem un dialog onest.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Citesc patru cărți acum și, în medie, aș spune că citesc cam două cărți pe lună. De terminat, am terminat „A field guide to lies and statistics” (n.r. – de Daniel Levitin) și sunt aproape pe terminate cu „Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies”, scrisă de Nick Bostrom.

Alexandru Rafila
psdi

Alexandru Rafila

Camera Deputaților
Vârstă: 58 de ani
Profesie: medic, profesor universitar
Primul loc de muncă: medic stagiar la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, județul Covasna
Actualul loc de muncă: UMF București/ Institutul „Matei Balș”
Ultima școală absolvită: doctorat în Medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
Limbi străine: engleza, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Nu contează cum mă consider eu, contează percepția oamenilor și realitatea. În primul rând, e vorba de zona sănătății publice și unul dintre motivele care au stat la baza deciziei de a face acest pas politic e legat de modul în care funcționează sistemul în această perioadă.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
O Lege a sănătății publice. Avem acum o singură Lege a sănătății, Legea 95/2006, care a suferit peste 2.000 de amendamente și care, în mod evident, nu răspunde problemelor actuale. Cred că trebuie să avem o legislație sectorială în domeniul sănătății publice, în domeniul asistenței medicale, în domeniul reglementării profesiunii medicale și al asigurărilor de sănătate.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
O lege, în mod normal, are aplicabilitate la nivel național. Dar am o propunere cu care bucureștenii ar putea să fie foarte mulțumiți – dezvoltarea centrelor de medicină ambulatorie de specialitate și un Centru unic de programare a pacienților. N-aș spune neapărat cum erau fostele policlinici, dar principiul ușurează foarte mult accesul la servicii de sănătate de specialitate și la investigații.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Trebuie să regândim puțin sistemul din două puncte de vedere: din punct de vedere al dezvoltării politicilor de sănătate publică preventive și al comportamentelor preventive pe de o parte, iar pe de altă parte, asistența medicală trebuie centrată pe serviciile de medicină primară – medicul de familie, dar și centre medicale comunitare create mai ales în mediul rural.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Dar cu două amendamente: trebuie să discutăm de reprofesionalizare, cel puțin în zona de administrație, și de salarizare corespunzătoare.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    împotrivă
    Educația sexuală, în sine, nu este un subiect. Educația sexuală trebuie să fie o parte a Educației pentru sănătate. Orice țară civilizată are în curricula obligatorie de pregătire – și eu am militat pentru acest lucru încă din 2002 – Educația pentru sănătate. Ea a fost adoptată, dar, din păcate, ca disciplină opțională. Din păcate, doar 5% dintre părinții elevilor din România o aleg. Consider că e obligatoriu ca ea să fie introdusă în curricula regulată de învățământ, cu pregătirea unor cadre didactice – probabil profesorii de biologie, vă dau un exemplu – care să poată preda noțiunile de Educație pentru sănătate diferențiat, în funcție de vârsta copiilor. Mie mi se pare foarte greșită această focalizare exclusivă pe educația sexuală care dă naștere la tot felul de interpretări și la tot felul de sensibilități. Copilul trebuie să cunoască deprinderile igienice, deprinderile preventive, începând cu dieta, activitatea fizică, continuând cu evitarea fumatului și a consumului de alcool, să înțeleagă de ce face vaccinuri, să își cunoască trupul, dar toate lucrurile astea trebuie explicate fără subiectivitate. Mi se pare exagerată această dezbatere pe tema educației sexuale fără să discutăm, de fapt, de întregul context, care este educația pentru sănătate.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Sincer să fiu, chiar în ultimele două-trei săptămâni nu am mai citit nimic, încerc să mă concentrez pe chestiunile legate de campanie. Dar am primit de curând o carte foarte frumoasă, e o traducere a preotului Dumitru Stăniloae, se numește „Cartea Filocaliilor” și am început să o studiez, mai ales că te conduce la multă reflecție.

Diana Tușa
psdi

Diana Tușa

Camera Deputaților
Vârstă: 42 de ani
Profesie: avocat
Primul loc de muncă: referent la Senatul României (19 ani, în timpul facultății), avocat (25 ani, după finalizarea Facultății de Drept)
Actualul loc de muncă: deputat, Parlamentul României (al treilea mandat)
Ultima școală absolvită: masterat la Academia de Studii Economice, București, Facultatea de Marketing
Limbi străine: engleză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Cu experiența în domeniul juridic acumulată atât în profesie, cât și în mandatele legislative anterioare.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Contributivitatea și perioada în care aceasta a fost făcută, singura bază pentru stabilirea pensiei. Centre de colectare pentru produse agro-alimentare și rețelele de distribuție în marile aglomerări urbane. Debirocratizarea, respectiv simplificarea procedurilor în domeniul comercial și în cel administrativ.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Reglementarea gropilor de gunoi din jurul Bucureștiului, atât în ceea ce privește înăsprirea reglementărilor de autorizare și funcționare, cât și a modalității concrete de gestionare a deșeurilor. Apoi, unificarea și simplificarea procedurilor administrative în ceea ce privește dezvoltarea unitară a municipiului București (relația dintre primăriile de sector și Primăria Capitalei).
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Cea mai gravă este incompetența și lipsa de coerență în aplicarea măsurilor luate, dar și în comunicarea lor către publicul larg. Primele măsuri ar fi: testarea masivă, subvenționarea testării pentru categoriile defavorizate, un parteneriat real cu cetățenii printr-o comunicare transparentă și coerentă, luarea măsurilor bazate pe studii și expertiza specialiștilor, deschiderea școlilor cu respectarea măsurilor de prevenție în paralel cu stimularea autorităților publice, dar și private pentru a încuraja munca de acasă (acolo unde este posibil), regândirea sistemului de alocare pe spitale COVID/non-COVID.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    indecis
    Consider că soluția este profesionalizarea candidaților și susținerea celor care într-adevăr se bucură de credibilitate în rândul cetățenilor, și nu promovarea acestora pe criterii netransparente. Un ales bun va fi ales și într-un singur tur, dar și în două tururi.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    indecis
    În mod evident, este necesară o amplă reformă administrativă, pornind de la modificarea Constituției. Dar consider că aceasta trebuie să pornească de la nevoile reale ale cetățenilor și nu cele politice sau politicianiste.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Justiția trebuie făcută în instanță, nu în forurile politice, cum este Parlamentul. În paralel cu susținerea drepturilor cetățenești și preîntâmpinarea oricărei forme de abuz.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    indecis
    Fiind un subiect extrem de sensibil, pentru a mă pronunța pe un astfel de proiect trebuie să văd mai întâi ce conține. Din punctul meu de vedere, acordul părinților trebuie să fie obligatoriu, la fel profesionalizarea și specializarea cadrelor didactice care țin aceste ore, cu implicarea psihologilor pentru a livra într-un mod adecvat informațiile prezentate.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
DK – „Science Year by Year, A visual History, from stone tools to space travel”, împreună cu fiul meu.

