HARFELE SĂPTĂMÂNII (2). Discursul popii la căpătâiul fostului primar din Vaslui: „Adio, tovarășe prim-secretar”

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

  • A murit, zilele astea, Grigore Munteanu, fostul primar al Vasluiului. Ultimele cuvinte ale popii la căpătâiul omului au fost: „Adio, tovarășe prim-secretar”. Fostul primar a fost și prim-secretar între 1981 și 1989. El a modernizat – cu mână de fier – Vasluiul, până l-a adus cum îl putem admira și astăzi.
  • Pe la Brăila se îmbată lumea de nu mai știe să intre-n casă. Comuna Galbenu a fost dată peste cap, miercuri noapte, de un derbedeu de 20 de ani care, de beat ce era, n-a mai nimerit casa în care domiciliază și a intrat peste vecinul de alături. Speriat de troncănelile bețivului, vecinul – trezit în toiul nopții, la 22.15 – a început să urle de frică și a sunat la poliție. A venit poliția, s-a sculat tot satul, a fost urât.barbat-gol-bacau
  • La Bacău, un tânăr (beat și el) s-a plimbat gol pe o stradă pietonală din centrul orașului. A fost încătușat de niște polițiști, firește pentru că era complet dezbrăcat, doar nu din pricina băuturii?! Tânărul s-a mai plimbat gol și prin alte zone ale Bacăului, iar oamenii încep, ușor-ușor, să se obișnuiască cu el. A fost dus la psihiatrie, dar s-a stabilt că are discernământ și face așa numai de-al dracu.
  • Tensiunile din Europa și redesenarea hărților geo-politice au fost lăsate puțin de izbeliște în unitățile militare din România. La mijlocul săptămânii, brigăzi militare din 15 orașe ale țării au participat la Concursul național de interpretare a cântecului popular „Angela Moldovan”. Ostașii noștri s-au luptat vitejește pentru locul I în sala de sepectacole a Cercului Militar Iași. Nu știm cine a câștigat, nu s-a mai anunțat nimic. Dar, în definitiv, a câștigat România, a triumfat ideea că mergem la război așa cum am mers și în secolul trecut: fluierând.
  • S-au judecat, la Iași, cazurile a doi polițiști care au umblat cu nenorociri, ca să nu îi amendeze pe contravenienți. Unul a solicitat să i se pună termopane la clădirea Poliției, altul a vrut o fântână lângă sediu, să se adape. Sincer, nu știm și nu ne interesează ce pedepse au primit polițiștii. Tot ce contează este că ei au îmbogățit spectrul șpăgii cu elemente noi, interesante.
  • Vasluienii au pus mâna de-au organizat Festivalul Umorului, în memoria lui Constantin Tănase, marele nostru comic. Dar n-au organizat bine, că s-au încăierat pe bilete. Cetățenii de rând i-au acuzat pe șmecherii din Consiliul Județean că și-au luat biletele de pe mijlocul sălii, iar prostimea a fost nevoită să stea la coadă ore în șir ca să cumpere bilete pentru rândurile de la margine. Nu mai punem la socoteală că și din biletele rămase multe s-au dat pe sub mână (a fost o situație în care un cetățean a luat șaizeci și patru, vă dați seama?, șaizeci și patru un singur om!). A fost haos și mai-mai să înceapă iar Revoluția la Vaslui.
  • La Reșița, pensionarii vor avea acces gratuit la bazinul olimpic de înot din cartierul Govândari. Primarul Ioan Popa speră ca, în felul acesta, bazinul să fie totuși folosit de cineva. El este mâhnit că, deși angajații primăriei au, de asemenea, acces gratuit la bazin, niciunul nu merge să practice înotul. Se speră ca prin încurajarea pensionarilor și sportul românesc să aibă de câștigat, în contextul în care preformanțele înotătorilor români la ultima Olimpiadă au fost, de ce să nu recunoaștem, modeste.

inot-pensionari

  • În noaptea de 11 spre 12 septembrie 2016, un individ din municipiul Codlea a tăiat cauciucurile mai multor autoturisme din cartierul Colorom. Acesta a fost prins și, în urma cercetărilor, s-a constatat că individul lucrează la o vulcanizare auto din localitate. E clară treaba!
  • La Piatra Neamț, a fost  montată prima supraînălțare de pe partea carosabilă din istoria orașului. Instalată în cartierul Carpați, aceasta are scopul de a micșora viteza mașinilor în fața unei treceri de pietoni. Nemțenii s-au supărat, iar presa locală scrie că, nefiind învățați cu așa ceva, oamenii își sparg băile de ulei de la mașini. Locul a fost deja botezat, batjocoritor, „Cocoașa de la Carpați”. În oraș se cere public montarea de supraînălțări mai mici.
  • La Buzău, o televiziune locală a realizat un reportaj despre panoul cu sosirile și plecările trenurilor din gara Buzău. Problema depistată de ziariștii buzoieni ar fi că cifrele și literele sunt prea mici, iar călătorii nu văd să citească. Totuși, majoritatea celor intervievați spun că văd.
  • La Târgoviște, un cioban de 28 de ani a violat un retardat mintal de 19 ani. Acesta din urmă venise să asiste la un concert de muzică ușoară, dar n-a mai știut să se întoarcă la gară. Ciobanul l-a băgat într-un gang și a profitat de el, însă când a văzut că se îngroașă gluma, tânărul de 19 ani a țipat și a venit poliția. În final, ciobanul și-a recunoscut întrucâtva fapta, dar pledează în continuare nevinovat: „Am vrut doar să văd cum e, am fost curios. Nu sunt homosexual și nu știam cu e cu un bărbat”, a spus el. Întrucât va face pușcărie, el va afla cu vârf și îndesat cum e.
  • Dacă ne citiți din Sîngeorz-Băi și sunteți posesorul unui atelaj hipo, avem vești proaste: nu mai puteți circula cu atelajul pe străzile orașului dumneavoastră decât pe întuneric, între orele 19.00 și 06.00. Așa a ordonat primarul pe Facebook. Măsura ar avea ca scop menținerea curățeniei în micul oraș de pe Someșul superior. Se pare că noul primar, Traian Ogâgău, e obsedat de curățenie: el a mai decretat ca fiecare animal care circulă pe drumurile publice să aibă un sac în zona rectală pentru a nu mai pângări orașul. Dar nu numai animalele, ci și oamenii îl îngrijorează pe primar. El a luat cuvântul la deschiderea anului școlar și nu le-a spus elevilor decât să pună gunoaiele în tomberoanele special amenajate. Harfa.ro e de acord cu Ogâgău și îl susține cu tot ce poate.

CITEȘTE ȘI: Harfele de săptămâna trecută

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.