HARFELE SĂPTĂMÂNII (22). Noaptea, ca hoții: La Ploiești, oamenii ieșiți la proteste au fost atacați de hoții de buzunare

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

  • Harfa.ro salută revoluția din această săptămână și mai ales protestele din micile orașe ale țării. S-a ieșit pentru prima dată de la Revoluție în Urziceni, Alexandria, Beclean, Calafat, și în multe alte orașe de ale României de a căror existență nu știam. În fiecare din aceste târguri, numărul protestatarilor nu a depășit câteva zeci, dar tot e bine. Bravo! La luptă, români din micile orașe!
  • Ați fost la proteste săptămâna asta și v-ați umplut de emoție? Stați că avem și nasoale: la Ploiești, într-una dintre serile de protest, un hoț de telefoane mobile a acționat la îndemnul scandărilor generale „noaptea, ca hoții“. Crezând că lumea îl încurajează, el a perseverat, însă a fost prins în cele din urmă. Prahoveni, uitați-vă bine la el, nu cumva e Sebi?
  • Lume multă la proteste pe tot cuprinsul țării, însă nu numai lupta pentru independența justiției a adunat mari mase de oameni. La Craiova de exemplu, inaugurarea unei piețe particulare a făcut ca sute de oameni să se calce în picioare ca să prindă un cupon gratuit de cumpărături în valoare de 20 de lei. În îmbulzeala de la intrare, mai multe babe s-au prăvălit pe scări și au început să plângă că pierd cupoanele. Tinerele tocmite să stea la intrare și să împartă cupoanele au fost la un pas de linșaj. A venit poliția, mai-mai să se dea cu gaze lacrimogene. Concluzia zilei a fost că numai cu ajutorul lui Dumnezeu am trecut și peste această mocăciune fără pierderi de vieți omenești.
  • Primărița Firea a promis că bucureștenii vor avea wi-fi gratuit în mijloacele de transport în comun. Noi apreciem gestul, însă, tanti Firea, acum că v-ați închis contul de Facebook și nu mai avem pe cine să înjurăm… nu prea ne mai trebuie internet.
  • 13 măicuțe eretice de Mănăstirea Văratec vor fi sancționate disciplinar cu trimiterea într-un sejur la băi, unde se speră că-și vor băga mințile în cap. Măicuțele sunt opozante ale măsurilor luate la Sinodul de Creta, de anul trecut, și nu-l mai pomenesc pe Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la rugăciune. Măicuțele vor petrece câteva zile de relaș la stațiunea balneoclimaterică Bălțătești, unde au toate condițiile pentru o reevaluare pe baze teologice a sinodului de la Creta: trei mese asigurate, piscină cu apă termală, masaj, saună. Grozave timpuri trăiesc ereticii. Pe vremuri îi ardeau pe rug.
  • Nici n-a trecut bine Crăciunul că sătmărenii iar s-au năpustit asupra porcilor. S-a încheiat sâmbătă, în Orașul Nou, cea de-a VII-a ediție a concursului de tăiat porci pe echipe. Nu mai puțin de 37 de echipe exemplar antrenate au luat startul la această competiție unică în lume. A fost o adevărată olimpiadă a sacrificării, probele succedându-se una din alta: înjunghierea, pârlirea, tranșarea, proba de cârnați și multe altele, până la înfulecarea totală porcului. Totul, sub deviza „Minte bolnavă într-un corp bolnav“.
  • La Iași se va produce, începând din această lună, berea artizanală „Capra noastră“. Sloganul brandului este „Se mai uită și la om“. Harfa.ro încurajează micile întreprinderi românești cu harfă și oferă spațiu de reclamă gratuit companiei producătoare de „Capra noastră“. Gratuit-gratuit, dar câteva navete cu bere tot ar fi frumos să trimită și ei. PS: Una caldă, una rece la Iași. Apare berea „Capra noastră“, dar dispare hanul „Trei sarmale“. Se vinde, n-a mers! Dacă nici afacerile cu sarmale nu mai merg în țara asta, înseamnă că e vai și amar de antreprenoriatul din România.

Screen-Shot-2017-01-27-at-16.25.41-593x330

  • Oșenii, adică locuitorii Țării Oașului, adică prin Satu Mare… sus, fraților, spre Ucraina, la mama dracului… oșenii, carevasazică, nu au altceva mai bun de făcut decât să se milogească de mai marii Bisericii Ortodoxe Române să le-o dea pe Preacurata Fecioară Maria drept ocrotitoare a Oașului. Asta își doresc ei foarte mult, pentru binele comunității, pentru dezvoltarea clasei de mijloc, pentru tot… Ăștia de la BOR stau pe gânduri acuma: să le-o dea? Să nu le-o dea? Până la urmă o să le-o dea, că doar nu dau de la ei. Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, a spus că vorbește el și se rezolvă. Cam la primăvară vor face un proces verbal că Preacurata să ocrotească și pe-acolo.
  • Pensionarii botoșăneni au triumfat: primăria le va organiza în cele din urmă un revelion al lor, al pensionarilor. Presiunile pe care Harfa.ro le-a pus pe autoritățile locale (vezi aici) au avut, iată, efect. Revelionul nu se va numi, totuși, revelion, ca să nu se facă de râs (ne apropiem de mijlocul lui februarie!). I se va zice balul pensionarilor. Bal-revelion…. poate să-i zică și parastas dacă se dă mâncare și băutură pe degeaba, nu-i așa pensionari botoșăneni? Cinste vouă, mă! Vă iubește poporul.
  • Site-ul dexonline.ro a început să umble cu șopârle. Miercuri, la câteva ore după ordonanța 13, la rubrica „Cuvântul zilei“ a apărut cuvântul „lichea“. Am aflat și noi că acest superb cuvânt vine din limba turcă (leke – care înseamnă „nerușinare”). Noi am mai propune și cuvântul „muie“, din țigănescu „mui“, care tălmăcit înseamnă „fleancă“.
  • Aflăm din ziarul „Deșteptarea“ că o buhușeancă de-a noastră, care trăiește de 19 ani în Japonia, n-a mai răbdat și s-a apucat să-i învețe pe japonezi oina. Văzând că n-are cu cine să se joace prin orașul Ashikaga, Daniela Uchiyama (e măritată cu un japonez, de-asta o cheamă așa) a pus bazele (atenție!) Comitetului de Implementare a Oinei în Japonia. E treaba serioasă, căci președintele Federației Române de Oină a și făcut o deplasare în Japonia, ca să implementeze cât de cât. Harfa.ro se bucură că o buhușeancă s-a înhămat la o asemenea chestie și îi trasmite acesteia singurele cuvinte pe care le cunoaște în limba japoneza „Aligato, odita!“. Le știm din desenele Heidi și înseamnă nimic altceva decât „mulțumesc, bunicule!“
  • La Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București, finalul de semestru le-a adus studenților o petrecere cu lăutari. Un profesor de politici publice și sociologie militară a adus niște lăutari în sala de curs. Profesorul însuși a cântat în formație. El a fost la orgă. Gestul ar fi fost frumos, dacă era vorba de niște lăutari autentici. De de unde?! La Științe Politice au venit niște d-aia „pe sistem“, de cântă la nunți cum vrea ginerică. Rușine Științe Politice!
  • Și dacă tot am ajuns aici, vă anunțăm că Liviu Guță și-a lansat o aplicație pentru AppStore și Google Play. Noutatea absolută care va revoluționa lumea manelelor o reprezintă secțiunea „Dedicații“. Prin aplicație, orice meloman poate plăti 300 de euro pentru o dedicație personalizată de la artistul Liviu Guță. Pentru suma de 800 de euro puteți cumpăra o dedicație VIP, adică o manea personalizată pe un subiect dat: dușmani, femeie perversă, copilași sau, desigur, bani. Sfatul nostru e să profitați cât mai repede, pentru că AppStore și Google Play vor șterge cât de curând aplicația întrucât, așa cum era de așteptat, ea încearcă să eludeze sistemul de comisioane al plăților, astfel încât Liviu să ia toți bani și să nu mai împartă cu Google și Apple. Mai știm un Liviu care face așa.

P.S. Ne-am luat cu lichelele si am uitat ca pe 1 februarie a fost ziua lui Caragiale. La mulți ani, nene, cel dintâi harfist al țării.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.