HARFELE SĂPTĂMÂNII (13) La Suceava, ieslea Mântuitorului e protejată cu un parapet rutier (să nu umble dracii de copii și să strice ceva pe-acolo)

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

  • Pe esplanada din centrul municipiului Suceava a fost instalată o butaforie: ieslea în care s-a născut Mântuitorul. Pentru că nu prea au fost bani, scena e impregnată de motive românești contemporane. Ieslea e, de fapt, o baracă de la târgul de Crăciun. Spațiul mic a făcut ca doar unul dintre cei trei magi de la Răsărit să-și facă simțită prezența. În fața ieslei a fost așezat un separator de drum, din cele cum sunt pe DN1 între sensuri. S-a procedat așa ca să nu intre dracii ăștia de copii și să tragă de pruncul Isus, să-l strice. Sau, Doamne ferește, să-l fure, că se fură tot. Așa… cât de cât mai protejează.
  • Băutura, elementul primordial al tuturor harfelor, face din nou ravagii. Un bărbat din Săvinești, Neamț, a fost găsit lat pe șosea. Găsitorii au crezut că a fost lovit de vreo mașină, dar el fusese răpus de băutură chiar acolo, pe partea carosabilă. Bărbatul este cunoscut drept un aprig băutor, iar nemțenii spun despre el că este și un bun cunoscător al limbii turce. La Bârlad, săptămâna trecută s-a băut în cantități ieșite din comun, după cum notează site-ul estnews.ro. Ziariștii bârlădeni consideră că de vină este numai sărbătoarea de Sfânta Ecaterina, cu care bârlădenii rezonează în mod deosebit. În special femeile au fost aduse în comă alcoolică la Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad. Medicii au fost niște adevărați eroi și au reușit să stabilizeze toate cazurile, dar amintirea acestor nopți infernale îi va urmări toată viața. Cinste vouă, îngeri în halate albe!
  • Harfa.ro salută condamnarea la pușcărie a lui Petrică Bejenaru, zis Petrică Nebunu’, un căcat de proxenet care își stresa prostituatele până le aducea în pragul sinuciderii. Omul era foarte stresant. Harfa.ro condamnă încă o dată fututul pe bani și face un apel la toată omenirea să înceteze cu prostituția, căci există pentru fiecare un suflet pereche (și chiar de n-ar fi așa, vom avea întotdeauna laba).
  • S-a așternut poleiul pe șoselele țării, fiți cu băgare de seamă! Căci, iată: o autoutilitară care împrăștia material anti-derapant în județul Vaslui a derapat pe gheață și a ajuns într-un șanț. Judecând logic, este un lucru cu totul firesc.
  • Nu este însă deloc firesc ce se întâmplă la Bacău: un corcoduș dintr-o livadă a societății Fructex Bacău a dat rod săptămâna trecută. Copacul numit științific „Prunus cerasifera” (deși el nu e prun, e corcoduș) a fructificat foarte târziu, prin septembrie-octombrie, iar acum etalează niște corcodușe superbe. Dar, cum la pomul mediatizat nu e recomadat să te duci cu sacul, pomicultorii de la Fructex Bacău spun că rodul produs de acest rebel corcoduș nu este de calitate. Fructele sale nu au fost niciodată apreciate. Face corcodușe mai mult să se afle în treabă. Un nemernic și-ăsta!

tricolor

  • Ample manifestări de bucurie pe tot cuprinsul țării cu ocazia solemnei zile de 1 Decembrie. S-a dat fasole cu cârnați moca în majoritatea reședințelor de județ. La Buzău a ieșit cu bătaie și ambuscade. Ca și cum n-am fi noi destul de mulți și de proști, au mai venit și niște moldoveni de dincolo de Prut, chipurile în ospeție (au venit la ciolan). Moldovenii au oprit în toate orașele românești întâlnite în drumul lor spre Alba Iulia. Mai notăm că de 1 Decembrie a fost lansat și săpunul tricolor, care costă 10 lei suta de grame. La cât săpun folosesc românii, cu 10 lei au rezolvat-o cu igiena și pe 2017.
  • Ca să vedeți cât de al dracului de prost e croită lumea asta: din pricina a 6 nemernici de cerșetori buhușeni care cer de pomană pe străzile orășelului suedez Uppsala, o delegație suedeză formată din nouă persoane s-a deplasat săptămâna asta la Buhuși pentru a suedezi-copydiscuta cu autoritățile noastre ce e de făcut. Mai-marii buhușeni i-au primit, au stat cu toții la o masă (foto dreapta) și au vorbit pe îndelete cum să rezolve criza imigranților buhușeni în Uppsala. Primarul din Buhuși a promis că vede el ce face și nu lasă lucrurile așa. Face pe dracu-n patru și rezolvă  cumva (vrăjeală multă ca să plece mai repede suedezii). Din Suedia au venit așa: politicieni, consilieri locali, asistenți sociali, polițiști și-un ziarist. Concluzii? Nici cei 6 cerșetori buhușeni n-or fi ușă de biserică pe-acolo, dar nici suedezii ăștia nu sunt sănătoși la cap. Lăsați-i dracu’ de cerșetori, că pleacă ei. Vine iarna și se coboară mai spre Spania încolo…
  • Există un excedent de popi pe raza județului Neamț. Asta dă naștere la tot felul de conflicte între sfinții părinți care slujesc la aceeași biserică. Doi popi care oficiază la Biserica Sf. Gheorghe din Roman s-au vorbit între ei și au schimbat ialele de la intrarea în biserică pentru a scăpa de cel de-al treilea popă. Acum, cel de-al treilea popă nu mai poate intra în biserică și va fi, încet-încet, marginalizat și uitat. Doamne ajută!
  • PS: Save the date: marți, 6 decembrie, are loc Târgul Anual al Căciulilor de la Blaj. 250 de căciulari din toate colțurile țării își vor expune căciulile și articolele din blană în centrul Blajului. Evenimentul este unul de o amploare uriașă (luați aminte că are o tradiție de peste 200 de ani, dar noi credem că de mii de ani se vând căciuli în spațiul carpato-danubiano-pontic). Astfel, traficul rutier va fi oprit în centrul Blajului. Se sistează tot! Standurile lor vor putea fi găsite, ca de obicei, în zona centrală, lângă „Lupa Capitolina”. Reporterii Harfa.ro salută acest eveniment și își exprimă dorința de a purta căciuli de blană în această iarnă. Din păcate, nu vom putea participa la târgul căciulilor, însă îi îndemnăm pe cei care fac Blajul să cumpere mai multe căciuli și să facă bișniță cu ele. Plătim cât face.
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să