HARFELE SĂPTĂMÂNII. O ambulanță privată transportă un pacient cu ușile deschise prin România zilelor noastre
Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.
- După ce săptămâna trecută am văzut cum un bucureștean a murit în Piața Obor sub privirile unor ambulanțieri care habar n-aveau cum se face o resuscitare, în week-end-ul ăsta am avut parte de noi imagini dramatice cu salvări private – vorba vine salvări, dubele astea prea stricate ca să se mai poată căra marfă cu ele. Un cetățean a trimis pe adresa televiziunii TVM, din Piatra Neamț, o filmare în care se poate vedea o ambulanță BGS care transportă un pacient cu ușile deschise. În ciuda claxoanelor celorlalți participanți la trafic, ambulanțierul își vede de drum nestingherit, ba credem că-i mai și înjură pe ăia din spatele lui: „nu vedeți, bă, boilor, că sunt cu salvarea?!“. Ne rezervăm dreptul de a cădea pe gânduri, iar celor mai tineri dintre noi le lăsăm aici un link. Hai, până nu e prea târziu.
- Duminica trecută au fost alegeri locale parțiale, iar cea mai importantă localitate care a bifat acest scrutin a fost municipiul Deva. Acolo a câștigat un PNL-ist pe nume Florin Oancea. Nu-l știți, de unde dracu’ să-l știți, că nu-l cunoaște nimeni. Omul a trăit mai mult în umbră, s-a strecurat așa, pe lângă ziduri, iar la un moment dat – sau poate la mai multe – a încercat să și profite de chestia asta. În 2006, pe când era viceprimarul Devei și făcea un master în Administrație Publică la Universitatea Vasile Goldiș, acest Oancea, gândind că oricum nu-l cunoaște nimeni, și-a trimis șoferul să dea un examen în locul său. Cum-necum s-au prins ăia și l-au exmatriculat. Examenul era la materia „Corupția și modalități de combatere“. Când a fost pus în fața faptului împlinit, Oancea a declarat că a vrut să vadă dacă cei de la universitate sunt serioși sau… treacă-meargă. El s-a convins: sunt serioși. Ei bine, individul ăsta va conduce un oraș. Dacă sunteți din Deva, vedeți că am pus un link mai sus.
- Două imagini, două modele pentru generațiile viitoare, două întâmplări de săptămâna asta:
Adrian Năstase, dublu condamnat pentru pentru fapte de corupție, a fost vizitat de grupuri de elevi, în cadrul programului „Școala altfel“. El spune că le-a vorbit copiilor despre Titulescu și despre frumusețea cunoașterii. Să sperăm că nu le-a vorbit și despre Zambaccian și trofeul calității. Un pic mai la nord, Codin Maticiuc, fante de Dorobanți care adoră „ţâţele mari, sexul neprotejat, perechea de Aşi, vinul scump, petrecerile pe plajă“ (am citat din cartea sa „Consumatorul de suflete“), a fost invitat la Academia de Poliție din Băneasa să conferențieze în fața unor studenți de anul III. Codin Maticiuc a povestit într-o postare pe Facebook că a fost plimbat de studentele din imagine prin incinta Academiei, inclusiv pe la poligonul de trageri. După asemenea mostre de educație alternativă ne vine să urlăm „lăsați, bă, prostiile și puneți mâna pe carte!“.
- Și-apoi ajungem la știrea asta și ne înghițim cuvintele. De unde cărți, fraților, că au ajuns ăștia la ultimele pagini din compendiul lui Liviu Pop și tot n-au venit manualele la clasa a V-a. Liviu Pop zice că nu-i nicio problemă, manualele sunt gata, ce dracu’, doar e noiembrie, numai că n-au fost încă tipărite. Până una alta să scoată și ăia mici telefoanele și tabletele și să-și downloadeze cărțile. Să mai șteargă din jocurile alea și să facă loc pentru manuale. Iar ăia care n-au smartphone-uri, să-și tragă părinții de mânecă să le cumpere, că d-aia a mărit PSD-ul salariile cu 2 lei.
- Ne întoarcem la Liviu Pop care a inaugurat, săptămâna asta, o grădiniță pe lângă București iar fotograful oficial a realizat această minunăție de poză cu ministrul nostru strecurându-și mâinile printre copii ca să taie și el panglica cu forfecuța.
De altfel, Liviu Pop s-a aflat într-un periplu de inaugurări în ultimele zile. Pentru că o fi fost omul pe drum și n-a avut timp să citească presa, îi aducem la cunoștință că săptămâna asta un nou tavan a căzut peste niște elevi, într-o școală din Alexandria. Trei răniți ușor. Tot săptămâna asta a apărut un raport care arată că 30% din școlile românești au WC-ul în curte. În tot acest timp, Liviu Pop ne amenință, de pe contul său de Facebook, că „dacă ne ajută Dumnezeu“ vrea să guverneze la Ministerul Educației vreo șase ani de acum înainte, ca să ridice învățământul de la „calificativul 7 la calificativul 10“. Liviule, stai la locul tău!