Rodica Nassar
psdi

Rodica Nassar

Camera Deputaților
Vârstă: 63 de ani
Profesie: economist
Primul loc de muncă: economist la Combinatul Chimic Giurgiu
Actualul loc de muncă: deputat, Parlamentul României (al patrulea mandat)
Ultima școală absolvită: Facultatea de Științe Economice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași
Limbi străine: franceză, engleză, arabă
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Cred că am foarte multă experiență, în primul rând în Parlamentul României. Am fost președinte în Comisia pentru sănătate, vicepreședinte al Camerei, iar de sănătate mă ocup încă din 2006.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Mi-aș dori foarte mult să particip la elaborarea unei noi Legi a sănătății, ținând cont și de situația sanitară pe care o trăim în prezent. Actuala lege nu mai corespunde deja realității.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Legile, sigur, sunt valabile pentru întregul sistem de sănătate din România. Dar m-am implicat, de exemplu, în elaborarea structurii spitalului care ar urma să fie construit în Sectorul 1 al Capitalei – un spital categoria 1A în care ar urma să fie relocate trei spitale care nu mai corespund standardelor actuale.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Actuala administrație și-a arătat niște limite în a manageria situația de criză, de la o comunicare defectuoasă până la dotarea spitalelor cu aparatura necesară. Soluțiile ar putea veni și din Parlament, pentru că este necesar să ne uităm și pe legislație care nu a prevăzut exact pașii de urmat în așa fel încât o administrație să gestioneze o astfel de situație de criză.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Sunt de acord, cu atât mai mult cu cât în perioada cât am fost secretar de stat la Ministerul Sănătății am văzut că o mai bună organizare ar fi absolut necesară.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Touchée. Urăsc traseismul politic. Sunt membru al aceluiași partid de 27 de ani și povești de genul „nu mă mai regăsesc” sunt greu de admis pentru mine.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Un copil trebuie să deschidă ochii în lume fiind educat în privința tuturor aspectelor care țin de o viață sănătoasă.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Ultima carte pe care o recitesc este „Doctor Jivago”, de Boris Pasternak.

Dan Cristian Popescu
psdi

Dan Cristian Popescu

Camera Deputaților
Vârstă: 44 de ani
Profesie: matematician
Primul loc de muncă: consultant la Adam Smith Institute, UK
Actualul loc de muncă: Acum lucrez la o firmă pe care o și dețin, DCP Tranzacții Imobiliare SRL
Ultima școală absolvită: doctorat în Economie la A.S.E. București
Limbi străine: engleză, franceză, spaniolă
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Pe lângă pregătirea profesională care înseamnă Facultatea de Matematică la București, studii de Științe Politice în SUA și un doctorat la A.S.E., vin și cu experiența din viața privată – am condus și multinaționale, și firme proprii – și cu experiența din viața publică – am mai fost aproape un mandat deputat (n.r. – 2012-2016) și un mandat consilier local și viceprimar la Sectorul 2.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Va fi un proiect legat de sportul pe care trebuie să îl facă copiii, mă refer la un sistem prin care toți copiii, cel puțin cei din clasele I-IV, să poată face două ore de sport pe săptămână, plătite de primărie, suplimentar față de ceea ce se întâmplă la școală. Doi, aș vrea ca toate școlile să aibă o identitate proprie care să includă și o uniformă pentru copii.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Aș pune pe primele locuri o centură verde a orașului, mai multe spații verzi în oraș și dezvoltarea educației.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Se simte nevoia unor specialiști în locurile unde se iau decizii. Am văzut foarte multe decizii luate pe genunchi sau copiate din alte țări și care se dovedesc ilogice. Nu trebuie să mai intre în politică oameni care nu au făcut ceva în viața lor nepolitică.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Dar pe un studiu coerent.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    indecis
    E o discuție aici. Dacă partidul te obligă să faci ceva împotriva viziunii tale, nu știu ce să zic. Dar, fiind vot pe listă, aș înclina către da.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    E nevoie de educație sexuală, dar nu știu dacă neapărat în școli. Aș merge pe o materie mai largă, care să se numească Prevenție, în clasele V-VIII, și care să se refere la cât mai multe dintre provocările epocii pe care o trăim.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Citesc foarte des cărțile de poezie ale mamei mele (n.r. – Elena Liliana Popescu). Ultima carte… cred că am recitit „Arta războiului” (n.r. – de Sun Tzu).

Oana Florea
psdi

Oana Florea

Camera Deputaților
Vârstă: 45 de ani
Profesie: jurist
Primul loc de muncă: Direcția pentru Protecția Copilului
Actualul loc de muncă: deputat, Parlamentul României (primul mandat)
Ultima școală absolvită: Master Drept European/ curs postuniversitar „Securitate și bună guvernare” – Colegiul Național de Apărare
Limbi străine: engleză, franceză, germană
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Funcționarea comisiilor parlamentare de anchetă (președinte comisie de anchetă) și tehnică legislativă (vicepreședinte comisie juridică).
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Am deja o serie de proiecte legislative în curs de adoptare, ultimul referindu-se la salarizarea asistenților sociali din spitale, aceștia fiind uitați de legiuitor atunci când au fost mărite salariile personalului din unitățile sanitare.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
O șosea de centură a Capitalei modernă și funcțională, care să ajute la fluidizarea traficului.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Depolitizarea și profesionalizarea managementului din spitale și DSP-uri.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
    PSD nu s-a opus unei astfel de inițiative, cu condiția ca aceasta să respecte recomandările Comisiei de la Veneția: legislația în materie electorală să nu fie schimbată în an electoral.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Sunt pro eficientizare, digitalizare și debirocratizare, dar contra unei reduceri semnificative a aparatului bugetar în ansamblu fără o analiză pe fiecare domeniu de activitate în parte.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    În România, parlamentarii au imunitate doar pentru voturi și declarații politice. Ridicarea imunității în vederea anchetei penale se face doar în cazul parlamentarilor pentru fapte săvârșite în timpul exercitării funcției de ministru.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Pro, în cazul în care parlamentarul pleacă din proprie inițiativă, nu și dacă acesta este exclus din partid.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Pro, cu condiția ca educația sexuală să fie făcută de profesioniști (cu studii în psihologia copilului) și să fie introdusă etapizat în funcție de vârsta copilului.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
„Secretul întregii vieți” – Iuliana Neagu (n.r. – titlul exact este „Secretele întregii vieți”, iar autorii sunt Iuliana Neagu și John Yorgos).

