HARFELE SĂPTĂMÂNII (33). Peste 150 de romi au încins o bătaie epocală într-un cimitir din Focșani! Ei au smuls crucile de pe morminte și le-au folosit pe post de ciomege

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

  • În Cimitirul Nordic din Focșani a izbucnit, sâmbătă după-amiază, ceea ce ar putea fi cel mai mare conflict (ca număr de participanți) de la Mineriade încoace. Conform Jandarmeriei, peste 150 de romi s-au bătut ca chiorii în mijlocul cimitirului, unde ieșiseră să facă grătare și să-și cinstească morții, potrivit tradiției. După ce s-au omenit și au terminat de mâncat fripturile, între participanți s-a pornit un scandal care a degenerat într-o bătaie generală, romii smulgând crucile de pe morminte și folosindu-le în loc de ciomege. Zeci de morminte au fost profanate în timpul încăierării, iar scandalul a fost potolit numai după intervenția Jandarmeriei. Harfa.ro respectă tradițiile etniei rome, cu tot cu încăierările aferente, dar dezaprobă profanările de morminte. Loviți-vă, fraților, cu pumnii, de ce trebuie să vă dați cu crucile în cap?
  • O altă harfă petrecută într-un cimitir ne parvine de la Fălticeni, unde Doru Zancu, patronul unei firme de pompe funebre din localitate, s-a apucat să retușeze cu polizorul monumentul funerar al marelui sculptor Ion Irimescu. Doru a considerat că face un act de caritate și, fără să ceară aprobarea cuiva, a pus mâna pe un polizor și a început să dea cu el peste sculptura maestrului Irimescu. După ce a șlefuit bine monumentul, i-a tras și-un lavabil pe desupra, să lucească frumos și să fie ca nou. Piatra funerară sculptată de mâna lui Ion Irimescu datează din 1999, când soția artistului a încetat din viață. Irimescu avea să moară și el în 2005, fără să știe că în urma lui avea să vină Doru Zancu cu polizorul, să-i finiseze lucrarea. Reprezentanții Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național s-au autosesizat și au anunțat că vor demara o anchetă ca să afle ce-a fost în capul lui Doru când s-a apucat de treabă. Partea frumoasă e că el a fost atât de convins că face un bine, încât a transmis live pe Facebook procesul de renovare a monumentului. În imagini, îl putem vedea pe Doru Zancu ambalând polizorul și explicându-și gestul: “Din respect pentru domnul Irimescu, pe care am avut ocazia de a-l cunoaște, am hotărât, din proprie inițiativă, să-i renovez monumentul. Ce să vă mai zic…? Doresc la toată lumea să facă câte-un act de caritate cum fac eu acum. Cam asta ar fi…”. Bravo, Dorule! Ai făcut căcatul praf!
  • Vă întrebați, poate, ce mai păzește alde Klaus Iohannis, președintele nostru, de care nu prea mai știe nimeni nimic. Aflați de la noi că e bine, înainte de sfintele sărbători pascale a vizitat o rezervație de bujori de stepă de la Zau de Câmpie (județul Mureș). Apoi, ostenit de atâta vizitat la bujorii ăia, și-a luat o vacanță și a plecat în Spania. Când se întoarce de-acolo se pune iar pe treabă, că au înflorit agliceii și lăcrămioarele și are ce vizita toată vara.
  • Nemțenilor le place atât de mult la mall (da, există un mall la Piatra-Neamț) încât nu se pot abține să-l frecventeze nici când sunt cu mortul pe masă. Cel puțin așa rezultă dintr-o fotografie publicată de “Ziar Piatra  Neamț”, în care se poate vedea cum un localnic a venit cu mașina la mall, purtând pe capotă un sicriu descoperit și cu ceva înăuntru. S-au pornit dezbateri pe marginea cazului, unii speculând că ceea ce se vede în sicriu e chiar mortul acoperit cu o pătură, în timp ce alții au fost de părere că sunt doar articole funerare. Pe noi ne interesează mai mult ce făcea proprietarul mașinii la mall: se dusese la un film, se gândea să îmbrace mortul într-un costum de la Zara sau voia să facă pomana cu aripioare picante de la KFC?

sicriu

  • Săptămâna aceasta s-a desfășurat un exercițiu de alarmare a populației în caz de dezastru. A fost vorbă să se tragă sirenele pe tot cuprinsul țării, dar suntem atât de rupți în cur încât în multe locuri nu prea există sirene. La Baldovinești, în Olt, primarul a explicat presei că a încercat să cumpere o sirenă de pe internet, însă când a văzut cât costă (peste 1.000 de euro) s-a lăsat păgubaș. Prin urmare, la Baldovinești, precum și în mai multe comune din județul Olt, s-au tras clopotele de la biserici, ca pe vremea când năvăleau tătarii. Oamenii au fost derutați, cei mai mulți bănuind că se trage pentru sărbătoarea de Izvorul Tămăduirii, așa că exercițiul a fost un fiasco. Nici în orașele mari treaba nu stă prea bine. La Botoșani, s-a constatat că există niște sirene montate pe anumite blocuri din oraș, dar sunt din alea cu manivelă. “Monitorul de Botoșani” relatează că, pentru a rezolva cumva situația, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a încheiat convenții cu câte un locatar din blocurile dotate cu sirenă, iar în caz de dezastru persoana respectivă e contactată telefonic și anunțată că trebuie să urce repede pe bloc și să învârtă la manivelă. Vă dați seama cam în ce căcat suntem? Bine măcar că avem bujori de stepă la Zau de Câmpie.
  • În cartierul Schinaj din Negrești (Vaslui) s-au petrecut scene de groază la numai o zi după Învierea Mântuitorului: ziarul “Vremea Nouă” relatează că un cetățean de etnie romă pe nume Dumbravă a sunat la 112, solicitând ajutorul medical pentru concubina sa. Aflat în stare de ebrietate, Dumbravă a sfârșit prin a se lua la ceartă cu centralista, considerând  că acesta îi cere prea multe detalii despre starea bolnavei și adresa la care trebuie să ajungă ambulanța. Din nefericire, Dumbravă a fost convins (atâta l-a dus capul!) că la bordul ambulanței care urma să sosească se va afla și centralista care îl supărase la telefon, motiv pentru care a mai adunat cinci prieteni de viață și de pahar, înarmându-se cu bâte, săbii, cuțite și alte obiecte pe care le-au considerat necesare. La sosirea ambulanței, Dumbravă și ai lui au tăbărât pe cei doi membri ai echipajului (un șofer și un asistent) pe care i-au luat la bătaie și au încercat să-i înjunghie. Cei doi agresați au abandonat mașina și au luat-o la fugă peste câmp, în galopul groazei șoferul pierzându-și ochelarii de vedere, iar asistentul medical papucii cu care era încălțat. Concubina lui Dumbravă a rămas fără asistență medicală.
  • Doi polițiști ieșeni au fost condamnați cu suspendare pentru purtare abuzivă. Instanța a stabilit că, în urma unui scandal, ei l-au arestat pe cetățeanul Mihai Popescu, pe care, după ce l-au încătușat, l-au pus să se târe pe burtă și să sâsâie ca șarpele. Totodată, ei au mimat scene de sex oral cu cetățeanul încătușat. La câtă minte au și ăștia ar fi numai buni să-l ancheteze pe Dumbravă. S-ar înțelege foarte bine toți trei.
  • Aflați, cu ocazia sărbătorilor, în diferite zone turistice ale țării, cititorii noștri ne semnalează: Ștefan Bănică Junior (50 de ani) este imaginea pensiunii „Cochet” din Poiana Țapului. Asta așa, ca chestie.
  • După modelul brevetat de Gabriela Firea în Capitală, Primăria Arad a organizat, în perioada 6-18 aprilie, un Târg de Primăvară în centrul orașului. Au fost amenajate căsuțe pentru comercianți, precum și un țarc cu iepurași, pe care primăria i-a închiriat de la un crescător din localitate. Numai că, după Paște, ocupate cu cozonacii și cu ouăle, autoritățile arădene au uitat cu totul de iepurași, animalele fiind lăsate de izbeliște în fața Palatului Administrativ și, în final, omorâte de câinii vagabonzi. Miercuri dimineața, un arădean care trecea prin zonă a găsit cadavrele sfâșiate ale iepurașilor și a postat imaginea pe Facebook. După ce i-a durut în cur de ei, acum, toți arădenii sunt triști și îi plâng pe iepurași.

2-2

  • Dacă n-ați fost măcar ați auzit că la Alba Iulia s-a renovat cetatea din oraș cu fonduri europene și e foarte frumos. Nu știm cât o să mai fie pentru că iată ce aflăm: săptămâna aceasta polițiștii locali au găsit patru cai care pășteau în Cetatea Alba Carolina, nechezau și se bălegau pe unde le venea. Colectivul redacțional al Harfei află cu stupoare despre degradarea cetății de la Alba Iulia, unde am trăit beții epocale în compania marelui scriitor româno-elvețian Marius Daniel Popescu. Păcat de această situație. Pe vremea când ne îmbătam noi ca porcii, nu găseai o copită de cal în cetate.
  • Pe la Zorlențu Mare, în Caraș-Severin, în ziua de Paști se organizează așa-numita rugă, un fel de sărbătoare a satului în care oamenii se adună și se prind în hore. S-au prins și anul ăsta, numai că evenimentul a fost marcat de un incident care a transformat ruga într-un dezastru: în timpul horei, primarul Marin Cornea a fost lovit cu pumnul în plină figură de către un sătean, producându-se o busculadă în care zorleștenii nu mai știau exact dacă horesc sau se omoară cu bătaia. La final, Marin Cornea a acuzat că bătaia a fost provocată de apropiații fostului primar, care crăpa de invidie că ruga a fost organizată ireproșabil și a făcut tot posibilul să o strice. Deși bătut bine, primarul Cornea a dejucat această diversiune și, după potolirea spiritelor, a dat ordin ca hora să fie reluată și ruga să meargă mai departe. În fața presei, el a apucat să mai rostească aceste cuvinte: “Am rămas marcat moral. Nu cred că este normal ceea ce se întâmplă”.
  • Pentru că e la pensie și are timp, cetățeanul Ion Moacă din Pietroasele (Buzău) cioplește cu dalta în piatră diverse statui. “Adevărul” scrie că Moacă are în curte peste 300 de statui. Printre ele se află: Floarea Calotă, Liviu Vasilică, Regele Mihai, Nicolae Ceaușescu călare pe cal, Cristian Tudor Popescu, Mihai Viteazul, Nicolae Guță. Din ce-am văzut în poze, cel mai mult ne-au plăcut statuia lui Liviu Vasilică și cea a manelistului “Neculai Guță”. Dacă ar mai intra Doru Zancu oleacă cu polizorul în ele ar fi chiar reușite.

collage

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.