HARFELE SĂPTĂMÂNII. De ziua națională buzoienii au dezlegat un mare mister: De ce e fasolea de 1 Decembrie atât de specială

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

– Ziarul „Vremea nouă“ din Vaslui s-a aplecat, săptămâna asta, cu multă atenție asupra tragicei povești de dragoste dintre cerșetorii homosexuali Buzdugan (18 ani) și Cangur (vârsta necunoscută, oricum mult mai în etate decât Buzdugan). Sub titlul “Buzdugan a încercat să se sinucidă de dorul lui Cangur”, aflăm că cerșetorul rănit în dragoste a intenționat să-și ia viața, în piața Vidin din Vaslui, înghițind două pastile de Diazepam. N-a avut bani de mai multe. El a suferit ceva dureri de burtă, dar a fost stabilizat de bravii medici vasluieni. Ulterior, de pe patul de spital, Buzdugan a declarat: „Sunt trist. La toți copiii a venit Moș Niculae, numai la mine nu“.

– Tot de la Vaslui mai aflăm că, săptămâna asta, s-a început amenajarea primului Târg de Crăciun din istoria orașului moldav. Acesta va fi deschis pe 15 decembrie. Să aibă grijă vasluienii, că e cu două tăișuri. Pe fondul nefericirii de sărbători, în ultimele zile au ajuns la urgență un număr mare de femei în comă alcoolică. Medicii de pe ambulanțe spun că au fost mai multe femei decât bărbați, ceea ce este cu totul inedit chiar și pentru județul Vaslui. După ieșirile din comă, femeile au declarat că au băut în exces în urma unor discuții în contradictoriu cu soții aflați în stare de ebrietate.

– Moartea Regelui Mihai a adus în presa românească un val de suspine și tânguieli. Dornici să-și arate respectul solemn, câțiva ziariști au făcut-o lată. „Evenimentul zilei“ a dat-o în poză pe Margareta Pâslaru în locul Principesei Margareta (Google-ul e de vină, domne! Păi dacă dai căutare Margareta, primele poze ți le bagă cu Pâslărița. De unde să știe bieții ziariști cum arată Principesa Margareta). O altă tendință în presă a fost căutarea de povești inedite cu Regele Mihai. Reporterii de la ziarul gorjean „Pandurul“ au săpat până când au dat de această poveste: un țăran care spune că în ’44 a încasat două palme de la Regele Mihai. Regele l-a pălmuit pentru că i-a dat sarcina să-i țină motocicleta cât umbla el la ea, că se stricase, iar țăranul – copil plăpând pe atunci – ar fi cedat și ar fi scăpat motocicleta pe jos: „Atunci mi-a dat două palme ca la poliție“. Țăranul nostru, pe nume Achim Pisc, a primit cu bucurie palmele: „Vă dați seama că nu m-am supărat. Era un om bun“.


– Știți povestea cu Șerban Nicolae, Cosette Chichirău și sexul anal. Ea are și o continuare: femei PSD-iste de pe tot cuprinsul Facebook-ului au sărit în apărarea lui Șerban Nicolae și au creat un grup: Susținem Șerban Nicolae. Ce e acolo! Ce e la gura lor! Că bine i-a zis lu’ aia… că trebuia să-i zică și mai rău. Vă lăsăm mai jos o captură cu femei românce adunate ca un scut uman în jurul lui Șerban Nicolae. Le sfătuim să mai șteargă din pozele de profil, că cine știe… Doamne ferește, pune mână senatorul pe niște poze cu ele făcând sarmale.

– Trecem la altă categorie de români abuzați: copiii. Săptămâna asta a apărut pe internet un clip în care un individ costumat în Moș Nicolae îl sperie de moarte pe un copil de 5 ani, din Bistrița. Moș Nicolae bate cu un ciomag în podea și-l amenință pe ăla micu’ că dacă nu va fi cuminte la grădiniță va veni de îndată și-l va încinge. Moșul este nimeni altul decât concubinul mamei copilului. Cazul a ieșit la iveală după ce femeia, foarte mândră de isprava ei și a concubinului, i-a trimis filmarea tatălui natural al copilului. Acesta a sesizat Protecția Copilului, care a văzut clipul, s-a scărpinat în cap și a decretat: „Așa ceva nu se face nici măcar de Moș Nicolae!“

– Petre Daea a înțeles care e treaba cu românii și duce proiectul „Alege oaia“ la un alt nivel. Ministrul Agriculturii a anunțat că s-a înțeles cu un procesator și va introduce carnea de oaie în shaormerii. Daea știe că trebuie să aibă presa de partea sa în această complexă acțiune și a anunțat că în curând va avea loc o masă deschisă cu ziariștii să se dezbată cu carnea pe masă. Țineți-vă bine! Va fi ca la Oana Zăvoranu acasă! (PS: să-l anunțe cineva pe Daea că UE vrea să interzică shaorma)

