Vaccinul anti-COVID a devenit în ultimele săptămâni un subiect inevitabil între prieteni. Ca și întrebarea pe care le-o punem deja obsesiv celor care s-au vaccinat: și cum a fost după? Poveștile despre reacții adverse, de cele mai multe ori ușor de suportat, pot uneori să sperie, mai ales dacă în centrul de vaccinare, unde e mai mereu aglomerat, nu e timp de explicații.

Dacă vă uitați la cifrele oficiale, e foarte posibil să nu aflați de acolo dacă sunteți sau nu excepția, înainte de a intra în panică. În România, reacțiile adverse se raportează prea puțin. Nu pentru că cineva ar vrea să le ascundă, ci pentru că nu există încă un sistem coerent și rapid de centralizare a acestor date.

Cum sunt, însă, o realitate a acestor zile, încercăm să le înțelegem și să trasăm limita dincolo de care devin neobișnuite. Ce e de făcut când apar și unde trebuie anunțate explică dr. Andreea Moldovan, medic epidemiolog și infecționist și, de scurtă vreme, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Informațiile pe scurt:

  • Cele mai frecvente reacții adverse, care apar la peste 10% dintre cei vaccinați, indiferent de vaccin, sunt: febra, durerile de cap, durerile musculare, oboseala, somnolența, frisoanele, durerea la locul injectării, umflarea ganglionilor limfatici, greața. Cele mai multe dispar în maximum 48 de ore. În caz contrar, cauza poate fi alta decât efectul vaccinului și trebuie consultat medicul.
  • Când febra depășește 38,2 grade sau dacă apar dureri, este recomandat un tratament simptomatic de tip Paracetamol, Ibuprofen, Metamizol.
  • Odată vaccinați, ar fi util să plecați din centrul de vaccinare cu un număr de telefon la care să puteți suna dacă reacțiile adverse încep să vă îngrijoreze. Și, chiar dacă nu sunt decât pasagere, tot ar trebui anunțate pentru a avea o imagine cât mai precisă în privința frecvenței lor. Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului este disponibil un formular care se poate completa în nume propriu sau în numele apropiaților.
  • Nu există o diferență majoră de risc de apariție a reacțiilor adverse între vaccinurile create prin ARNm (Pfizer/Biontech, Moderna) și cel cu vector viral (Astra Zeneca).
  • România îi va vaccina în continuare cu două doze și pe cei care au trecut prin COVID-19.
  • Mai multe detalii despre reacțiile adverse studiate până acum în Marea Britanie și centralizate prin MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) pot fi accesate aici pentru vaccinul Pfizer și aici pentru vaccinul AstraZeneca.

FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să