Deasupra tuturor. Cât costă zborurile pe care președintele le ține secrete

Nu mai e vreun secret că președintelui Klaus Iohannis îi plac călătoriile cu avioane de lux. Secretul pe care Președinția insistă să îl păstreze e altul: cât plătește, în detaliu, pentru această plăcere prezidențială. 

În luna mai, publicam pe Recorder o demonstrație: la începutul primului său mandat, Klaus Iohannis zbura cu TAROM, iar Administrația Prezidențială își asuma la vedere cheltuielile, până la virgulă. Așa ne închipuiam acum nouă ani că arată România normală. Dar, undeva, acest film s-a rupt. Acum suntem în filmul în care președintele nu se mai poate deplasa nici măcar de la Constanța la Sibiu fără un avion de lux plătit din bani publici. Așa a ajuns, în prima jumătate a acestui an, la cinci tipuri de avioane diferite, din game de top, închiriate în cinci luni. 

Am vrut să vedem în ce măsură închirierea unui business jet și, pe deasupra, secretizarea costurilor de călătorie mai sunt pe undeva o obișnuință. Așa că am făcut un test, cerând aceste informații mai multor instituții prezidențiale din țări europene reprezentate simultan la același eveniment. Concluzia nu e tocmai surprinzătoare: România se dovedește singura țară din Uniunea Europeană în care președintele merge cu avioane private ca apoi să secretizeze costurile.  

Așa că am mers mai departe încercând să găsim răspunsuri la trei întrebări esențiale: Cât costă un astfel de zbor? De când au intrat avioanele private în normalitatea prezidențială? Și cine a decis că toate acestea devin brusc secrete?  

Foto: Agerpres/Silviu Matei


Dacă și tu susții desecretizarea costurilor călătoriilor lui Klaus Iohannis, intră pe www.recorder.ro/transparenta și scrie-i un mesaj președintelui!

SUSȚINE PROIECTUL RECORDER
DONEAZĂ PENTRU JURNALISM
Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Contribuie și tu!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să