Să fi fost roman, titul era „După 24 de ani”: naționala de fotbal a României a câștigat primul său meci la un campionat european din anul 2000 încoace.
Tricolorii au învins selecționata Ucrainei cu trei la zero în primul meci disputat în grupa E a competiției, la München. Au marcat căpitanul Nicolae Stanciu, în prima repriză, și Răzvan Marin și Denis Drăguș – în partea a doua.
Următorul meci al naționalei din faza grupelor e programat în seara de sâmbătă, contra Belgiei, la Köln. Miercurea viitoare, pe 26 iunie, România joacă la Frankfurt cu Slovacia.
Urmărit în public aproape oriunde s-a găsit un ecran în România, meciul a fost urmat de o explozie de bucurie de felul celor din anii ’90, când Generația de Aur evolua entuziasmant la turneele finale.
Alegeri locale: conflict cu prelungiri
Din această toamnă, estonienii vor putea să voteze cu telefonul, dacă simt nevoia: la noi, la peste o săptămână de la locale și europarlamentare, încă de plimbă saci cu voturi de ici colo.
Controversa nu se dă dusă din sectoarele 1 și 2 ale Bucureștiului. Primărița Clotilde Armand, care îşi dispută funcţia cu liberalul George Tuţă, afirmă că Jandarmeria ar fi ridicat și distrus mai mulți saci cu voturi.
Potrivit politicienei USR, „se șterg cu rapiditate urmele fraudei”. Instituția respinge acuzația și răspunde că angajaţii săi nu au de-a face cu materiale electorale.
În weekend au avut loc mai multe manifestații publice în Piața Victoriei, în sprijinul lui Clotilde Armand și al lui Radu Mihaiu, primarul sectorului 2.
Acesta din urmă a anunțat astăzi că Biroul Electoral al sectorului a constatat cazuri de fraudă la o secție și că s-a plâns Parchetului. La secția respectivă ar fi apărut, după patru zile, voturi în plus.
Potrivit lui Radu Mihaiu, în zeci de alte secții s-ar fi întâmplat același lucru.
Câteva sute de voturi îi despart pe primarii în exercițiu de contracandidații lor din coaliția de la putere, George Tuță și Rareș Hopincă.
Summit neoficial
Reuniți la Bruxelles, liderii europeni discută astăzi despre obiectivele politice ale următorilor cinci ani și despre numirile în funcțiile de conducere, după alegerile europene.
Scrutinul a consemnat un avans al conservatorilor și al formațiunilor de extremă dreapta, dar popularii, socialiștii și liberalii dețin încă majoritatea în Parlamentul European.
Publicația Politico scrie că Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, are șanse considerabile să își păstreze funcția.
Cu sprijinul Franţei şi al Germaniei, ea ar avea majoritatea calificată necesară nominalizării.
Fostul premier socialist al Portugaliei Alberto Costa ar urma să devină preşedintele Consiliului European. Prim-ministra Estoniei, liberala Kaja Kallas, e prima opțiune pentru portofoliul de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe.
Ursula von der Leyen va avea nevoie de sprijinul Parlamentului European, care se va pronunța asupra candidaturii ei în prima lui sesiune, la mijlocul lunii viitoare.
Liderii europeni urmează să îşi confirme alegerile în cadrul summitului din 27 și 28 iunie.
E luni, 17 iunie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:53 România-Ucraina, 3-0 la Euro 2024
02:17 Alegeri locale: sectoarele 1 și 2, în fierbere
03:31 PSD Vaslui și presa neconformă
05:14 Galați: aventura electorală a unui profesor
07:30 Funcțiile europene importante, aproape decise
08:40 Israel: cabinetul de război a fost dizolvat
09:40 Botoșani: copii exploatați prin muncă
10:19 Elena Lasconi, președinta USR?
11:20 Șeful IPJ Cluj, reținut