Candidații județului Botoșani
În 2024, judeţul Botoşani va fi brăzdat de la nord la sud şi de la est la vest numai de drumuri naţionale şi de autostrăzi, iar fondurile europene vor face ca sărăcia şi izolarea să fie cuvinte ale trecutului pentru botoşăneni. Asta se înţelege din promisiunile tuturor candidaţilor din acest judeţ, indiferent de partid. Cei mai mulţi fac însă aceste promisiuni din funcţiile pe care deja le ocupă în prezent în administraţia centrală şi locală.
Judeţul Botoşani are nouă locuri în Parlament: şase de deputat şi trei de senator. Am contactat unsprezece candidaţi aflaţi pe locuri eligibile şi toţi ne-au răspuns telefonic la întrebări.
Notă: Informaţiile din cărţile de vizită au fost redactate aşa cum ni le-au comunicat candidaţii. Puteţi alege un anumit candidat apăsând pe butonul de sub poză sau puteţi să-i vedeţi pe toţi parcurgând articolul integral.
Lucian Trufin
Senat
Primul loc de muncă:
în privat, am dezvoltat afaceri în foarte multe domenii
Actualul loc de muncă:
senator în Parlamentul României (un mandat)
Ultima școală absolvită:
Masterat în Administraţie Publică (n.r. – Facultatea de Psihologie, Universitatea „Spiru Haret“)
Limbi străine:
engleză (începător), rusa (fără exerciţiu)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Cât timp aveţi la dispoziţie? Deci, eu sunt sunt inginer, am terminat Facultatea de Electrotehnică, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Locuiesc în mediul rural, în comuna Vlăsineşti, comună pe care am condus-o. La 28 de ani am ajuns viceprimar, la 32 am ajuns primar, am câştigat trei mandate de primar, pe al treilea nu l-am terminat pentru că am fost ales în funcţia de senator. Am dezvoltat comuna Vlăsineşti în principal cu fonduri europene. De aici şi expertiza mea pe dezvoltare rurală şi agricultură.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
În noua legislatură, voi continua două proiecte care au trecut de Senat şi sunt la Camera Deputaţilor. Primul este Legea Laptelui, este iniţiativa mea, împreună cu colegii parlamentari PSD. Astăzi, în România, pe rafturile magazinelor şi în Horeca, se comercializează produse lactate care nu conţin lapte. Prin această lege se va face dreptate, iar consumatorii români vor fi protejaţi, întrucât produsele care conţin grăsimi vegetale şi animale nu se vor mai numi produse lactate. Astfel, vom susţine crescătorii de animale care se confruntă astăzi cu o concurenţă neloială şi vom armoniza legislaţia cu regulamentul Uniunii Europene. Al doilea este legea prin care doresc să înfiinţez, la nivelul fiecărei administraţii publice locale, cu prioritate în zona rurală, un post de specialist în agricultură. Dacă pe vremea răposatului şi câţiva ani după exista în fiecare primărie un inginer agronom, astăzi avem specialişti în toate domeniile, dar în agricultură nu.
3. Pentru ce cauză a județului Botoșani veți milita în Parlament?
Vorbind de dezvolatrea judeţului Botoşani, sunt iniţiatorul celui mai ambiţios program de dezvoltare cu fonduri europene: Investiţii Teritoriale Integrate Ţara de Sus. E o finanţare de peste jumătate de miliard de euro pentru dezvoltarea teritorială integrată. Astăzi, există doar oaze de lumină acolo unde avem primari destoinici. Acum, însă, vorbim de un program integrat de dezvoltare, pentru care am pus bazele împreună cu 13 primari de la toate partidele.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Închiderea şcolilor de către actuala guvernare este împotriva românilor din toate punctele de vedere: împotriva dezvoltării ca naţie, împotriva viitorului nostru, împotriva sistemului educaţional. Este cea mai mare greşeală în condiţiile în care ţările europene menţin şcolile deschise, iar Organizația Mondială a Sănătății a spus foarte clar că şcolile nu sunt focar de infecţie. Soluţia e simplă: deschiderea şcolilor, respectarea condiţiilor impuse, investiţii pentru a crea măsuri clare pentru combaterea acestui coronavirus. Un alt aspect e închiderea pieţelor agroalimentare. Eu vă spun, cred că PNL lucrează pentru PSD. Cum să închizi pieţele agroalimentare şi să ţii supermarketurile deschise, să le aglomerezi, să promovezi produsele străine şi să-ţi baţi joc de fermierii români? Trebuie deschise pieţele, cu norme clare, iar primăriile în subordinea cărora se află să răspundă pentru orice nereguli.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
Eu, senatorul Lucian Trufin, în momentul în care am pierdut guvernarea, am luat această iniţiativă. Dar, pentru asta, trebuie modificată Constituţia. Mă doare că eu, ca parlamentar, pot să fac ce vreau în România.
