L-am mai văzut și știm cum se termină, dar filmul se tot prelungește: Biroul Electoral Central va face publice rezultatele alegerilor locale din 9 iunie abia săptămâna viitoare.

Purtătoarea de cuvânt a instituției a declarat site-ului HotNews că în două comune din Alba și din Mureș trebuie reorganizat scurtinul, din cauza unor situații de egalitate între candidați.

Biroul „spera” să poată certifica în cursul zilei de astăzi rezultatul europarlamentarelor.

La consiliile județene, rezultatele parțiale de aseară puneau PSD în frunte, cu aproape 35% din mandate. Liberalii au obținut aproape 28 de procente, AUR – 11, Alianța Dreapta Unită – aproape 8, iar UDMR – peste 6%.

Persistă și acuzațiile de fraudă în sectoarele 1 și 2 ale Bucureștiului. Candidații puterii, George Tuță și Rareș Hopincă, au revendicat victoriile, iar primarii în exercițiu, Clotilde Armand și Radu Mihaiu, reclamă încă numeroase nereguli.

Radu Mihaiu afirmă că Poliția a început o anchetă privind unele buletine de vot ștampilate dinainte. Opt plângeri penale se referă la cele întâmplate în sectorul 2.

Fără sprijin

Încercarea părea de la bun început una fără șanse, iar secretomania lui Klaus Iohannis chiar nu are cum să-i fi ajutat: președintele a rămas oficial fără susținători pentru funcția de secretar general al NATO.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat pe o rețea de socializare că țara sa este „pregătită să susțină” candidatura lui Mark Rutte, premierul demisionar al Olandei.

Ca de obicei, Budapesta s-a folosit de moment ca să negocieze în favoarea sa: Orban anunță că nici un angajat maghiar nu va lua parte la activitățile NATO în Ucraina.

Slovacia, la rândul său, se pronunță în favoarea politicianului din Olanda.

Klaus Iohannis s-a autopropus în martie, iar surse diplomatice spuneau că el a provocat stupoare printre aliați. Țări membre cu foarte mare influență în NATO – Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța – anunțaseră deja că îl sprijineau pe Mark Rutte.

Evaluare brutală

De câteva decenii, deja, dau teste-standard și sunt descurajați activ să își exprime individualitatea la examene: elevii din România, drept urmare, au performanțe foarte reduse în ceea ce privește creativitatea.

Așa indică cel mai nou volum al rezultatelor PISA 2022 – Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor.

Publicat astăzi, documentul a verificat performanțele școlarilor de 15 ani. România e printre ultimele țări din Europa în privința creativității acestora: media din statele Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare e de 33 de puncte. Scorul local: 26.

România se remarcă și prin cele mai mari diferențe între elevii din mediile defavorizate și ceilalți. Scorul mediu al celor din zonele sărace e de 19 puncte.

Creativitatea e definită în evaluările PISA (nu foarte creativ) drept capacitatea de a îmbunătăți ideile care pot duce la soluții originale și eficiente sau la avansuri în cunoaștere.

Euro 2024 și autogolurile din politică

Marcel Ciolacu a fost spectator pe stadion – și erou la Antena3, descris drept „al doisprezecelea jucător -, Nicolae Ciucă și-a făcut selfie cu televizorul în fundal, iar în cele din urmă a constatat și Klaus Iohannis că naționala de fotbal a obținut cea mai mare victorie a sa la un turneu final după mai bine de două decenii.

„Emoționantă victoria”, a scris președintele pe Facebook după ce România a învins cu 3 la 0 Ucraina în primul său meci de la Euro 2024.

La nici câteva minute, utilizatorii Facebook i-au servit o porție consistentă de comentarii foarte directe.

Printre ele: „Așa de tare au strigat oamenii că v-au trezit?”, „De unde ați urmărit meciul? Din avionul privat?” sau „Important e cine numără, nu cine marchează. Ne-ați arătat asta pe 9 iunie, dom’ președinte”.

Alții au observat că șeful statului e mai degrabă un jucător de golf. În 2021, în plină pandemie, el îndemna pe toată lumea să practice acest sport, pe motiv că nu ar fi „deloc exclusivist”.

În România, un abonament pe patru luni la un teren de golf costa în acea perioadă circa 2.000 de lei.

E marți, 18 iunie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:54 Alegerile locale: suspans prelungit

02:48 Turismul electoral, ediția 2024

10:52 Klaus Iohannis, fără sprijin în cursa pentru NATO

12:00 Gabriela Firea demisionează din Senat

12:31 Anchetă asupra unui contract al PMB

13:21 Funcțiile europene: negocieri prelungite

14:10 Arestări în Israel în urma protestelor de stradă

15:16 Cât de creativi sunt elevii din România?

16:19 Producător auto chinez, interesat de România

16:58 Euro 2024 și autogolurile din politică

Cele mai recente