Petre Florin Manole
psdi

Petre Florin Manole

Camera Deputaților
Vârstă: 37 de ani
Profesie: istoric
Primul loc de muncă: voluntar la Centrul Romilor pentru Politici Publice
Actualul loc de muncă: deputat, Parlamentul României (primul mandat)
Ultima școală absolvită: Facultatea de Istorie, Universitatea din București
Limbi străine: engleză, rusă
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Experiența mea parlamentară a ținut, în primul rând, de relația cu societatea civilă – cu organizații sindicale sau neguvernamentale – și aș dori ca aceasta să fie și linia viitoare a unui nou mandat. Experiența profesională a ținut și ea foarte mult de activitatea în ONG-uri, în Institutul pentru Studierea Holocaustului și în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Am început deja o dezbatere publică despre ceea ce în țările vestice se numește „dreptul la deconectare”. E vorba despre măsuri pentru a limita munca de la distanță în condițiile în care timpul de muncă tinde să se dilate dincolo de limitele legale. Un număr mare de oameni lucrează acum online, iar eu aș vrea să „traducem” în experiența românească legislația europeană pe acest subiect.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Pentru că spațiile verzi sunt o temă importantă pentru București, am inițiat deja, împreuna cu alți colegi, un proiect de lege care va aduce o protecție suplimentară acestor zone și voi milita în continuare pentru această inițiativă.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Pandemia a pompat „steroizi” în cele mai sensibile teme din societatea noastră. Inechitățile s-au exacerbat. Cred că statul are nevoie, mai mult ca oricând, de mecanisme de echitate socială care să facă, de exemplu, din copiii familiilor mai puțin puternice material, niște cetățeni cu acces egal la educație. La fel, are nevoie de politici care să le asigure tuturor accesul la servicii de sănătate.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
    Aș vota da, dar pentru un proiect care face asta cu cel puțin un an înainte de data alegerilor.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    indecis
    Cred că problema principală a statului român nu e atât dimensiunea aparatului bugetar, ci felul în care resursa umană e alocată și folosită. Nu tăierea, ci corecta alocare, în funcție de nevoile societății, ar trebui să fie obiectivul principal.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Mai ales dacă vom reuși să le explicăm cetățenilor care sunt standardele de imunitate din alte țări la care ne uităm deseori ca la modele.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    De trei ori da. Asta e o chestiune foarte importantă. România e țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Citesc mult literatură franceză în ultima vreme și „Satul neamțului”, a lui Boualem Sansal, e o carte pe care aș recomanda-o oricui.

Claudiu Năsui
usr

Claudiu Năsui

Camera Deputaților
Vârstă: 35 de ani
Profesie: economist
Primul loc de muncă: auditor extern PwC
Actualul loc de muncă: Camera Deputaților
Ultima școală absolvită: Un atestat dedicat analiștilor financiari, CFA – o au cam 180 de oameni în România
Limbi străine: engleză și franceză (la nivel de nativ), germană, italiană, spaniolă și rusă (începător)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Sunt singurul parlamentar din ultimii 30 de ani care a reușit să treacă un număr de șapte proiecte pe final de mandat! De obicei, pe final de mandat parlamentarii o lasă puțin mai moale. Am făcut cel mai mare val de debirocratizare din ultimii 30 de ani. Experiența mea e în domeniul debirocratizării.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Sunt unele legate de transparentizare, care au fost blocate. Unul care părea banal: Monitorul Oficial să fie publicat în PDF. Al doilea este legat de Legea 544, a liberului acces la informații publice: propune ca fiecare instituție de stat să-și pună pe site-ul propriu un registru cu toate cererile care i s-au adresat și felul în care s-a răspuns la ele. Și, suplimentar, introducerea de sancțiuni pentru conducătorul instituției care nu răspunde în timp util sau refuză abuziv. Și mai este un proiect, „Zero taxă pe salariul minim”, care are nevoie de concursul Guvernului.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Transparența totală. E o chestie națională, dar și în București o vreau, în mod special. Până acum primăriile au fost „PSD-izate”, acum avem o șansă mare cu două, chiar trei primării unde sunt, să zicem, „oameni buni” și poate putem să facem asta la București.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
În mod clar, sistemul sanitar. Pe partea de vaccin, vedem acum că trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu că suntem în UE, că fac ei procedura de achiziție și distribuția și noi nu trebuie decât să-l distribuim la populație. Apoi, trebuie introdus dreptul de a alege al pacientului, pentru a mai rezolva din problemele sistemului de sănătate. Trebuie să schimbăm sistemul de monopol de stat, în care decid niște politruci – oricine ar fi ei, chiar și de la USR-PLUS. Nu poți să pui toată puterea în mâna unor oameni și să te aștepți ca ei să fie niște îngeri, necorupți, și să fie și niște planificatori perfecți. Trebuie să demonopolizăm Casa de Asigurări de Sănătate.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Aici este mai nuanțat. Un partid poate să vireze spre idei cu care eu nu sunt de acord. Eu n-o să votez niciodată împotriva a ceea ce eu consider că e bine pentru România, chiar dacă partidul mi-o cere. Dar sunt pentru pierderea mandatului pentru traseism. Pentru că în 99% din cazuri de traseism e vorba de altceva.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Dar școlile trebuie să decidă pentru ele dacă fac sau nu asta.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
E un tratat de economie, „Istoria economiei înainte de Adam Smith” („Economic Thought Before Adam Smith: An Austrian Perspective on the History of Economic Thought”, de Murray Rothbard).

