Genocidul stejarilor seculari: cum ni se fură ultimele păduri de câmpie
Dacă toate claxoanele mașinilor s-ar opri dintr-o dată, în capitala României s-ar putea auzi zgomot de drujbe. Pentru că în apropierea Bucureștiului – și în mare parte din jumătatea de sud a României – sunt decimate sistematic ultimele rămășițe ale pădurilor care ar trebui să asigure oxigenul orașelor așezate în mijlocul câmpurilor.
În pădurile de câmpie, firmele de exploatare vânează cu precădere stejarii seculari, arbori extrem de valoroși pe care îi doboară cu acte de „igiena pădurii”, adică o pretinsă operațiune de curățare a pădurii de arbori uscați.
Într-o investigație întinsă pe parcursul ultimelor șase luni, am luat la pas pădurile din mai multe județe administrate de Ocolul Silvic Muntenia, am adunat dovezi și i-am confruntat pe toți cei implicați în acest fenomen. Pe tot parcursul documentării am trăit cu senzația că nimeni nu are interesul să oprească tăierile ilegale, dar ne-am încăpățânat să mergem până în pânzele albe.
Când fondatorul Ocolului Silvic Muntenia ne-a spus că nu avem cum să descoperim nereguli în pădurile lui pentru că nu suntem specialiști în silvicultură, ne-am încăpățânat să înțelegem în detaliu cum funcționează domeniul, am consultat specialiști și documente și am găsit mărturii care îl contrazic.
Când șeful Gărzii Forestiere București ne-a spus că nu are cum să organizeze un flagrant în pădure pentru că nu are suficienți comisari, am mers noi și i-am prins în flagrant pe cei care tăiau ilegal.
Când același șefi al Gărzii Forestiere București ne-a asigurat că va face controale severe în pădurile unde am descoperit nereguli, ne-am încăpățânat să nu-l credem și am fost să vedem cât de temeinic se fac aceste controale.
Ce am descoperit, puteți vedea în materialul video de mai jos.
În procesul de documentare am folosit informații de pe platforma termene.ro