EXCLUSIV. ISU nu a dat aviz pentru inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului: „Este ilegal. Se face pe răspunderea organizatorului!”

Biserica Ortodoxă Română (BOR) dovedeşte încă o dată că este deasupra legii. Patriarhia a anunţat că aşteaptă, duminică dimineaţă, 30.000 de credincioşi pentru a participa la slujba de sfinţire a Catedralei Naţionale, numai că siguranța acestor oameni se află sub semnul întrebării. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a confirmat pentru Recorder că nu a dat aviz, acțiunea fiind în afara legii.

O lege care interzice desfăşurarea oricăror evenimente publice pe un şantier deschis, aşa cum este, în acest acest moment, Catedrala Mântuirii Neamului. Patriarhia ignoră cu bună ştiinţă aceste reglementări, fără să-și pună problema siguranței zecilor de mii de oameni. O face de dragul Centenarului! Biserica și-a fixat ca obiectiv inaugurarea cu orice preț a construcției în anul în care România împlinește 100 de ani.

Recorder.ro a arătat, ieri, felul în care BOR s-a mobilizat pentru ceremonia de sfinţire a marii Catedrale: parohiile din ţară au fost îndemnate sau chiar obligate să trimită cote de enoriaşi la Bucureşti. Amploarea acestei acţiuni a ridicat semne de întrebare şi cititorilor noştri, care şi-au pus problema siguranţei personale într-o mulţime dispersată printre betoane, fier descoperit, macarale şi lumânări. „Cine a aprobat organizarea unui asemenea eveniment în proximitatea unui șantier care prezintă un număr uriaș de pericole ascunse? Am rude care merg la acest eveniment, sunt îngrijorat pentru siguranța lor. Puterea mea de convingere este depășită de puterea credinței lor. Cum de a aprobat ISU așa ceva?“, ne-a scris un cititor.

Iar răspunsul e, pe cât de simplu, pe atât de îngrijorător: nici ISU și nicio altă instituţie a statului nu poate aproba o astfel de acţiune. „Este ilegală punerea în funcțiune a unei clădiri aflată în stadiu de execuţie, la care nu s-a făcut recepţia şi pentru care nu a fost obţinută autorizaţia de incendiu, potrivit legii 307/2006“, susține Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Am cerut explicații și din partea Patriarhiei. Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu nu a răspuns apelurilor și, după repetate mesaje în care i-am explicat de ce îl căutăm, a răspuns lapidar: „Nu vă mai obosiți…! Încercați doar să fiți onești și să nu mai sabotați memoria eroilor români de care ar trebui să vă pese“.

În curtea Catedralei Mântuirii Neamului s-a intrat până astăzi cu căști și echipament de protecție. Duminică, credincioșii vor intra în șantier cu capetele goale sau, în cel mai bun caz, cu basmale. FOTO: Recorder

ISU e pregătit să intervină

După cum a anuțat însăși Patriarhia, Catedrala Mântuirii Neamului se află în acest moment în stadiul „la roşu“, construcţia urmând a fi finalizată abia în anul 2024. BOR știa că nu poate obține aviz de securitate pentru o construcție aflată în acest stadiu, motiv pentru care a trimis o simplă înştiinţare Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Instituţia notificată nu poate aproba, însă, o scrisoare pentru care nu există niciun cadru legal.

„Am luat la cunoştinţă, la nivelul ISU, despre intenția organizării acestui eveniment şi despre numărul ridicat de participanţi. Totuşi, desfăşurarea evenimentului în interiorul șantierului se face exclusiv pe răspunderea proprietarului, a organizatorului“, a explicat Daniel Vasile.

Reprezentanţii ISU au explicat că, deşi vor fi puşi în situaţia de a participa la o acţiune ilegală, vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca ziua de duminică să nu fie marcată de niciun eveniment special. „Suntem în alertă şi avem un plan de măsuri bine pus la punct. Unitatea de pompieri este la mai puţin de un kilometru distanţă, avem şi echipaje de stingere, şi echipaje SMURD, iar la nivelul instituţiei a fost desemnat un ofiţer responsabil de monitorizarea misiunii şi de evoluţia acesteia”.

Pe lângă cei 30.000 de enoriași care urmează să vină din toate colțurile țării, la ceremonia de duminică vor participa 2.000 de invitanţi speciali, printre care se vor număra cei mai importanţi oameni ai ţării! Printre aceştia, sponsori şi politicieni care au finanţat construcţia începută în urmă cu opt ani. Cei 2.000 sunt singurii care vor avea acces în Catedrală în timpul Liturghiei, în timp ce credincioșii de rând vor sta pe platoul din față.

Cele mai recente