Cristina Prună
usr

Cristina Prună

Camera Deputaților
Vârstă: 35 de ani
Profesie: economist
Primul loc de muncă: manager de proiect într-o organizație finanțată de Comisia Europeană, în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale
Actualul loc de muncă: deputat, Parlamentul României (primul mandat)
Ultima școală absolvită: masterat în Franța, ca fost bursier al Guvernului Francez
Limbi străine: engleză (fluent), franceză (fluent), spaniolă (nivel intermediar), italiană (nivel intermediar)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Eu am activat în ultimii patru ani în Comisia pentru industrii și servicii și în Comisia pentru afaceri europene. În Comisia pentru industrii și servicii am fost vocea USR pe domeniul energetic și îmi doresc să continui tot în această comisie.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Avem un proiect pentru care ne-am luptat foarte mult, inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” și ar trebui să fie pe ordinea de zi a primei ședințe din noua legislatură. Sper să avem o majoritate suficient de largă pentru ca acest proiect să treacă. De asemenea, susțin angajamentul pe care USR-PLUS îl are pentru guvernare, anume zero taxe pe primii 2.230 de lei din salariu, care necesită modificări ale Codului fiscal.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Am un proiect de lege, blocat în Parlament, care vizează trecerea din administrarea Ministerului Educației în administrarea Consiliului Local Sector 1 a parcului și a bazei sportive „Cireșarii”. Dacă nu ar fi închis, locuitorii din zonă ar putea să aibă acces la acest spațiu verde generos. În sens mai larg, la București, problema mare este, evident, termoficarea, dar aici e mai mult o chestiune ce ține de administrația locală și de accesarea de fonduri europene pentru investiții.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Sistemul medical este cel mai vulnerabil. Vedem, pe de o parte, lipsa de personal, iar ca măsuri ce pot fi luate aici vorbim de o reformă mai largă a sistemului. Noi avem o soluție generală, care vine să răspundă și politizării excesive a sistemului medical. Credem că trebuie spart acest monopol care există în Sănătate, la nivelul CNAS, și care practic blochează foarte multe lucruri. Contribuțiile pentru sănătate să fie gestionate și de Casă, dar și de asiguratori privați.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
    Este și angajamentul nostru de guvernare și avem și legi în Parlament pentru asta.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Ne dorim eficientizarea aparatului bugetar.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Ăsta a fost și votul pe care l-am dat în Parlament, la ultimul caz, cu Nicolae Bănicioiu. Și, oricum, este parte din programul nostru de guvernare.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Ca principiu, sunt pentru. Sunt împotriva traseismului. Mă gândesc însă și altfel: dacă în 2017, de exemplu, atunci când au fost puși în fața votului pentru modificarea Legilor Justiției, mai mulți parlamentari PSD și-ar fi dat demisia din partid, ar fi fost bine ca asta să atragă pierderea mandatului?
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Am avut și un proiect, care a fost întors.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Recunosc că nu mai am atât de mult timp să citesc. Dar chiar citesc acum o carte de Margaret Thatcher despre Europa. „On Europe” se numește.

Oana Țoiu
usr

Oana Țoiu

Camera Deputaților
Vârstă: 35 de ani
Profesie: antreprenor
Primul loc de muncă: Agenția de Monitorizare a Presei
Actualul loc de muncă: co-fondator Social Innovation Solution, un incubator de idei de inovare socială, start up-uri și ONG-uri
Ultima școală absolvită: Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea din București
Limbi străine: engleză (fluent), franceză (mediu), spaniolă (mediu)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Istoricul meu profesional e legat de politicile publice de muncă, de antreprenoriat, dar antreprenoriatul mic, din zona IMM, și de politicile publice sociale, în special în jurul politicilor publice de familie.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Sunt niște lucruri de care îmi pasă foarte mult, chiar dacă o parte țin de măsurile de guvernare. De exemplu, angajamentul „Internet pentru toți” care presupune o acoperire de 96% din teritoriul României cu internet de mare viteză. Ar elimina o parte dintre barierele de acces la educație online, la telemedicină și la servicii publice, dar poate fi un avantaj competitiv pentru economie.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
„Școala de la 8.00 la 17.00” mi se pare o chestie extrem de importantă pentru bucureșteni pentru că ai nevoie de un sistem de îngrijire a copilului care să oglindească programul de muncă. Propunem școală într-un singur schimb, masă la școală și echivalentul de after-school cu activități de sport și educaționale. Se poate face cu administrațiile locale, dar ține și de legislație.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Știu că sună a slogan de campanie, dar e asta cu hoția. Faptul că n-au reușit să se abțină să fure în criză, tot scandalul de la Unifarm, e de neiertat. În primul rând, trebuie înlocuită puterea. Apoi, toate organele care verifică sau sesizează trebuie vindecate și împuternicite, iar instituțiile depolitizate.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    indecis
    Pe de o parte e plin de sinecuri și acelea trebuie reduse – există o agenție creată pentru credite pentru studenți, de exemplu –, pe de alta avem nevoie de mai mulți doctori, de mai mulți profesori.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Pentru, dar mai important mi s-ar părea să ai vot pe liste deschise.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Yuval Harari – „21 de lecții pentru secolul XXI”. Bine, acum, sinceră să fiu până la capăt, e și o carte de bucate, dar n-am citit-o până la capăt, am citit două rețete.