– Probabil că această rubrică pe care o citiți în fiecare seară de duminică s-ar fi desființat demult dacă n-ar fi exista pe lume județul Buzău. Avem atâtea harfe de la Buzău că ne vine să lăsăm baltă țara și să stăm numai cu ochii pe buzoieni, să ne săturăm de privit. Ia uitați aici reportaj de 1 Decembrie, sub titlul „De ce este fasolea de 1 Decembrie atât de specială?“ (Un reporter întreabă un copil de 4-5 ani care mănâncă fasole „Ce gust are?“. Copilul se uită lung la reporter, constată că n-are cu cine și-i răspunde omenește: „de fasole“). Un alt reportaj, tot la evenimentul cu fasolea: un buzoian îi îndeamnă pe ziariști să guste din vinul de Pietroasele. Reporterița se scuză că nu se poate, întrucât se află în timpul serviciului, iar buzoianul spune adevărul până la capăt: „Ce servici? Ăsta e servici?“.

– Constantin Toma, primarul Buzăului, a luat decizia de a înfrăți pe vecie orașul pe care-l cârmuiește cu municipiul Soroca, din nord-estul Republicii Moldova. În 2012, cele două orașe au semnat o înfrățire de probă, pe 5 ani. Cum timpul a trecut iar înfrățirea a decurs bine, primarii din Buzău și Soroca au hotărât că e timpul să pecetluiască pe vecie înfrățirea lor. Mai mult decât atât, au luat în horă și alte 24 de comune (12 din județul Buzău și 12 din raionul Soroca) pe care le-au înfrățit între ele.

– Tot săptămâna asta, primarul Buzăului a anunțat o descoperire geografică care schimbă tot ce știam până acum despre emisfera noastră: „Am primit de Ziua Națională o adresă de la un reputat geograf, Alexandru Boroi, de la Universitatea din Pitești, conform căruia Buzăul este cel mai mare oraș din România situat fix la jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator“. A se nota sintagma „cel mai mare oraș“, căci se știe de mult că Băicoiul a fost așezat de providență fix pe paralela 45. Dar, ce să-i faci, Băicoiul este oraș mic. Oricum, buzoienii și-au pus în cap să profite de chestia asta cu jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator și să atragă milioane de turiști, să se bucure cu toții de Buzău. Mai facem mențiunea că nu demult, același primar Constantin Toma recunoștea cu capul plecat că Buzăul este cel mai urât oraș din România. Nu știm ce i-a săltat așa de mult moralul. Probabil că înfrățirea aia cu Soroca.

– Să știți că noi mai încercăm să menajăm Buzăul, dar pur și simplu nu se poate. Ne semnalează inclusiv buzoienii harfele din orașul lor și ne somează să le publicăm. Un cititor al acestei rubrici ne-a adus la cunoștință că, pe raza orașului Buzău, se deschide o stație de carburanți poziționată la fix zece metri de grătarul unei locante care, în ultimii ani, a luat foc de vreo două ori. În apropiere se mai află și un loc de joacă pentru copii. Să sperăm că, în ciuda acestei situații, nu vom avea parte de deflagrații majore. Ar fi păcat ca Buzăul să dispară de pe fața pământului.

În centrul imaginii puteți vedea stația de carburanți. În dreapta, cu copertină galbenă, este grătarul. FOTO: Reporter Buzoian

– Încă una de la Buzău și gata. Polițiștii locali au descoperit pe rafturile unor magazine din oraș maioneză expirată de 7 ani. Since 2010. Vă dați seama ce buchet a căpătat!

– Călărășenii și-au rezolvat toate problemele de infrastructură și nu le-a mai rămas nimic altceva de făcut decât o piramidă mare, din sticlă, în centrul orașului, ca la Paris. Primarul Călărașului a dat dispoziție ca piramida să intre în „Programul de regenerare urbană“. Jurnalul de Călărași deja a titrat: „Un proiect senzațional! PIRAMIDA!…“. Sigur e băgat în afacerea asta vreun rege al termopanelor.

– La Ploiești… alt necaz. Primăria a vrut să facă ceva frumos pentru oameni, o trecere de pietoni tridimensională. A ieșit un fiasco. Puteți vedea. Acum, municipalitatea se ceartă cu executantul lucrării, care vrea banii, 5.000 de lei – atât costă bătaia de joc. Primăria susține că nu plătește pentru așa ceva. De remarcat și amplasamentul trecerii de pietoni. Priviți gardurile din jur. Într-adevăr, de o trecere de pietoni tridimensională era nevoie acolo.

Foto: Observatorul Prahovean
Cele mai recente