HARFELE SĂPTĂMÂNII (26). Statul îi îngenunchiază pe micii producători de ţuică. Mascaţii au descins în gospodăriile din Dâmboviţa și au confiscat 15.000 de litri

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

  • În județul Botoșani se află singurul drum național din România acoperit în totalitate cu pământ. Niciun petec de asfalt nu mai există pe DN 24 C (între Manoleasa și Rădăuți-Prut) și nimeni nu știe dacă a existat vreodată. Disperați, oamenii din zonă au ieșit să protesteze, declarând că până și vecinii din Republica Moldova, aflați la o aruncătură de băț, au început să râdă de ei. Auzind acestea, ministrul Răzvan Cuc (al Transporturilor) s-a deplasat la fața locului, a pipăit pământul cu mâna lui și a solicitat Direcției Regionale de Drumuri și Poduri ca DN 24 C să fie acoperit cu asfalt. Bineînțeles, asta nu înseamnă că acest lucru se va și întâmpla! Urmează licitație, trebuie alocați bani de la buget, deci va fi greu, dacă nu imposibil. Sfatul nostru este: nu disperați, frați botoșăneni! Ținând cont că PSD-ul a împărțit banii pe pomeni și n-a mai păstrat nimic pentru investiții, în curând vor mai fi și alte drumuri naționale de pământ și nu veți mai fi singuri în disperarea voastră.
  • O mexicancă a fost depistată cu ședere ilegală pe raza județului Brăila. Da, o mexicancă! Nimeni nu știe ce caută ea la Brăila, dar cert e că polițiștii au amendat-o cu 400 de lei și i-au pus în vedere să părăsească țara în termen de 15 zile. Harfa.ro cere președintelui Iohannis să ia aminte de la Trump și să construiască de urgență ziduri înalte la granițele țării noastre, împotriva emigranților mexicani. Discutați cu Regele Cioabă, domn’ președinte, că el se ocupă cu astfel de lucrări.
  • Accident cu potențial de harfă la Sfântu Gheorghe: O babă de 59 de ani a acroșat cu mașina un copil aflat la bordul unei trotinete proprietate personală. Copilul a scăpat cu câteva zgârieturi, dar baba, speriată, a părăsit locul accidentului. Vai de bătrânețile ei! Ăla micu’ a rămas cu daună totală la trotinetă și n-are cine să-l despăgubească.
  • Un cetățean din Codlea a intrat într-un sediu de bancă și, fără să explice de ce o face, s-a îndreptat spre bancomatul aflat în unitate și l-a scos din priză. Aflăm și noi cu această ocazie că așa ceva nu se face. Se pare că gestul său a produs stricăciuni serioase (nu știm ce fel de stricăiuni, n-am avut niciodată bancomat), iar reprezentanții băncii au anunțat că vor depune plângere la Poliție. Curioasă treabă!
  • Dacă sunteți din Cluj-Napoca, mare grijă unde mergeți la coafor! O clujeancă și-a nenorocit podoaba capilară și a mai încasat și o mamă de bătaie. S-a întâmplat la un salon de îmfrumusețare de pe strada Cernei, unde domna Anca (așa o prezintă cei de la “Gazeta de Cluj”) a mers să-și aranjeze părul. A fost luată la mână de o coafeză foarte dură pe nume Rodica, care a tuns-o prost și i-a dat cu niște creme dubioase care i-au ars părul. Disperată, doamna Anca a făcut scandal, moment în care coafeza Rodica i-a aplicat câteva lovituri eficiente la nivelul feței, uniformizând înfățișarea deplorabilă a clientei sale. Interpelată de ziariștii clujeni, coafeza Rodica ar fi spus aceste cuvinte: “No comment”. Noi bănuim că i-a înjurat și i-a bătut și pe ei, dar le-a fost rușine să spună.

  • Consilierii locali din Buzău sunt dotați, pe bani publici, cu tablete. Ei susțin că au nevoie de ele pentru a accesa informații oficiale (pe dracu, se joacă Candy crush până îi lasă bateria!). Problema e că aceia care și-au încheiat mandatele anul trecut n-au mai vrut să dea tabletele înapoi. S-au făcut că plouă: ba că le-au pierdut, ba că s-au stricat, că și-așa nu erau bune, că de ce să le dea, obiceiuri românești. Acum, noii cosilieri îi cer primarului Constantin Toma să găsească o soluție și să le dea tablete, că altfel nu se mai pot ocupa de destinele Buzăului. Harfa.ro își arată îngrijorarea față de acest blocaj produs la vârful administrației buzoiene și e dispusă să contribuie la rezolvarea situației: hai, că parcă aveam noi niște tablete p-acasă! Vi le dăm p-alea, să aveți pe ce vă juca!
  • La Cluj există un om de afaceri pe nume Căpriță Niculescu. Atât am vrut să vă spunem, că există Căpriță.
  • Deținuții din pușcăriile țării profită de noile cuceriri ale tehnologiei. La Penitenciarul Colibași (Argeș) a fost interceptată o dronă care a survolat împrejurimile, plasând un pachet cu droguri în incinta închisorii. Gardienii au pus mâna pe pachet, dar cei care manipulau drona n-au fost găsiți. Noi băgăm mâna-n foc că erau Ciuvică și Gâdea, doi oameni cumsecade, care sunt tot timpul gata să-i apere și să-i ajute cu tot ce pot ei pe infractorii din pușcării.

  • Mai știți cazul de la Râmnicu Sărat, cu mașina aia sub care s-a surpat asfaltul și s-a prăbușit într-o groapă? Ei bine, aflați că în urma acestui incident s-a făcut o descoperire arheologică foarte importantă: căscând ochii în groapă, să vadă mașina, autoritățile râmnicene au constatat că acolo se află o pivniță în stil brâncovenesc veche de peste 400 de ani. “Cel mai probabil face parte din structura medievală a Râmnicului”, a declarat, bucuros, Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău. Bucuros și el că atenția a fost deturnată de la incompetența sa, primarul din Râmnicu Sărat a declarat că se gândește serios să transforme această descopererie arheologică într-o atracție turistică. Propunem ca obiectivul să fie denumit: “Pivniță în stil brâncovenesc în care s-a răsturnat un Opel Astra din 2006”. 

  • Un oltean și un agent de pază s-au luat, spontan, la harță într-o bezninărie din Târgu Jiu. Pentru că o avea asupra lui, olteanul l-a bătut pe agentul de pază cu o cazma.
  • Se fură, în continuare, orice în țara noastră. Săptămâna trecută s-a furat un baraj plutitor pentru stoparea poluării pe râul Bahlui, în județul Iași. Un om a avut nevoie prin bătătură de barajul cu pricina și l-a luat. S-a poluat tot bazinul hidrografic al Moldovei, dar… ce? Alții fură miliarde, nu?
  • Comuna Pericei (județul Sălaj), locul natal al fostului premier Dacian Cioloș, a suferit săptămâna trecută un usturător eșec, semn că nu mai e nici Cioloș ce a fost. Cartea Recordurilor i-a anunțat pe pericei (așa li se zice locuitorilor comunei Pericei, nu?) că nu a reușit să le omologheze recordul de – atenție – ”cel mai mare număr de oameni din lume pasionați de clisă friptă-n botă și pită cu ceapă picurată cu untura slăninii de porc Mangalița”. Ăia de la Cartea Recordurilor au zis că nu au nici ei categorii pentru toate prostiile care ne trec nouă prin cap și să-i mai scutim cu chestii din astea. În plus, comuna Pericei are deja două recorduri în Carte: o cunună formată din 45.000 de legături de ceapă, care a avut o lungime de 4.518 metri și cel mai mare monument dedicat cepei din lume: un impozant monument cu o ceapă de 6 metri. Primarul comunei Pericei a declarat că eșecul de săptămâna asta nu-l descurajează și că dorește să intre în cartea recordurilor cu prima Olimpiadă Țărănească din lume. Abia așteptăm proba de triplu salt babe.
  • Gabriel Tamaș, fotbalist român aflat într-o legătură foarte 798788-gabi-tamas12apropiată cu băuturile pe bază de alcool, a mai făcut un pas spre oficializarea acestei relații. El și-a lipit pe apărători (acolo unde alții își trec numele copiilor) niște abțipilduri cu sticle de băutură: whiski, campari, vodcă, de toate. Ce dracu, mă, Găboajă, tu mai ești de abțibilduri? Ia niște sticluțe din alea mici, de 100 de ml, și pune-le sub jambiere: te apără de accidentări și te ajută și la încălzire. Bagă sticluțele acolo și să vezi ce bine îți prinde. Nu mai vorbim că o să te cheme Reghe și cu Meme Stoica la margine să-ți dea indicații de 4-5 ori pe meci! Că și lor le place… 

  • Finalul lunii februarie a adus la Bârlad concursul internațional de șah ”Deliciosul de Vaslui”. În ciuda numelui, este un concurs extrem de serios, la care participă maeștri naționali și internaționali de șah. S-au acordat trei trei medalii și un premiu de consolare distribuit prin metoda tombolă. Șahiștii care n-au fost pe podium au intrat automat la tragerea la sorți pentru un pui de cinci kilograme, marca ”Deliciosul de Vaslui”.
  • Un bucătar nemțean care, în trecut, a avut momentul lui de celebritate la o emisiune cu bucătari, s-a întors la Piatra Neamț ca să lanseze o mâncare nemaivăzută prin aceste locuri: hamburgerul negru. Adică un hamburger cu o chiflă neagră. Chef Ionuț Popa a realizat în trecut prima mămăligă neagră din istoria poporului român, iar acum s-a gândit să le ofere nemțenilor și primul hamburger negru. Rețeta e secretă, n-o spune la nimenea nici să-l pici cu untura slăninii de porc Mangalița. O să aibă un succes hamburgerul ăsta negru… mai ales acuma că s-a intrat în postul Paștelui. Chefule, vorbește la Patriarhie să dea dezlegare la hamburger negru, că altfel dai faliment, tati.
  • Bârlădenii sar de cur în sus și strigă ”Afront!” fiindcă într-un manual de istorie scrie, din greșeală, că Alexandru Ioan Cuza s-ar fi născut la Brăila, nu la Bârlad. Articolul începe cu senzaționala frază: ”Din pleiada de figuri istorice proeminente pe care Bârladul i-a zămislit de-a lungul veacurilor…„ Ho, bârlădeni, ho! Oricum noi avem informații că, de fapt, totul e o mistificare, fiindcă Domnul Unirii a văzut, de fapt, lumina zilei la Huși. Aveți grijă la pleiada aia, că vi-l fură ăștia și pe Gheorghe Gheorghiu Dej, care tot fiu al Bârladului a fost.
  • În caz că nu știați, s-a săvârșit săptămâna trecută Paștele Cailor. Caii de pe la noi s-au recules, și-au dat sms-uri și au serbat Pastele lor. Pe 4 martie este. Așa că să nu mai spuneți ”la Paștele Cailor”, ca și când ați spune ”niciodată”. Nu. El este.
  • Pentru că nu îi mai ajunge, statul român s-a pus cu răul pe micii întreprinzători care fac țuică la cazan și vând și ei prin sate, pe la cutare și cutare. Săptămâna asta nu mai puțin de șase țuicari din Dâmbovița au fost călcați de mascați. Da, fiscalitatea a ajuns să pângărească și nobila artă a țuicăritului. Mascații au confiscat 15.000 de litri de băuturi alcoolice, așa că, dacă zilele astea vedeți niște mascați mergând de-a proștii pe stradă, cu cagulele întoarse pe dos, să știți că de-acolo li se trage.
  • Cu ocazia zilei de 1 Martie, o femeie din județul Vaslui aflată în vizită la niște rude în comuna Rebricea, în vederea participării la o înmormântare, a băut până a murit. Așa cum notează ziariștii de la ”Vremea nouă”, ea a avut „proasta inspirație sau prostul obicei” de a merge la cârciumă. A băut până n-a mai putut, a căzut acolo și a înghețat. Nimeni n-a băgat de seamă o noapte întreagă. Femeia, de doar patruzeci de ani, era o binecunoscută carmolistă.
  • Trăim în secolul vitezei, s-au descoperit noi planete, omenirea cunoaște o dezvoltare fantastică, dar, în județul Argeș, Direcția de Sănătate Publică găsit mai mulți elevi cu râie. Gata. O săptămână bună!
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să