Cristian Seidler
usr

Cristian Seidler

Camera Deputaților
Vârstă: 39 de ani
Profesie: jurist
Primul loc de muncă: recrutor și trainer la firma proprie, Proactiv SRL
Actualul loc de muncă: deputat, Parlamentul României (primul mandat)
Ultima școală absolvită: Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea
Limbi străine: engleză, maghiară
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Înainte de a intra în politică, am lucrat în domeniul relațiilor de muncă, de aceea mi-am și ales Comisia de muncă în primul mandat și o voi alege și în al doilea. Vreau să contribui la o piață a forței de muncă în care să fie cât mai ușor să angajezi oameni și relațiile de muncă să fie cât mai flexibile.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Legi pentru flexibilizarea pieței muncii, dar n-aș renunța nici la cele care au rămas la sertar și aici aș menționa Legea pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, pe lângă cea de limitare și de abrogare a pensiilor speciale în general. Trebuie menționată explicit, pentru că pensiile parlamentarilor pot fi eliminate doar printr-o modificare de Statut, care e o procedură specială.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Întâi, pentru o nouă clădire destinată Spitalului de Arși. Apoi, există un pod peste calea ferată, Podul Săbăreni, care izolează un cartier întreg, numit Chitila Triaj și în care se trăiește încă în anii 1900 primăvara, deși e la câțiva pași de Piața Victoriei. Acest pod necesită reparații capitale. Un alt subiect important e evaluarea seismică a școlilor din București pentru a vedea unde trebuie făcute, de asemenea, reparații capitale.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
De fapt, pandemia doar a pus reflectorul pe niște slăbiciuni pe care statul le avea. Am văzut vulnerabilitățile sistemului medical, ca și nevoia de interacțiune digitală.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
    Sunt pentru, dar nu numai pentru alegerea primarului, ci și a președintelui de Consiliu Județean prin vot direct, în două tururi.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    E nevoie, deși nu cred că se poate realiza prin vot în Parlament. Și importantă nu e doar evaluarea aptitudinilor și competenței angajatului, ci și fundamentarea existenței acelui post din sistemul public.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Eu nu văd azi necesare aceste forme de imunitate. Nu suntem, totuși, în Belarus și sper să nu ajungem niciodată acolo.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    indecis
    Sunt împotriva traseismului, dar votul nu trebuie să fie imperativ, dictat de partid. Parlamentarul trebuie să voteze pe baza conștiinței proprii.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Am și votat în acest mandat pentru acest lucru.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Ultima carte pe care am citit-o se numește „Angajat la stat. Disperarea sincerității”, e scrisă de Sorin Negruți și e experiența de vreo zece ani a unui funcționar public.

Diana Buzoianu
usr

Diana Buzoianu

Camera Deputaților
Vârstă: 26 de ani
Profesie: avocat
Primul loc de muncă: avocat stagiar
Actualul loc de muncă: avocat într-o multinațională
Ultima școală absolvită: Facultatea de Drept, Universitatea din București
Limbi străine: engleză (proficiency), italiană (mă descurc)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Experiența mea e pornită din activități civice. Am și fondat un ONG. De profesie, sunt avocat și am ajutat la formarea partidului PLUS, în sensul în care am crescut filiala Sector 1. La 26 de ani, cred că sunt niște atuuri, dar expert ar fi cam mult spus.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Vreau să introducem un proiect cu privire la interogabilitatea seturilor de date – toate instituțiile să comunice între ele așa încât cetățeanul să dea o singură dată o informație sau un document și ulterior instituțiile să nu mai aibă voie să ceară aceleiași persoane aceeași informație. E și o problemă foarte mare de implementare, dar trebuie să avem baza legislativă, de undeva trebuie pornit.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Stau des de vorbă cu oamenii și îmi spun că atunci când au probleme cu autoritățile nu au unde să se plângă în mod real, de frica de a nu mai avea acces la acele servicii publice. Și mă gândesc să implementăm un sistem anonim prin care nu doar funcționarii publici, ci și terțe persoane să facă plângeri, sigur, cu condiția să vină cu dovezi că există nereguli, iar autoritățile să fie astfel avertizate în privința acestor nereguli.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
În situații de criză iese în evidență faptul că autorităților le e teamă să spună că au nevoie de resurse și, în momentul de față, noi nu știm adevărul. Soluția ar fi transparentizarea, obligarea autorităților să publice seturi de date cu absolut tot ce nu e considerat confidențial. În plus, în felul acesta ar scădea și corupția din sistemul public.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Acolo unde este necesară. Resursele trebuie drămuite și folosite la adevăratul lor potențial.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Ai candidat pe o listă, oamenii te-au votat și pe tine, dar și echipa întreagă. Dacă tu nu mai faci parte din echipa aceea, cum îți mai duci mandatul la capăt?
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
„Thanks, Obama”. E o carte a celui care la 24 de ani a intrat în echipa lui Barack Obama și l-a ajutat să își scrie speech-urile (n.r.: David Litt). E o perspectivă asupra a ceea ce pot să facă tinerii.

Mihai Alexandru Badea
usr

Mihai Alexandru Badea

Camera Deputaților
Vârstă: 35 de ani
Profesie: avocat
Primul loc de muncă: avocat stagiar la „Boștină și Asociații”
Actualul loc de muncă: consilier parlamentar la grupul USR din Camera Deputaților
Ultima școală absolvită: Institutul pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților
Limbi străine: engleză, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
În domeniul juridic – eu sunt avocat din 2009, membru al Baroului București, am absolvit Drepul la stat. La Parlament, în calitate de consilier al grupului USR, mi-am dezvoltat o competență pe partea de Drept constituțional – am fost implicat în redactarea celor peste 70 de sesizări la Curtea Constituțională din care mai mult de jumătate au fost admise chiar și de actualul CCR, condus de Valer Dorneanu.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Dacă am exclude proiectul de revizuire a Constituției, cel mai important, din punctul meu de vedere, ar fi Legile Justiției. Și aici am dori să facem mai mult decât să anulăm modificările PSD-ALDE din epoca Dragnea, am vrea să aducem și multe îmbunătățiri care se regăsesc în programul de guvernare al USR-PLUS.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
În primul rând, mă gândesc la reforma administrativă. Funcționăm de mai mult de 50 de ani cu aceleași județe și aceste sectoare. Și, de asemenea, nu avem o zonă metropolitană care să țină cont de realitatea orașului din ultimii ani.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Ca și în cazul Colectiv, vedem ce se întâmplă când un dezastru te surprinde nepregătit: un sistem sanitar ținut în subfinanțare timp de 30 de ani, cu manageri numiți pe criterii politice. Noi ne-am dori manageri profesioniști angajați pe bază de concurs real și desigur o mult mai bună finanțare să oprim această hemoragie de medici care emigrează.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    împotrivă
    Trebuie spus că singurul Parlament din România care a avut mandat imperativ a fost Marea Adunare Națională. Această permisiune a traseismului este un rău necesar pentru că, în caz contrar, vorbim despre un control al partidului asupra alesului.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
A fost o carte a lui Lucian Boia – „Mihai Eminescu, românul absolut”.