-
Introducerea educației sexuale în școli
Contra, contra, contra! Cred în pluripartidism. Da, România are nevoie de ideile USR, dar nu aşa. Nu aşa!
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
„Zuleiha deschide ochii“, de Ludmila Uliţkaia (n.r. – cartea e scrisă, de fapt, de Guzel Iahina). O recomand tuturor, e o poveste cruntă despre ce s-a întâmplat în ţările fost sovietice în anii ’40-’50.
Costel Lupașcu
Senat
Profesie:
sunt specialist în sănătate, dar, de profesie, sunt consilier juridic
Primul loc de muncă:
funcţionar public la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani
Actualul loc de muncă:
senator în Parlamentul României (un mandat)
Ultima școală absolvită:
Masterat la Şcoala de Studii Academice Postuniversitare „Ovidiu Sincai”, Bucureşti
Limbi străine:
franceză, engleză
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Ar fi fost simplu dacă v-aţi fi uitat pe CV-ul meu sau pe activitatea mea parlamentară din ultimii patru ani de mandat, pentru că eu sunt deputat în momentul de faţă, membru al comisiei de sănătate. Patru ani şi jumătate am fost preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, deci am experienţă în ceea ce priveşte sistemul public de sănătate.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Dacă ne referim la chestiuni de ordin general, eu sunt iniţiator în multe proiecte de legi. Mare parte din ele au şi fost aprobate. Pentru că vizibilitatea naţională ţi-o faci la nivel naţional, iar mandatul îl obţii la nivel local, e foarte important să reprezinţi cel mai bine pe cei care te-au ales. De aceea, e important să se adopte măsuri cu impact direct asupra locuitorulor judeţului Botoşani. Eu am avut mai multe proiecte. Ce idei mai am nu vreau să vă spun exact că mâine poate le fură alţii. Se practică în lumea politică şi este neplăcut. Chiar dacă eu aş avea o idee ciudată, până la urmă, lucrurile se discută în cadrul grupului, pentru că aşa e corect şi firesc, să ne asumăm cu toţii, să ştiu că am susţinerea colegilor. Aceasta e logica parlamentară.
3. Pentru ce cauză a județului Botoșani veți milita în Parlament?
Este important pentru judeţul Botoşani să se modernizeze Drumul Naţional Botoşani-Târgu Frumos, 76 de kilometri. Noi, ca şi parlamentari, am făcut ce e mai important: am votat, am adoptat bugetul Ministerului Transportului şi bugetul naţional, în care erau incluse sume pentru modernizarea acestui tronson de drum. Tot s-a amânat, tot s-a tergiversat, iar drumul este acum în faza de proiectare. S-a câştigat licitaţia, o să-l facă cineva. Pentru noi, moldovenii, sunt importante şi vestita Autostradă a Nordului şi Autostrada Moldovei. Acestea sunt proiectele pentru care mă voi bate.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Soluţia întotdeauna este aceea a dialogului, a comunicării, a unor discuţii constructive. Din păcate, cu toţii am văzut că nu s-a întâmplat acest lucru în ultima perioadă şi că s-au luat măsuri pe genunchi, măsuri care au afectat întreaga populaţie, măsuri improprii şi care, credeţi-mă, sunt hulite, respinse de mare parte a populaţiei. Soluţii sunt, cea mai importantă e aceea de dialog.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
Auziţi, eu vă pot spune „prezent, nu votez“. (râde) E o chestiune politică, cred că şi dumneavoastră o invocaţi acum tot ca o temă de campanie. Că, dacă mă mai întrebaţi şi cu 300 de parlamentari, o să vă spun că e mai bine 200. Dacă mă întrebaţi de două tururi, vă spun că pot să fie şi 9 tururi. Aţi jucat fotbal când eraţi mic, nu? Facem alegeri până câştigă ai noştri.
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
Sunt locuri unde trebuie completat şi locuri unde trebuie redus. Trebuie făcută o analiză corectă, eficientă şi transparentă.
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
Eu sunt o persoană cinstită, corectă, nici n-am simţit că există această imunitate, aşa că-mi e total indiferent. Fiecare e responsabil pentru ceea ce face. Dar pot fi persoane pătimaşe la alte formaţiuni politice care, dacă ar putea, ar da ei în cap şi ar face fel de fel de reclamaţii şi dosare dacă un coleg de la alt partid îndrăzneşte să le spună că greşesc sau că nu sunt ei cei mai deştepţi.
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
Vedeţi dumneavoastră, noi, PSD-ul, suntem cei care au suferit din acest punct de vedere. Am şi solicitat public demisia celor care au plecat la alt partid.
-
Introducerea educației sexuale în școli
Depinde. Această educaţie se poate face şi la ora de dirigenţie fără nicio problemă. Depinde.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Citesc mai multe cărţi în ultimul timp. Dar, mai nou, am citit programul de guvernare al PSD.
Vasile Cristian Achiței
Senat
Profesie:
inginer constructor drumuri şi poduri
Primul loc de muncă:
şef de şantier, în 1994, când s-a construit Direcţia Muncii Botoşani
Actualul loc de muncă:
deputat în Parlamentul României (un mandat)
Ultima școală absolvită:
Cursuri postuniversitare de urbanism şi amenajarea teritoriului la Facultatea de Arhitectură, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași
Limbi străine:
engleză (nivel mediu)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Sunt de meserie inginer de drumuri. Infrastructura rutieră e principalul meu domeniu. Am fost membru în comisia de transporturi la Camera Deputaţilor şi sunt şi secretarul comisiei.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Momentan nu am un proiect de lege pregătit. Cred însă că România are nevoie de un cod rutier modern şi probabil asta va fi una dintre priorităţi.
3. Pentru ce cauză a județului Botoșani veți milita în Parlament?
E vorba de două drumuri naţionale: Botoşani-Târgu Frumos şi Botoşani-Ştefăneşti. În momentul ăsta, avem semnate contractele şi îmi doresc din suflet să le văd finalizate în următorii doi ani.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Aici, cu pandemia, ar fi multe de spus. Să zicem doar că sistemul sanitar învechit are nevoie de o reformă totală.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
Aici vreau să mă abţin. Trebuie discutat mai mult în spaţiul public.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Am revenit la Nicolae Iorga – „Istoria Românilor“.
Marius Budăi
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
ţineam contabilitatea primară, fără carte de muncă
Actualul loc de muncă:
deputat în Parlamentul României (un mandat)
Ultima școală absolvită:
master în Managementul financiar-contabil al administraţiei publice, la Universitatea „Spiru Haret“ din Bucureşti
Limbi străine:
engleză (nivel de citit şi înţeles), franceză (la nivel de vorbit)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Fiind fost preşedinte al Comisiei de Buget Finanţe (n.r. – din Camera Deputaţilor), dar şi fost ministru al Muncii şi, mai ales, fost lucrător în asistenţă socială începând din anul 1995, parcurcând toate etapele profesionale, consider că domeniul muncii şi al justiţiei sociale, dar şi cel fiscal-bugetar, sunt domenii în care pot lucra.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Îmi doresc foarte mult ca, prin discuţiile pe care le vom avea în Parlament, să modificăm Codul Muncii şi să-l adaptăm la noile condiţii de muncă apărute odată cu această pandemie. Aceasta este şi o ţintă pe care o avem în programul de guvernare.
3. Pentru ce cauză a județului Botoșani veți milita în Parlament?
Am militat şi până acum pentru ITI Ţara de Sus, un proiect foarte important pentru trei judeţe din nordul Moldovei: Botoşani, Suceava şi Iaşi (n.r. ITI – Investiții Teritoriale Integrate). Este un instrument de finanţare direct cu Comisia Europeană, care se adresează atât UAT-urilor, cât şi mediului privat. Scopul meu va fi apărarea locurilor de muncă, recuperarea locurilor de muncă pierdute şi crearea de noi locuri de muncă. Motto-ul meu este că cea mai bună protecţie socială este crearea unui loc de muncă bine plătit.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Pe de o parte, slaba finanţare a sistemului sanitar – iar aici trebuie să acordăm sistemului sanitar atenţia deosebită. De cealaltă parte, educaţia copiilor noştri. Trebuie să protejăm cadrele didactice şi copiii noştri astfel încât să depunem toate eforturile ca şcola să fie realizată fizic. Pot să vă citez din copilul meu de 12 ani, care a zis: „Tata, şcoala online nu este nici pe departe cum este prezenţa la şcoala“.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
Nu pot să-mi dau un punct de vedere clar, dar sunt adeptul dezbaterii.
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
Din analiza pe care am făcut-o la Ministerul Muncii, în instituţiile din subordine există o nevoie de personal. Odată cu intrarea în UE, numărul de servicii sociale a crescut. Or, e nevoie de personal ca să avem aceste servicii. Sunt de acord cu o restructurare, cu o rearanjare a personalului în cadrul aparatului de stat.
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
Pentru, dar nu pot spune că parlamentarii au imunitate în faţa justiţiei, afară de faptul că nu putem fi arestaţi pe loc.
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
E un subiect extrem de sensibil, decizia trebuie luată după consultarea specialiştilor în educaţie şi în sănătate.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Am recitit acum o carte extrem de importantă pentru noi, economiştii: „Economia, pe înţelesul fiicei mele“, de Yanis Varoufakis.
Dan Constantin Șlincu
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
reprezentant de vânzări pentru o firmă de distribuţie
Actualul loc de muncă:
director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani
Ultima școală absolvită:
cursul de înalţi funcţionari publici al Institutului Naţional de Administraţie
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Pe partea de asistenţă socială. Am fost şi prefect al judeţului Botoşani aproximativ trei ani. Cunosc problemele cu care se confruntă botoşănenii şi problemele la nivel de judeţ.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
M-aţi luat aşa… Mi-aş propune să aduc modificări standardelor de calitatea în asistenţa socială.
3. Pentru ce cauză a județului Botoșani veți milita în Parlament?
Pentru infrastructura rutieră.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Au fost multe neconcorcondanţe cu actele normative. Cu ce m-am confruntat eu ca director al DGASPC e că nu există un necesar de echipamente de protecţie și dezinfectanţi pentru a trece peste această pandemie.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Nu ştiu dacă ar trebui să o spun… Haideţi să punem „Fluturi“, de Irina Binder.
Constantin Neculai Pătrăuceanu
Camera Deputaților
Profesie:
jurist, director comercial
Primul loc de muncă:
merceolog la SATI Botoşani
Actualul loc de muncă:
director comercial la o companie privată
Ultima școală absolvită:
masterat în Administraţie la Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Eu am absolvit Facultatea de Drept, dar lucrez în domeniul privat de peste 20 de ani. Lucrez în producţie de carne de porc, vită și oaie. Candidez ca şi parlamentar la Camera Deputaţilor cu scopul de a sprijini antreprenoriatul şi IMM-urile. Îmi doresc să aplicăm creşterea deducerilor din impozitul pe venit şi mai ales, pentru antreprenorii români, îmi doresc ca impozitul pe salariul minim şi pe bonuri să fie zero.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Primul proiect ar fi eliminarea impozitului pe salariul minim.
3. Pentru ce cauză a județului Botoșani veți milita în Parlament?
Botoşani se află în norul Moldovei, ştiţi foarte bine. Un judeţ care în ultimii şapte ani, datorită colegilor din Parlament, s-a mai dezvoltat un pic. Dar încă mai este mult de lucrat pe zona Moldovei. Deci, o cauză ar fi infrastructura între Moldova şi celelalte judeţe mari ale ţării.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
E greu, e greu. De la o zi la alta, ţoţi iau măsuri din ce în ce mai drastice. Noi suferim cu toţii. Noi, producătorii din domeniul cărnii, suntem afectaţi. Mie mi-a scăzut cifra de afaceri în ultimele 30 de zile cu 30%. Măsurile sunt drastice. E greu. Cred că ar trebui să aplicăm şi noi modelul ţărilor din Anglia, Franţa: copiii să meargă la şcoală, restaurantele să funcţioneze la 50%. Că antreprenorii o duc din ce în ce mai greu.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
Suntem o ţară creştin-ortodoxă.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
E o carte frumoasă, ca să-i spun aşa: „Tată bogat, tată sărac“, scrisă de Robert Kiyosaki. E o carte pe care o recomand multor oameni să o citească. E frumoasă, creată în jurul vieţii autorului, ca adolescent, când primea sfaturi de la tatăl lui, un profesor universitar. Cât de curând, a ajuns cel mai bogat om din insula Hawaii.
Costel Șoptică
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
Şcoala cu clasele I-VIII din Smârdan, comuna Şuhărău, judeţul Botoşani
Actualul loc de muncă:
senator în Parlamentul României (două mandate – unul de deputat și unul de senator)
Ultima școală absolvită:
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi
Limbi străine:
rusă (nivel mediu) şi engleză (nivel mediu)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Sunt două domenii în care mă consider pregătit şi chiar şi sunt: domeniul învăţământului, profesia mea de bază fiind cea de profesor de fizică, şi domeniul agriculturii, având un master în Zootehnie la Universitatea de Agronomie din Iaşi. În plus, am fost secretarul comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Legea Laptelui trebuie îmbunătăţită astfel încât produsele din lapte autentic să fie comercializate separat faţă de cele care au încoluitori din lapte. În plus, să finalizez Legea Supermarketului, pe care încă n-am reuşit s-o implementăm.
3. Pentru ce cauză a județului Botoșani veți milita în Parlament?
Chestiunile legate de agricultură mă interesează în primul rând. Am însă în vedere şi lucrări de infrastructură: două drumuri naţionale care se află în stadiu foarte precar în prezent şi acumularea de ape de pe râul Siret, din zona localităţii Vârful Câmpului, va deservi oraşele Dorohoi şi Botoşani. Barajul e efectuat în proporţie de 75%, dar trebuie alocate fonduri, trebuie autorizaţii de mediu şi rezolvată problema proprietăţii terenurilor inundate.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Nimeni n-a fost bine pregătit pentru această pandemie. Specialiştii trebuie să-şi spune cuvântul, iar Executivul să rezolve problemele naţionale şi chiar şi punctuale. Ceea ce chiar face. Deja se rezolvă, dar ar trebui accelerat, cu locurile la ATI şi cu alimentarea cu oxigen a spitalelor. Din punct de vedere al Legislativului, nu cred că trebuie implicare foarte mare. Doar dacă luăm în calcul ca în bugetul pentru anul 2012 să fie cuprinse sume cu dedicaţie specială pentru pandemie.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Citesc o carte despre viaţa Monicăi Lovinescu şi a lui Eugen Lovinescu. M-am băgat la o lectură mai complicată, are foarte multe note de subsol.
Dan Oloeriu
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
profesor la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu“
Actualul loc de muncă:
primar al oraşului Flămânzi
Ultima școală absolvită:
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi, promoţia 1996
Limbi străine:
încerc să vorbesc cât pot de bine limba română.
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Eu sunt profesor la bază, cu 20 de ani de catedră, pe care am suprapus şi 12 ani de administraţie publică.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
M-ar interesa simplificarea accesării de fonduri europene. Din punct de vedere legislativ, nu ştiu în momentul de faţă ce s-ar putea face, dar asta e prioritatea mea.
3. Pentru ce cauză a județului Botoșani veți milita în Parlament?
Atâta timp cât locuiesc în Flămânzi, locuiesc în judeţul Botoşani, clar că mă intereseată în mod expres ca judeţul nostru să se dezvolte. Sperăm la simplificarea acestor proceduri de accesare a fondurilor europene pentru ca şi judeţul Botoşani să beneficieze de proiecte.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
În calitate de primar, noi suntem un pic feriţi aici, în Flămânzi. Am încercat să punem în practică tot ce-a legalizat Guvernul şi Parlamentul: să ne protejăm, să izolăm pe cât posibil aglomerările, am dezinfectat cât am putut, am avut un spijin constant asupra şcolilor. Totul ţine de capacitatea noastră de implicare şi de a înţelege că, protejându-ne, îi protejăm şi pe cei din jur.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Aoleu!… Sfânta Scriptură, care-o citesc permanent.
Cristian Roman
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
inginer la Întreprinderea de Reţele Electrice Botoşani
Actualul loc de muncă:
directorul cancelariei Prefectului Botoşani
Ultima școală absolvită:
două masterate la zi, unul la SNSPA şi unul la Academia de Poliţie
Limbi străine:
engleză, franceză, rusă
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Sunt de profesie inginer, cu 12 ani de experienţă – am fost inginer la Întreprinderea de Reţele Electrice, cu repartiţie luată înainte de 1989. Apoi, am luat calea antreprenoriatului şi am construit o firmă care are deja 27 de ani. Printr-un context politic, am ajuns de două ori prefect al judeţului şi am ocupat diverse funcţii la nivel guvernamental, în Ministerul de Interne. În 2012, am primit un mandat de deputat în Parlamentul României şi am activat în comisia de apărare din Camera Deputaţilor.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Am avut un proiect de lege privind modificarea Legii Poliţiei de Frontieră, care viza acordarea unor sarcini suplimentare poliţiştilor de frontieră. La vremea respectivă, mi-a picat la trei voturi. Am de gând să reiau acest proiect şi multe altele, am 70 şi ceva de pagini de propuneri.
3. Pentru ce cauză a județului Botoșani veți milita în Parlament?
Poate fi considerată o cauză a Moldovei, pentru că suntem de mai mulţi ani izolaţi. E vorba de infrastructura din zona noastră, pentru care voi face un lobby masiv.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
Eu sunt şeful cancelariei Prefectului şi cunosc deciziile din ultimele luni. Pot spune că am avut probleme la început, eram locul 4 pe ţară, iar acum suntem după locul 30. Am reuşit să punem un medic la conducerea DSP, un manager de spital în care medicii să aibă încredere, am eliminat focarele din spitale. Noi ne-am implicat în combaterea pandemiei şi am respectat dispoziţiile care au venit de la Bucureşti. Sunt mulţi factori care pot preveni răspândirea infecţiei cu coronavirus, dar principalul e gradul de înţelegere al populaţiei.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
Da. Aparatul bugetar e stufos şi înţelenit în reguli inutile.
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
Întotdeauna am votat ca justiţia să se facă în instanţă.
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
E vorba de cărţile SF scrise de un coleg jurnalist, George Lazăr de la Monitorul de Botoşani.
Mihaela Huncă
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
profesor la o şcoală gimnazială din Timiş
Actualul loc de muncă:
deputat în Parlamentul României (un mandat)
Ultima școală absolvită:
mai multe cursuri de formare continuă
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
Vin în Parlamentul României cu o experienţă de peste 30 de ani ca profesor. Am experienţă de manager de unitate de învăţământ, de fost inspector şcolar general şi sunt un om care cunoaşte sistemul de învăţământ. Având în vedere şi mandatul de deputat pe care îl finalizez, consider că pot aduce plus valoare sistemului de învăţământ prin legislaţie.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
În legislatura trecută, am avut 99 de iniţiative dintre care 38 sunt acum legi. Acum, prioritar este domeniul sănătăţii şi, în urma întâlnirilor cu cadrele medicale şi cu pacienţii, îmi dau seama că e nevoie de intervenţie urgentă. De asemenea, cred că e nevoie să avem un program naţional de testare, în care prioritate să aibă cadrele medicale şi cei din în sistemul de învăţământ.
3. Pentru ce cauză a județului Botoșani veți milita în Parlament?
Trebuie să recunoaştem că, fără voia celor care locuiesc aici, judeţul Botoşani a fost împins în ultima perioadă în izolare şi sărăcie. Eu consider că e nevoie urgentă de măsuri sociale, pentru că foarte mulţi botoşăneni trăiesc de azi pe mâine. PRO România îşi propune ca fiecare cetăţean să aibă un venit minim garantat de 2.000 de lei.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, am constatat că spitalele nu s-au putut pregăti nici în opt luni pentru valul doi al pandemiei. Dar, fiind profesor, mă doare inima să văd că s-au închis toate şcolile fără să se ia la timp măsurile ce trebuiau luate pentru pregătirea lor. Acum e un haos total în sistemul de învăţământ: nu s-au dotat şcolile cu tablete, nu s-au redimensionat efectivele de elevi, nu s-a mărit numărul de cadre didactice şi nici măcar nu s-au format cadrele didactice existente pentru aceste metode alternative de învăţare.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
Sunt pro, dar în funcţie de particularităţile de vârstă.
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
„Politica“, de Tom Butler-Bowdon. E o sinteza a 50 de cărţi despre libertate, egalitate şi putere.
Andrei Iulian Drancă
Camera Deputaților
Primul loc de muncă:
tehnician topograf în Iaşi
Actualul loc de muncă:
administrez propria firmă de cadastru
Ultima școală absolvită:
Facultatea de Hidrotehnică, Specializarea Cadastru, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. De anul ăsta, m-am înscris şi la Administraţie Publică, la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava
Limbi străine:
franceză (nivel mediu), engleză (nivel avansat)
1. Cu ce tip de experiență veniți în Parlament/ în noua legislatură? În ce domeniu vă considerați
expert?
În fond funciar. Sunt inginer geodez.
2. Care este primul proiect de lege pe care vreți să-l propuneți în noul Parlament?
Abrogarea pensiilor speciale. Aş vedea finalizat acest proiect. Şi mă interesează mult să alocăm bani din bugetul de infrastructură mare şi pentru Moldova, pentru că tot a fost păsuit.
3. Pentru ce cauză a județului Botoșani veți milita în Parlament?
Vrem să fim legaţi de restul României. Noi suntem izolaţi aici. Suntem rupţi de restul României, pentru dezvoltarea Moldovei nu s-au alocat niciodată bani.
4. Pandemia a scos la lumină multe slăbiciuni ale statului român. Care este, în opinia
dumneavoastră, cea mai gravă dintre ele și ce soluții propuneți?
O soluţie nu cred că are nimeni acum. Doar că unele soluţii trebuiau luate la un moment dat. Prin asta cred că s-a greşit. E nevoie de comunicare, de conştientizarea populaţiei asupra importanţei pericolului care ne aşteaptă. Nu ştiu, trebuie o campanie de informare masivă în sensul ăsta.
5. Cum ați vota în următoarele situații:
-
Revenirea la alegerile locale în două tururi
Bineînţeles. Cu toţii ne dorim alegeri în două tururi. Din păcate, suntem singurul partid care ne dorim acest lucru.
-
Reducerea semnificativă a aparatului bugetar
Sunt de acord. Nu neapărat semnificativă.
-
Anularea imunității parlamentare în ceea ce privește justiția
-
Pierderea mandatului parlamentar în caz de traseism (în ipoteza revizuirii Constituției)
-
Introducerea educației sexuale în școli
6. Care e ultima carte pe care ați citit-o?
„Catch 22“, de Joseph Heller.
SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!