HARFELE SĂPTĂMÂNII (8) Cazul copilului din Bistrița care a fost lăsat gaj de tatăl său în contul unui cal

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

  • Hușeni, fiți vigilenți! Umblă printre voi patru popi deghizați, care sunt de fapt niște impostori. Noi v-am pune în vedere că toți popii cam sunt niște impostori, dar cică ăștia sunt mai ai dracu’ ca toți. Își spun „monahi aghioriți” și dezbină oamenii de nu se mai înțelege hușean cu hușean. Noi nu știm ce înseamnă „aghiorit”, dar știm că impostura supremă e să inventezi cuvinte fără sens iar ceilalți să te creadă. Așadar, fiți foarte atenți când vedeți vreun aghiorit din ăsta pe stradă. Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, i-a caracterizat foarte frumos pe acești impostori: „sunt neascultători și dezbinători”. Bravo, Cornele!
  • Săptămâna trecută a programat returul dublei manșe de barbut dintre Florin Chinezu (patronul târgului de mașini [furate] din Vitan) și Butoane (interlop giurgiuvean, liderul clanului cu același nume). Cazul e relatat de site-ul cancan.ro, cea mai bună sursă de știri despre barbut și ruletă. În prima fază, Butoane de la Giurgiu s-a impus net, într-o cameră de hotel din localitate, încasând de la Chinezu frumoasa sumă de 4 milioane de euro (păi, ce, credeați că se joacă pe surcele? Nu, tati, e barbut de performanță!) Săptămâna trecută, în manșa secundă, desfășurată chiar în Târgul Vitan, Chinezu a etalat un barbut frumos, combinativ, și a câștigat de la Butoane 700.000 de euro. După ce am văzut cum sportul românesc se prăbușește, haideți să privim cu nădejde către oameni precum Butoane sau Chinezu care alocă bani, timp și pasiune pentru acest sport, barbutul, un sport care face parte din tradiția și cultura țării noastre.
  • Of, că la Botoșani bolnavii se fură între ei! Un om suferind, care aștepta să-i vină rândul la Unitatea de Primiri Urgențe Botoșani, s-a făcut alb ca varul când și-a dat seama că a fost prădat de cineva care aștepta în spatele său. A rămas fără telefon și fără vreo cinci milioane (luase și el ca să-i mai atingă pe doctori). A uitat și de boală și de tot, a început să plângă și a părăsit unitatea spitalicească înainte să-i vină rândul, pentru a merge la poliție.
  • Știți cât mai merge șpaga ca să te angajezi infirmier la Socola, la psihiatrie? 1.000 de euro! S-au relevat acestea în urma unei descinderi polițienești la domiciliul unui brancardier care a luat șpaga sus menționată pentru a intermedia angajarea unei femei pe postul de infirmieră. Avem mari dubii cu privire la sănătatea mintală a femeii care a dat 1.000 de euro șpagă ca să lucreze la nebuni.
  • Redeșteptare civică la Galați! Un taximetrist a fost dat afară din serviciu după ce a dat cu taxiul peste o cățea. Cățeaua se pripășise pe lângă o societate comercială iar camerele de supraveghere ale societății au surprins momentul impactului. Necazul e că din imagini pare că șoferul a omorât intenționat cățeaua. A dat peste ea. Societatea civilă gălățean a reacționat, iar patronul firmei de taxi a fost nevoit să-l dea afară pe șofer. „Acest tip de comportament nu ne reprezintă”, a declarat patronul gălățean. Pe cățea o chema Mița.
  • Un cameraman de la Prima TV regionala Bacău, unul Marius Fundulea, a vrut să candideze ca independent la alegerile parlamentare. El a strâns 9.297 de semnături dintre care 3.861 sunt false. Biroul Electoral Central Bacău a descoperit că formularele de adeziune incriminate sunt semnate cu același pix și de aceeași persoană. Bietul cameraman băcăuan, vă dați seama ce înseamnă să semnezi 3.861 de foi? Și, mai ales, să te țină pixul atâta! Fundulea se ține și el tare și invocă o persecuție politică: „se încearcă blocarea independenților în Parlament”. Desigur, el riscă în aceste momente pușcăria.
