HARFELE SĂPTĂMÂNII (3). Un vasluian a fost omorât pentru un borcan cu jumări

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

  • Daniel Bălănescu, un bărbat din localitatea Stioborăni (jud. Vaslui), a fost condamnat la opt ani de închisoare după ce a ucis în bătaie un vecin. Cauza agresiunii a fost destul de simplă: vecinul îi mâncase lui Bălănescu un borcan cu jumări.
  • Copiii de la clubul de șah CSM Petroșani au ratat participarea la un turneu internațional organizat la Eforie Nord după ce antrenorul Gheorhe Scurhan le-a cheltuit banii de deplasare (1900 de lei). El a refuzat să spună ce a făcut cu banii copiilor, motivând că i-a pierdut. “Am pus un imobil la vânzare și sper să înapoiez banii în cel mai scurt timp. Ultimele zile m-au marcat cu adevărat, aproape că nici eu nu mă mai recunoșteam”, a scris antrenorul pe Facebook.
  • Doi hoți gorjeni au furat un cazan de făcut țuică din gospodăria unui cetățen care domiciliază în comuna Plopșoru. Hoții au urcat cazanul în portbagaj la mașină și i-au dat talpă. Intenționau să îl vândă tocmai la Filiași, în județul Dolj, însă au fost depistați la timp de poliție.
  • La Botoșani s-a înființat “academia tractoriștilor”, o școală care îi instruiește pe tinerii ce vor să îmbrățișeze această controversată meserie. Cererea a fost atât de mare încât numărul celor înscriși a depășit locurile scoase la concurs.
  • La Vaslui s-a organizat un campionat de table pentru nevăzători. Competiția a fost câștigată de Aurel Spinache, care va reprezenta județul la faza națională, organizată în noiembrie la Târgu Mureș.
  • Un cal lăsat nesupravegheat s-a plimbat prin Sibiu, ajungând până în centrul istoric al orașului. Încântați, turiștii și-au făcut poze cu el, după care cabalină a fost capturată de poliție și încredințată Direcției Sanitar Veterinare.646x404
  • Niște cetățeni de etnie romă din localitatea Bughea de Sus (jud. Argeș) au fost prinși la furat de lemne cu un autoturism BMW. Ei îndesaseră masa lemnoasă în portbagaj. BMW-ul a fost confiscat de Ocolul Silvic Câmpulung.
  • Pe 21 septembrie s-a sărbătorit Ziua Națională a Contabilului Român. Contabilii de pe cuprinsul țării au lăsat cifrele la o parte și au ciocnit pahare de șampanie, cei mai buni fiind premiați cu diplome și distincții.
  • O cerșetoare din Piatra-Neamț îi agresează verbal pe trecătorii care nu vor să-i acorde atenție și bani. Ziariștii de la Neamț TV au filmat-o în timp ce o înjura pe o pensionară care a refuzat să-i acorde pomană. “Să-mi bag p*** în pensia ta”, i-a strigat cerșetoarea.
  • La Oradea s-a dat startul unui maraton biblic: biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice a anunțat că, începând de duminică, 25 septembrie, va fi citită Sfânta Scriptură fără întrerupere timp de 168 de ore, 7 zile și 7 nopți. Nu se precizează de ce s-a recurs la acest maraton.
  • Marius Ursoi, un interlop constănțean, s-a sinucis săptămâna aceasta de frica arestului preventiv în care urma să intre. El era mare campion la kickbox. Cu toate acestea, la căpătâiul lui Ursoi, prietenii și apropiații au spus că „în viața lui n-a dat o palmă la nimeni”. Ursoi era cercetat pentru că își snopise în bătaie concubina.
  • O preoteasă din Botoșani a cerut ordin de restricție asupra soțului ei, motivând că preotul o bate și o amenință cu cuțitul. Conform celor afirmate de femeie, popa nu știe ce face la băutură.
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să