Cătălin Teniță
usr

Cătălin Teniță

Camera Deputaților
Vârstă: 43 de ani
Profesie: antreprenor
Primul loc de muncă: traducator de la 16 ani, project manager digital de la 22 de ani
Actualul loc de muncă: antreprenor, managing partner la TreeWorks
Ultima școală absolvită: Facultatea de Drept
Limbi străine: engleză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Antreprenoriat și societate civilă. Eu sunt antreprenor din 2002, în zona de IT. Și din 2016 am creat un grup civic, numit „Geeks for Democracy”, care face observare de alegeri, analiză de date, mai nou am fost activi pe partea de susținere a populației în pandemie – transport de produse în comunitățile vulnerabile și organizarea voluntarilor pentru call-center-ul DSP București.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Am vreo 12 proiecte. Cred că primul ar fi să propun, alături de câțiva dintre colegii mei cu care am fost co-inițiatori la proiectul „Oameni noi”, partea de reformă electorală: două tururi, liste deschise, scăderea pragurilor de semnături, mărirea numărului de reprezentanți ai Diasporei.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Eu sunt membru la USR-PLUS Sector 2 și știu despre zona aceasta. Cred că o mare problemă a Sectorului, pe lângă partea de „murdărie”, este partea de lipsă de spații verzi. Trebuie să facem ceva pe zona asta. E nevoie inclusiv de parcuri, unele zone nu au deloc – de exemplu, în Andronache, unde stau eu.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Sunt două aspecte. Nu au fost suficient de multe date puse la dispoziția societății civile, a societății academice, a cercetătorilor independenți. Lipsa de date deschise este o problemă esențială, pentru că se puteau face multe dacă aveam acele date deschise. A doua chestiune care a existat în prima parte a pandemiei, acum pare că s-a reglat doar parțial, este lipsa de comunicare cu societatea civilă. Ca soluții, avem un angajament de implicare a societății civile prin voluntariat în administrație, iar pe date publice – transparentizarea.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Aș vota pentru eficientizarea aparatului bugetar. Nu aș vota însă pentru reducerea numărului de profesori. Dar aș vota pentru eliminarea situației unde sunt 50 de funcționari în fiecare comună, la 3000 de oameni.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Absolut pentru, cu două mâini pentru.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    împotrivă
    Unu: mandatele nu sunt imperative. Doi: nu există această prevedere în niciuna din democrațiile consolidate. E un populism.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Cu observația că ea trebuie adaptată fiecărei vârste și e nevoie de cererea suportului părinților.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Eu citesc foarte mult. Acum citesc o carte despre drepturile cetățenilor de culoare din America, „The Color of Law: A Forgotten History of How Our Government Segregated America”, de Richard Rothstein.

Tudor Pop
usr

Tudor Pop

Camera Deputaților
Vârstă: 39 de ani
Profesie: jurnalist
Primul loc de muncă: specialist în comunicare
Actualul loc de muncă: deputat, Parlamentul României (primul mandat)
Ultima școală absolvită: Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării
Limbi străine: engleză, italiană (mă mai descurc), franceză (cât să supraviețuiesc).
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Societate civilă, comunicare. Am zece ani de advertising în spate. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și am lucrat timp de zece ani în publicitate. Ulterior, am înființat un ONG, „Hai cu bicla”. În 2015, mi s-a oferit ocazia să intru în Guvernul Cioloș, iar în Parlament fac parte din Comisia de sănătate.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Propun un mecanism prin care managerii de spital să fie încurajați să raporteze infecțiile nozocomiale, primind la schimb decontarea cazurilor de pacienți cu astfel de infecții. Este un exemplu, dar mai avem „Caravana cu medici”, inspirat de asociația cu același nume, care merge prin țară și oferă servicii medicale de bază.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Poluarea. Este o problemă de maximă urgență. Am fost în 2018, parcă, alături de colegii mei Allen Coliban și Cornel Zainea și am făcut o anchetă parlamentară la IRIDEX. Încercam să aflăm dacă respectiva companie este una din sursele poluării din București. Din păcate, nici instituțiile abilitate nu ne-au ajutat în contextul ăsta, dar cred că este un subiect care merită toată atenția.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Incapacitatea de organizare și de reacție a aparatului administrativ. Am avut un delay de o lună – două în care ar fi trebuit să ne pregătim. După care am intrat în pandemie și primul lucru de care ne-am lovit a fost tunul ăla îngrozitor dat de securistul ăla de serviciu, ați scris voi de el, Adrian Ionel, de la Unifarm. Acum avem valul doi. Oamenii ăștia nu au pregătit nimic. Nu au pregătit medici, spitale, nu au numit vreun manager prin concurs – am ajuns să avem opt interimari la Piatra Neamț, Dumnezeu știe care mai e situația în alte spitale. Zero! Vara a fost un dolce far niente pentru actualii guvernanți, s-au bătut pe burtă că avem cazuri puține și uite, vezi? Dezastru!
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
    Am și militat pentru chestia asta.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Din păcate, aparatul bugetar este umflat.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Sunt nuanțe. E perspectiva asta în care traseismul e folosit pentru a înclina votul în cazul partidelor vechi. Dar, pe de altă parte, sunt convins că există situații în care traseismul ăsta are și ceva pozitiv. Uite un exemplu: Adrian Dohotaru, de la noi. Omul s-a trezit într-o construcție politică care nu-l reprezintă. El e de stânga, e adevărat că nu s-a dus la PSD. Dar dacă PSD ar fi fost un partid frecventabil…
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    O educație graduală, care să țină cont de vârstă, de nevoie. Să ieșim din capcana asta că, gata, „la șapte ani copiii vor afla tot ce trebuie despre sex”. Copiii trebuie învățați de la vârste fragede să se ferească de prădători sexuali, de exemplu. Și câte cazuri de abuzuri sexuale sunt în familie! Copilul trebuie învățat de mic că în afară de mami, nu te atinge nimeni.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
„The Storm Before the Storm”, de Mike Duncan. Este o istorie a Imperiului Roman înainte de marile invazii barbare, înainte de trecerea de la republică la monarhie.