- Statul român se îndreptă cu joc și voie bună spre faliment. Tot mai multe primării sunt în incapacitate de plată după măririle salariale din vară. Măriri neacoperite de bugetele locale, firește, că doar nu a împărțit Guvernul Tudose mașini de tipărit bani pe la primării. Site-ul flamanzi.ro ne anunță că la Dimăcheni, o comună din Botoșani, nu mai sunt, de câteva luni bune, bani de salarii. Disperați, angajații primăriei au dat iama într-un fond de investiții pentru fântâni de mare adâncime (bani primiți de la Guvern). Au tocat și banii de fântâni, iar acum chiar nu mai au de unde, așa că au ieșit prin comună să ia de la contribuabili. E atroce situația la Dimăcheni, mai ales că salariul mediu în primărie este, de la 1 iulie 2017, de 6.000 de lei. Tot în Botoșani, dar în comuna Manoleasa, sediul primăriei a fost scos la vânzare din cauza unor datorii pe care administrația le are față de proprietarul clădirii. Asta e, nu mai au sediu. Să mai administreze și de-acasă.
- Vă mai aduceți aminte de primarul din Copșa Mică? Ăla care a mers pe jos 327 de kilometri ca să le atragă atenția guvernanților că în orășelul său nu curge strop de apă potabilă. Ei bine, a primit răspuns din partea Secretariatului General al Guvernului. Iată-l, citiți-l până la capăt, căci este foarte interesant.
Vă gândiți că mai e vreo foaie, că mai e ceva pe verso? Nu, nu! „Urmează ca, în termenul legal, instituțiile sesizate să“. Atât și nimic în plus. Aici nu mai e vorba despre primarul din Copșa Mică și problema lui reală, e vorba despre toată șleahta asta de incompetenți care s-au aciuat prin ministere și nu sunt în stare nici să scoată la imprimantă. Vă dați seama ce e pe-acolo?! Realizați cât de tare li se rupe de nevoile oamenilor? „N-au ăia apă? Dați și voi un print la răspunsul standard și puneți-l la poștă, să scăpăm dracu’ de ei“.
-
Titlul spătămânii vine de la Salonta
-
Atenție, urmează un calup de știri pozitive: s-a pus internet wireless în opt gări din câteva mici orașe ale României, între care Roșiorii de Vede și Caracal. Frumos, poate așa mai uităm că ni se rup locomotivele de vagoane, că ninge prin compartimente iar sălile de așteptare sunt pline de fecale. Sau poate că această măsură vine în completarea informației de mai sus, cu manualele în format electronic ale lui Liviu Pop. „Cine n-are cartea de română să meargă fuguța la gară să și-o downloadeze!“
-
Papa Francisc a acceptat să devină membru de onoare al Academiei Române. Bravo, Francisc, te-ai făcut coleg cu alde Răzvan Theordorescu. Vezi, poate de bagă ăștia în direct la România TV, într-o seară.
-
Comunitatea LGBT din România își face echipă de fotbal. Le urăm multicolorilor noștri mult, mult succes în competițiile internaționale. Poate așa mai prindem și noi în viața asta un Campionat Mondial, că cu tricolorii heterosexualii ne-am cam lămurit.
-
Am râs în hohote în redacție când am văzut proiectul unor botoșăneni pentru înfrumusețarea trecerilor de pietoni din orașul lor. Până la urmă credem că sunt frumoase: treceri de pietoni cu motive de covoare țărănești. Propunem să se descalțe lumea când traversează pe ele.
- Șapte români au fost prinși, săptămâna asta, de carabinierii din Roma în timp ce desfășurau activități ilicite în fața Colosseumului. Jucau alba-neagra, ce altceva puteau să facă?! Italienii i-au prins pe ai noștri în timp ce o făceau la alba-neagra pe o turistă din Germania. Nemțoaica, ambiționată de hărmălaia chibiților români de pe margine, tocmai dădea în ele, alimentând buzunarele confraților noștri. Acuma, să ne ierte străinii, dar să ajungi pe la Colosseum și să te oprești la alba-neagra e un semn de retard istoric. Măcar la capitolul ăsta suntem cu vreo 20 de ani înaintea occidentalilor.
- Dacă vă aflați zilele acestea în Statele Unite ale Americii și vă apucă dorul de un pelerinaj, aflați că aveți șansa să pupați o copie a icoanei Maicii Domnului de la Nicula. Agenția de presă a BOR ne anunță că această copie va fi purtată printr-un mare turneu pe continentul nord-american. Programul complet al pelerinajului e aici. Așa că, dacă vă faceți Revelionul în New York, puteți trece și pe la copia Maicii Domnului, care va fi în acea perioadă la Mănăstirea „Sf. Dimitrie cel Nou”, Middletown, NY. Totodată, site-ul Basilica ne mai anunță că Icoana Maicii Domnului din Hawaii a fost adusă la Catedrala Sf. Împărați din Chicago. Să dea Dumnezeu să ajungem și noi p-acolo vreodată, să scoată ăștia vizele, să ne-ajute Măicuța Domnului din Hawaii…
-
În final, vă lăsăm cu acest reportaj de la zilele orașului Orhei, Republica Moldova. Corupți ajunși stăpâni peste orașe, chermeze grandioase într-o mare de sărăcie, preoți cu hoții-n frunte, cam tot ce vedeți zilnic prin România, numai că la puterea a zecea. Republica Moldova, frații noștri!
http://www.facebook.com/protvchisinau/videos/1776446072397372/