  • Municipiul Brăila a intrat săptămâna aceasta într-o nouă eră. Presa locală a abundat de cuvinte precum „isterie”, „buluc” și „mare vâlvă”. S-au deschis, oameni buni, la Brăila magazinele de haine Berska, Pull & Bear și Stradivarius. Sunt începuturi timide, dar frumoase, de bun augur, pentru o Brăilă modernă, solidă, europeană.
  • Pensionarii din Botoșani cer să le organizeze primăria petreceri subvenționate din bugetul local. Maria Paraschiv, preşedintele Consiliului Consultativ pe probleme pentru persoanele vârstnice (păi, da!), a avut o întâlnire cu Cătălin Flutur, primarul Botoșanilor, și, nici una nici două, i-a spus pe un ton imperativ: „„Revenim cu propunerea ca în proiectul bugetului local al municipiului să fie prinse unele acţiuni ca sărbătorirea zilei de 8 Martie, a Zilei Pensionarilor sau a Revelionului pensionarilor”. Primarul i-a răspuns că nu sunt bani și, chiar dacă ar fi, ce-ar zice Curtea de Conturi de acest dezmăț? Deci, nu se face. Ne pare rău, pensionari botoșăneni, tot cu alde Țociu și Palade vă prinde 2017.
  • Pe o pensionară din localitatea ieșeană Picioru Lupului a împuns-o vaca. E rău.
  • Fără niciun sens și fără niciun avertisment prealabil, un element de 41 de ani, pe nume Marcel Crişan, a tăbărât cu pumnii pe un polițist care patrula fără nicio grijă prin centrul comunei ieșene Popești. E rău și polițistul.
  • Județul Bistrița, octombrie 2016. Un băiețel de 5 ani a fost lăsat gaj de tatăl său, în contul unui cal. Tatăl copilului avea o datorie la niște băieți, după o tranzacție cu un cal. Bărbatul își va recupera fiul atunci când se va face om de omenie și va plăti contravaloarea calului. Toți cei care fac subiectul acestei știri sunt de etnie romă (mai puțin calul). Cică ar fi venit poliția să vadă care-i treaba acolo.
  • Frumoasă lecție le dau botoșănenii celor din mult-lăudatul Sibiu. La Botoșani a fost prins un porc mistreț în curtea unui om, tranchilizat, consultat medical și tot ce trebuie. Totul s-a făcut cu veselie și voie bună. Mai întâi un bărbat a dat cu mașina peste porc (din greșeală, nu ca nemernicul de taximetrist gălățean) pe superba stradă Pușkin, din Botoșani. Porcul a supraviețuit, dar și-a pierdut mult din mobilitate. Până la urmă a ajuns în curtea unui om de pe o altă stradă minunată, Pod de Piatră. Omul, fiind la curent cu isteria de la Sibiu, a încuiat poarta și l-a ținut captiv pe porcul mistreț până a venit poliția. El a declarat că, dacă ar fi fost după el, ar fi știut ce să facă cu animalul, dar, na, nu a dorit producerea unui nou „Sibiu”… Animalul a ajuns la Direcţia Sanitar Veterinară și, după ce va ieși din convalescență, va fi eliberat în pădure. Cinste vouă botoșăneni! Ați lucrat ca la carte.
  • La Târgu Ocna, o femeie de 60 de ani, moartă de beată (1.07 mg/l alcool pur în aerul expirat!), s-a urcat la volanul mașinii sale și a produs un accident de circulație. Pe fondul neadaptării vitezei și al nerezistenței la băutură, sexagenara a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat în coliziune cu un autoturism, rezultând însemnate pagube materiale.
  • Aaa, era să uităm. Eduard Hellvig de la SRI și Vasile Dîncu de la Guvern au fost decorați joi seară de Patriarhul Daniel. Helvig a luat Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena, iar lui Dîncu i-au dat Ordinul Sfântul Apostol Andrei. Ce, nu e harfă?
Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să