Diana Stoica
usr

Diana Stoica

Camera Deputaților
Vârstă: 29 de ani
Profesie: jurist
Primul loc de muncă: manager de comunicare și foundrasing, Asociația OvidiuRo
Actualul loc de muncă: până acum o lună, project manager pentru Asociația MagicCamp
Ultima școală absolvită: masterat în Drept Internațional Public la Universitatea din București
Limbi străine: engleză (la nivel nativ)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Am o specializare formală în Drept Internațional Public, dar am lucrat în ONG și apoi în Guvern. Am fost trei ani la Asociația OvidiuRo, după Colectiv am făcut parte dintr-un grup de voluntari care făcea atunci matching între resurse și nevoi, apoi am început să mă ocup de sistemul de transfuzii în contextul crizei de sânge. În 2017, am co-fondat proiectul Donorium care astăzi are peste 40.000 de donatori în comunitatea de sânge.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Partea de legislație care ține de resuscitarea sistemului de transfuzii. E nevoie de modificarea Legii care privește organizarea activității de transfuzie sanguină în România.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
În București, doar unul din trei pacienți primește sângele de care are nevoie și atunci asta e o problemă pe care eu îmi asum să o rezolv, dar nu numai pentru bucureșteni, pentru că impactul e unul național.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Principala problemă e lipsa unui corp administrativ profesionist, lipsa competenței și a unor standarde minime pe care să le ceri oamenilor din sistemul de stat. Ce cred eu că e de făcut e profesionalizarea și transparentizarea instituțiilor.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
    Sistemul cu un singur tur nu permite decât marilor partide să facă ceva pentru comunitate.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    indecis
    Trebuie făcut un audit, nu poate fi o decizie generală.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Știu că și în alte state există forme de imunitate, dar cred că la noi e supra-protejat un demnitar înalt.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Oamenii îți dau votul într-un anumit context. Dacă tu schimbi contextul, primul meu gând ar fi pierderea mandatului, poate cu o formă de revalidare a mandatului, dacă ar fi posibilă.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Componenta pe care aș vrea să o introducem, la fiecare ciclu educațional, e cea de educație pentru sănătate care ar include atât noțiuni de nutriție, sănătate mentală, cursuri de prim-ajutor și de prim ajutor, dar și de educație sexuală, la momentul potrivit.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
„Becoming”, a lui Michelle Obama. O am de ceva timp, nu apucasem să o citesc, dar acum, că am avut COVID și am stat două săptămâni în casă, am început vreo cinci cărți.

Victor Ponta
proro

Victor Ponta

Camera Deputaților
Vârstă: 48 de ani
Profesie: jurist
Primul loc de muncă: procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5, București
Actualul loc de muncă: deputat în Parlamentul României (al patrulea mandat)
Ultima școală absolvită: Facultatea de Drept, absolvită în 1995, la Universitatea din București
Limbi străine: engleză, franceză, italiană, spaniolă
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Am învățat suficient de mult în anii petrecuți în Guvern, ca secretar de stat, ca ministru și ca prim-ministru. Altceva, ce să vă mai spun?
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Nu va fi unul singur, am cinci proiecte pe care le-am și scris: venitul minim de criză, sprijinul economic de criză pentru IMM, programul național de testare, imposibilitatea închiderii tuturor școlilor și revenirea la Legea 223/2015 privind statutul militarilor. Le depunem probabil înainte de 6 decembrie, cu speranța că vor fi adoptate după alegeri.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
În București, în acest moment, cred că problema principală o reprezintă regimul gropilor de gunoi din jurul Capitalei și poluarea produsă din această cauză. Mai cred că Bucureștiul trebuie să aibă un alt regim de organizare administrativ-teritorială și că sistemul actual, cu 6 sectoare și cu Ilfovul separat, îi blochează dezvoltarea.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Programul național de testare care este aplicat în majoritatea țărilor ar fi cel mai important lucru care trebuie făcut. Dacă s-ar fi făcut până acum cred că situația ar fi arătat mult mai bine.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
    Blatul dintre PSD și PNL a viciat grav rezultatul din 2020.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Am fost cel care am încercat prima dată, n-am reușit în 2013, dar susțin schimbarea administrativ-teritorială de la 41 la 15 județe, de la 3200 de unități administrativ-teritoriale la maximum 1000, ceea ce presupune reducerea aparatului bugetar, dar cu o logică administrativă.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    împotrivă
    Imunitatea pentru arestare preventivă cred că trebuie să rămână, nu cunosc nicio țară din lume care să nu o aibă. În rest, celelalte tipuri nu mai există și e foarte bine.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    indecis
    Ar fi un lucru bun, dar care nu se va aplica. În ultima perioadă, majoritățile se construiesc în acest fel. Eu cred că traseismul e nociv când pleci din Opoziție la Putere, nu când ești dat afară din propriul partid.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Pentru că sunt în campanie electorală, îl recitesc pe Mario Vargas Llosa, cu „Sărbătoarea Țapului”, despre experiența lui în politică.

Eugen Tomac
pmp

Eugen Tomac

Camera Deputaților
Vârstă: 39 de ani
Profesie: istoric
Primul loc de muncă: redactor, revista „Magazin istoric”
Actualul loc de muncă: deputat, Parlamentul European
Ultima școală absolvită: masterat în Istorie la Universitatea din București
Limbi străine: engleză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Consider că am o experiență politică – am creat un partid de la zero care a intrat în Parlament și în Parlamentul European pe cont propriu și, după două mandate de parlamentar în care am reușit să impun pe agenda publică teme de interes major, cred că am o obligație politică să duc aceste proiecte la capăt.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Cred că e nevoie de mult mai mult suflu în ceea ce privește transparentizarea administrației publice locale. Și pariul meu pentru noul mandat e o lege pentru transparență totală – toate contractele pe care le încheie orice autoritate publice să fie făcute publice pe site, alături de facturile achitate.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Am o inițiativă concretă: trebuie să ajustăm cadrul juridic existent ca să obligăm administrațiile publice locale să implementeze toate directivele în ceea ce privește selectarea deșeurilor. La ora actuală, suntem restanțieri și e inadmisbil să nu luăm măsuri, să nu impunem sancțiuni severe.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Nu avem o cultură a gestionării situațiilor de criză. Ne-a lipsit, prin urmare, coerența în decizii și în comunicare. Cred că e nevoie de mai multă dezbatere pentru că pasarea responsabilității nu naște decât haos și neîncredere, fructificate de entități străine interesate de menținerea acestei neîncrederi.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
    Am și strâns 1 milion de semnături pentru acest obiectiv și singurul proiect de lege adoptat de Senat e propus de mine, împreună cu colegii din PMP.
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Este o discuție pe care trebuie să o avem la modul cinstit. Cine nu este eficient în aparatul public trebuie reorientat către altă activitate.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Imunitatea a fost creată pentru că mulți politicieni, în tranziție, știau că au nevoie de imunitate. Trebuie să rămânem doar la cea pentru declarații politice.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Noi, PMP, am fost victimele traseismului în acest mandat și sunt categoric împotriva acestui fenomen.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    indecis
    Copiii trebuie să știe, într-o oră specială, cine suntem, care ne sunt vulnerabilitățile. Dar sunt aspecte pe care mi-aș dori, pentru cei doi copii ai mei, să fie descoperite în mod natural, cum le-am descoperit și eu. Ține și de conservatorismul meu. Vreau însă să precizez că eu nu-i condamn pe cei cu altă viziune, doar că nu îi susțin.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Citesc o carte foarte interesantă scrisă de un jurnalist român, Marian Voicu, se numește „Matroska mincinoșilor”. Tocmai mi-am cumpărat și „Lumea de mâine”, scoasă la Curtea Veche de Olivia Toderean, Sergiu Celac și George Scutaru. Am timp să mai citesc pentru că încă fac drumuri la Bruxelles.

