Portret de candidat: Claudiu Manda

La rubrica „Portret de candidat” ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida la alegerile Europarlamentare din 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru un loc în Parlamentul European. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe lista unui partid, e bine să știm câte ceva și despre oamenii care au fost puși în fruntea acelei liste și care au șanse mari să meargă la Bruxelles în numele nostru.

Astăzi – portretul lui Claudiu Manda, locul cinci pe lista alianței PSD-PNL la alegerile europarlamentare.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Claudiu Manda, „mut” în Parlamentul European

Președintele PSD Dolj, Claudiu Manda, este susținut, ca și acum cinci ani, de PSD pentru un post de eurodeputat. 

Alegătorii care și-au pus speranțele în politicianul social-democrat au avut parte de-o surpriză, odată ce acesta s-a instalat, în 2019, în fotoliul de la Parlamentul European.

Foarte vocal mai ales în campanie, lui Claudiu Manda nu i s-a mai auzit nici măcar o dată vocea în cei cinci ani de mandat, nici la Bruxelles, nici la sesiunile plenare de la Strasbourg. 

Totul reiese din informațiile disponibile chiar pe site-ul Parlamentului European, insituție de la care a încasat salarii de peste 80.000 de euro anual. 

A avut doar câteva intervenții în scris și a fost co-semnatar pentru câteva rezoluții. Printre acestea, una recentă: rezoluția referitoare la returnarea tezaurului însușit ilegal de Rusia. 

Inclus de Politico într-un top al „chiulangiilor”

Mai mult, el a fost inclus de publicația Politico într-un clasament al „chiulangiilor”, în primii doi ani și jumătate de mandat.

Adică a lipsit des de la sesiunile de vot, conform procentelor de prezență la apelul nominal. Analiza a ținut cont de datele privind prezența la vot între 2 iulie 2019 și 20 decembrie 2021. 

Cu toate acestea… Într-un interviu de anul trecut, Claudiu Manda susține că și-a făcut treaba în toate instituțiile prin care a trecut.

Cu ce s-a remarcat totuși în legislativul european? Chiar la începutului mandatului de europarlamentar a invitat 30 de senatori PSD la Strasbourg pentru un schimb de experiență – cu toate costurile acoperite de Parlamentului European.

Politicianul din Dolj a fost acuzat că, de fapt, a folosit schimbul de experiență drept pretext pentru a-și organiza o petrecere cu ocazia zilei de naștere, scrie G4Media.   

Dar de nuntă consistent: aproape 300.000 de euro

Claudiu Manda este membru PSD și președinte al filialei județene Dolj a partidului de peste 10 ani. A intrat în Parlamentul României în 2004, timp în care a avut mai multe mandate, atât la Camera Deputaților cât și la Senat.

Este căsătorit cu Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii în epoca Dragnea și actualul primar al Craiovei.

Cuplul a rămas cu un consistent „dar” în urma nunții: aproape 300.000 de euro. Printre invitații celor doi s-au numărat foștii lideri PSD, Liviu Dragnea și Viorica Dăncila. 

În toamna anului 2023, Claudiu Manda a fost reales în fruntea organizației PSD din Dolj. 

L-a susținut pe Liviu Dragnea în fața DNA

Claudiu Manda a terminat Facultatea de Științe Economice în 1998 la Universitatea din Craiova, iar între 2002 și 2003, a studiat la Școala Academică Postuniversitară „Ovidiu Șincai”, specializarea Management Politic. 

În anul 2005, susține că a absolvit și cursurile controversatului Colegiu Național de Apărare. De asemenea, în 2011, a urmat și cursurile Colegiului Național de Informații – școala postuniversitară a Academiei Serviciului Român de Informații. 

Între 2017 și 2019 a fost președinte al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru controlul SRI. 

Claudiu Manda a fost unul dintre oamenii din PSD care l-au susținut pe fostul lider social-democrat, Liviu Dragnea, inclusiv când era audiat la DNA.  

A fost chiar el în atenția DNA. Faptele s-au prescris

Claudiu Manda a avut el însuși de a face cu Direcția Națională Anticorupție. 

În 2021 a fost trimis în judecată de procurori. DNA l-a acuzat pe Claudiu Manda că, în 2015, ar fi intervenit pe lângă directorul de atunci al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială Dolj, Marius Simcelescu. 

Procurorii aveau suspiciuni că acesta din urmă a șters datoriile unor persoane care primiseră pe nedrept ajutoare sociale. Era vorba de 59 de locuitori ai comunei Bratovoiești din Dolj. În schimb, aceștia ar fi urmat să voteze cu PSD. 

După doi ani și 15 amânări ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, Claudiu Manda a scăpat de proces pentru că faptele de care era acuzat s-au prescris

Acum, politicianul candidează pentru un nou mandat de europarlamentar din partea PSD. 

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.