Cea mai controversată sentință din ultimii ani, anulată de moartea principalului inculpat
3 FEBRUARIE 2023. Dan Hosu (68 de ani), protagonistul unuia dintre cele mai controversate procese ale momentului, a murit cu patru zile înaintea sentinței. Ministrul Justiției e acuzat că s-a antepronunțat în cazul lui. Două zile, două anchete asupra Euroins: Parchetul cercetează liderul asigurărilor RCA pentru încă o presupusă ilegalitate. Plus: ce căută un balon de spionaj chinezesc deasupra unor hangare ale armatei americane?
-
Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, a murit, conform unui anunț postat de familie pe Facebook. Peste doar patru zile, Curtea de Apel București ar fi urmat să pronunțe sentința definitivă într-un dosar de corupție în care el fusese inițial condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare.
De curând, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, declarase public, în mod eronat, că Dan Hosu ar fi fost achitat. La o zi după aceea, el s-a întâlnit cu o judecătoare din complet, potrivit site-ului G4Media.ro. Ieri, mai multe organizații neguvernamentale i-au cerut ministrului Justiției să demisioneze din cauză că s-a antepronunțat în privința dosarului.
-
Parchetul General a confirmat, pentru cotidianul Libertatea, că investighează respingerea a mii de dosare de daună de către compania Euroins. Autoritatea de Supraveghere Financiară este cea care a depus plângerea la adresa liderului de pe piața asigurărilor de răspundere civilă auto. Un control din 2021 a arătat că peste 6 mii de dosare fuseseră respinse fără ca oamenii a căror semnătură apărea pe documente să le fi văzut.
E a doua plângere penală la adresa Euroins despre care aflăm în tot atâtea zile. Ieri, ASF a confirmat că a cerut Parchetului să cerceteze de ce compania nu raporta toate dosarele de daună în instanță. Euroins are o cotă de aproape o treime din piața asigurărilor RCA.
-
Un licean din Bacău care și-a agresat și umilit doi colegi într-o pauză a fost arestat preventiv. Poliția județeană anunță că el este acuzat de loviri sau alte violenţe şi de lipsire de libertate.
Înregistrări video făcute publice pe Facebook arată cum băiatul de 15 ani ani a lovit un coleg, iar pe altul l-a obligat să-și bage capul într-un vas de toaletă. Ambele victime sunt elevi cu cerințe educaționale speciale. Ei vor primi, între altele, consiliere psihologică. Potrivit unui sondaj recent, un elev din doi spune că a fost agresat sau intimidat în școală. Pentru cei care întâmpină astfel de situații, numărul la care pot suna pentru a cere ajutor este 116 111.
-
Ministrul de Externe al Statelor Unite, Antony Blinken, și-a amânat o vizită în Beijing din cauză că un balon chinezesc a fost surprins zburând în statul Montana. Washingtonul l-a descris drept un „balon de spionaj”, Beijingul vorbește despre un dirijabil meteorologic care ar fi deviat de la traiectorie și a ajuns în spațiul aerian american.
În statul Montana se află nu mai puțin de 150 de hangare în care sunt depozitate rachete balistice intercontinentale. Vizita lui Antony Blinken era programată să înceapă duminică.
-
Sirenele antiaeriene s-au auzit astăzi la Kiev cu puţin timp înainte de summitul Uniunii Europeane cu Ucraina. Alarmele au pornit apoi în întreaga țară și, pentru a doua oară, spre seară. Liderii din Bruxelles au vizitat Ucraina la aproape un an de la războiul pornit de Rusia, soldat până acum cu moartea a zeci de mii de oameni, cu peste opt milioane de refugiați și cu pagube materiale imense.
Alimentarea globală cu energie şi alimente sunt, de asemenea, grav afectate încă. Uniunea Europeană nu va oferi Kievului o cale rapidă de aderare, însă Germania a anunțat că va spori la 88 numărul tancurilor Leopard trimise țării vecine.
Țara în care peste 150 de oameni mor, cu zile, la fiecare 24 de ore
Dintr-o serie de statistici înfricoșătoare, una anume dă măsura incapacității statului român de a asigura un drept fundamental – cel la îngrijirea sănătății. 152 de români mor zilnic de cancer.
Un raport al Comisiei Europene arată că România nu a făcut vreun progres în această privință în ultimul deceniu. Rata de mortalitate e foarte ridicată la tineri și la persoanele active, de până la 64 de ani – cu aproape jumătate peste media europeană. Cancerul de plămâni și cel de sân sunt cele mai răspândite.
Cezar Irimia, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, spune că printre cauzele majore ale acestei situații se numără „subfinanțarea, lipsa tratamentelor, lipsa investigațiilor și mai ales a investigațiilor de ultimă generație. Toate duc la aceste procente îngrijorătoare. Actualmente, pacienții cu cancer din România au unele tratamente întrerupte, pentru că nu se găsesc opt medicamente esențiale în schemele de tratament”.
Este însă etern invocata lipsă de fonduri publice o explicație credibilă?
„Da și nu. În primul rând, în România se diagnostichează mai puțin, pentru că nu avem proiecte pentru screening. Nu avem niciun plan național în acest sens. Într-adevăr, la descoperirea oricărei forme avansate de cancer, costurile cresc vertiginos. Prevenția ar fi însemnat mult pentru economia la bugetul oncologiei. Dar, neavând prevenție, ajungem aici. În plus, suntem și la finanțarea din PIB pe ultimul loc în Europa. Finanțăm sistemul de sănătate la jumătatea mediei europene”, adaugă Cezar Irimia.
Chiar și diagnosticarea propriu-zisă durează periculos de mult, avertizează președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice: „În România, durează între două și șase luni să-ți diagnostichezi o formă sau alta de cancer. Mulți dintre pacienții noștri nici măcar nu mai apucă să intre pe tratament, pentru că pierd în acest timp lupta cu boala”.
Capture
Tony North a fost desemnat câștigătorul anului 2023 al concursului International Garden Photograph.
FWD
-
Într-un discurs rostit ieri, la 80 de ani de la finalul asediului Leningradului, un punct de cotitură în cel de-al doilea război mondial, Vladimir Putin a dat de înțeles, din nou, că ar fi dispus să utilizeze arsenalul nuclear de care dispune.
-
La doar câteva zile după ce a început noua sesiune parlamentară, posibila schimbare a Codului Fiscal e una dintre temele momentului. PSD insistă că taxa de solidaritate ar trebui să fie adoptată anul acesta. Impozitul suplimentar de 1% din cifra de afaceri a marilor companii e foarte prost văzut de liberali, care cred că el ar sufoca mediul de afaceri și că ar duce la noi majorări de prețuri.
PNL poate fi convins să se răzgândească, a spus la RFI România vicepreședintele PSD Gabriel Zetea. Nu mai departe de ieri, compania OMV Petrom a anunțat că a avut un profit net uriaș anul trecut: peste 10 miliarde de lei, echivalentul a circa două miliarde de euro.
-
Un nou regulament european va obliga partidele să ofere informații suplimentare despre materialele plătite din presă. Un proiect în acest sens a primit votul Parlamentului European. Partidele vor fi obligate să dezvăluie, între altele, cine finanțează materialul, cât costă el și de unde provin banii. Regulamentul ar trebui să intre în vigoare la primăvară.
Recorder a dezvăluit anul trecut o parte a mecanismului prin care partidele își cumpără bunăvoința mass-media, dar și eforturile de a schimba legea finanțării astfel încât, în tradiția locului, nimic fundamental să nu se schimbe, de fapt.
-
Autoritatea de Reglementare în Energie le impune furnizorilor de curent să accepte plata eșalonată a facturilor emise cu întârziere. Un nou regulament publicat de ANRE spune că toți clienții trebuie să aibă acces ușor la informații online despre consumul și costurile reale, astfel încât să-și poată schimba obiceiurile, dacă e cazul. Primele facturi detaliate ar urma să fie emise în luna aprilie.
-
Tenismanul australian Nick Kyrgios, finalist, anul trecut, la Wimbledon, a scăpat de o condamnare penală după ce a pledat vinovat pentru agresarea fostei sale partenere. Kyrgios a recunoscut că şi-a trântit fosta iubită la pământ în ianuarie 2021. Avocaţii tenismanului invocaseră anterior problemele legate de sănătatea mentală a clientului.
Pauza de carte
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte. Astăzi ne propune volumul Gânditorii ruși, de Isaiah Berlin.
Cartea lui Berlin, compusă din eseuri scrise de-a lungul a zeci de ani, e cel mai bun ghid din câte există pentru a înțelege cum au ajuns rușii să creadă că ei (și numai ei) vor salva lumea.
Isaiah Berlin era născut în Riga, în Letonia de astăzi, pe atunci în Imperiul Țarist. Familia sa a fugit din Rusia în Occident în timpul războiului civil care a urmat revoluției bolșevice.
Războiul de acum din Ucraina este un război ideologic, stă pe niște idei care s-au consolidat în secolul XIX. Ca să îl înțelegi cu adevărat, dincolo de știri, trebuie să îi vezi rădăcinile. Și nu e nimeni mai bun ca Berlin în a descifra secolul XIX rusesc.
Citiți această carte, e un festin intelectual, sunt pagini superbe despre Herzen și Bakunin, doi filosofi ai libertății, și altele încă și mai frumoase despre Turgheniev sau Tolstoi.
“Gânditorii ruși” e o lectură obligatorie pentru cine vrea să priceapă totuși ceva din istoria ultimelor secole.
Asta e tot pe ziua de azi. Filip Standavid vă așteaptă pe Youtube, Google Podcasts, Spotify și Apple Podcasts cu varianta audio a știrilor zilei. La bună revedere.