Ioana Constantin
pmp

Ioana Constantin

Camera Deputaților
Vârstă: 30 de ani
Profesie: economist
Primul loc de muncă: cadru didactic asociat la Facultatea de Management, SNSPA
Actualul loc de muncă: manager într-o firmă privată
Ultima școală absolvită: masterat în Comunicare la SNSPA
Limbi străine: engleză, franceză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
E dificil să spui, la vârsta mea, că ești expert în ceva, dar am absolvit o facultate de Management și una de Științe ale Comunicării, așadar acestea sunt domeniile în care mă simt confortabil. Și am lucrat patru ani în consiliere și orientare profesională cu tineri și, de asemenea, am fost secretar de stat în Ministerul Muncii.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
O lege specială anti-clan. O văd din două perspective: creșterea finanțării pentru poliție (echipamente, logistică și instruire) și apoi înăsprirea legislației pentru traficanții de persoane, dar și pentru cei care le sunt complici. De asemenea, în România există foarte puține centre pentru victimele traficului de persoane și lucrul acesta trebuie schimbat.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Chestiunile de alocări bugetare pentru București trebuie susținute. Suplimentar, însă, m-aș gândi la chestiuni care țin de mediu. Bucureștiul este un oraș foarte poluat și ar trebui reglementată mai bine situația selectării deșeurilor, a panourilor solare pentru energie ș.a.m.d
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
M-aș opri la educație pentru că 40% din elevii din mediul rural nu au avut acces la ore în lipsa unui laptop sau a unei tablete. Văd ca pe o prioritate investițiile în educație, asigurarea unui computer în familiile vulnerabile – nu aceste tablete foarte proaste primite în ultimele luni –, acoperirea cu internet.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
  • Introducerea educației sexuale în școli
    împotrivă
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
E o carte scrisă de Adrian Papahagi, „Creștinul în cetate”. E o carte pe care o recitesc pentru că e despre cum putem să reformăm statul și despre valorile creștin-democrate.

Valeriu Nicolae Ciolan
independent

Valeriu Nicolae Ciolan

Camera Deputaților
Vârstă: 50 de ani
Profesie: Habar n-am! Am terminat ingineria, am făcut „Computere”, am un master în diplomație și sunt antreprenor
Primul loc de muncă: Am săpat șanțuri
Actualul loc de muncă: Sunt administratorul firmei mele
Ultima școală absolvită: masterat în Diplomație, absolvit în 2005
Limbi străine: engleză, franceză și un pic de romani
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați expert?
Organizații interguvernamentale. Și am experiență pe partea de incluziune socială, de la sărăcie abjectă, până la educație, chestii legate de dizabilități. Am lucrat cu ONU, am fost șeful board-ului de trustees de la Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului, apoi la Consiliul Europei am fost românul cu cel mai înalt grad diplomatic. Am lucrat cu Comisia Europeană, ca expert, și am fost validat pe incluziune socială. Am lucrat și cu OSCE de multe ori, am făcut și training-uri pentru ei. Am și un masterat în diplomație, ceea ce nimeni nu ar zice că am.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Trebuie cumva să modificăm legea în așa fel încât să dăm dreptul copiilor, indiferent dacă au terminat trei clase sau șase clase, dacă au 14 ani să intre la școala profesională, să recupereze anii de școală. Programe de tip „A doua șansă”. Am putea aduce înapoi la școală vreo 20.000 de copii în fiecare an. Putem să ne folosim de programele europene, să plătim cam 350 de euro pe cap de copil, ca să învețe o meserie.
3. Pentru ce cauză a municipiului București veți milita în Parlament?
Ooo, sunt o mulțime! Eu lucrez în ghetoul de pe „Aleea drogurilor”, din Ferentari, de 13 ani. Partea asta despre ce se întâmplă în Sectorul 5 – începând de la abandon școlar, sărăcie extremă, trafic de persoane, droguri – toate vor fi prioritare pentru mine.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Impostura din pozițiile publice. 30 de ani de numiri politice au dus la un sistem care reacționează catastrofal. Ce m-a speriat pe mine cel mai tare e că noi nu am avut experți în criză, care să conducă criza. Am adus tot felul de politicieni cu experiență zero în management de criză, care încercau să facă asta. Era aberant! Se pot găsi soluții în Parlament. Dacă am reuși să facem obligatorie publicarea tezelor de doctorat, de exemplu, a tezelor de masterat și a CV-urilor funcționarilor publici superiori și a oamenilor puși în poziții de control, am scădea foarte mult numărul impostorilor. Presa ar avea acces la aceste informații, ca să demonstreze rapid că oamenii ăia nu au nicio legătură cu domeniul.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
  • Revenirea la alegerile locale în două tururi
    pentru
  • Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
    pentru
    Pentru, dar e dificil. Aș vota să reducem aparatul bugetar, dar nu în ideea asta că trebuie să concediezi pe toată lumea. Ci ca să facem aparatul mai eficient. Aș da afară, pentru a angaja oameni chiar buni.
  • Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
    pentru
    Clar, pentru. Ar trebui însă ca parlamentarii să aibă imunitate pe partea de declarații politice.
  • Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
    pentru
    Aș vota clar pentru.
  • Introducerea educației sexuale în școli
    pentru
    Ce văd eu în Ferentari… Era o fetiță care a rămas șocată că a rămas gravidă, zicea că nu se poate, că ea nu l-a pupat pe ăla. „Așa mi-a zis mama, că dacă-l pup pe ăla rămân gravidă, nu altfel”.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Citesc continuu. Acum citesc „Specia rebelă” (de David Eagleman, Anthony Brandt – n.r.), iar ultima a fost „Isus al meu”, a domnului Liiceanu. Dar citesc cam două cărți pe săptămână.

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente