Cutii de chibrituri sau vaste apartamente cu terase largi, casele ne sunt mai mult decât locuri de pus capul pe pernă. Iar izolarea din pandemie ne-a arătat, brutal și limpede, cât de importante sunt casele în care am ales să trăim.

O analiză a publicației Politico atrage atenția că o nouă bulă imobiliară stă la pândă: în Olanda, prețurile au crescut cu 15% în ultimul an, în Austria cu 12%, iar în Germania cu 11%.

În București, în anul pandemiei s-au construit cele mai multe locuințe din ultimii 30 de ani. Deși oamenii cântăresc mai bine înainte de a le cumpăra, apartamentele noi, mai scumpe, le-au luat deja fața celor din blocurile comuniste.

Dar sunt spațiul, fațada sau terasa și o garanție a confortului? De ce apartamentele din „residence” sunt deseori mai proaste decât cele comuniste, la ce trucuri apelează dezvoltatorii pentru profit rapid și cum ar trebui să ne judecăm drept casa strâmbă explică Radu Negoiță. Radu e arhitect pasionat de locuirea colectivă și autorul primului ghid al locuirii pe înțelesul tuturor. 

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat deYouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să