Asemănarea cu anii ’90 e din ce în ce mai evidentă: după calificarea naționalei de fotbal în optimile Campionatului European (1-1 cu Slovacia și primul loc în grupa E), petrecerile au pornit instantaneu.

E cea mai importantă performanță a României la un turneu final după mai bine de două decenii.

Mii de suporteri s-au strâns în centrul Bucureștiului, de exemplu, la Universitate.

În vîrstă de 22 de ani, fundașul Radu Drăgușin nu se născuse la precedenta calificare a naționalei în faza meciurilor eliminatorii de la un turneu final.

Fotbalistul român s-a declarat impresionat de imaginile din București.

Adversara de marți, din optimile Campionatului European, e una dintre marile puteri ale fotbalului – Olanda.

Câtă dreptate are Gheorghe Hagi, însă, atunci când spune public că de-acum înainte „orice este posibil”? În această ediție a Știrilor Zilei răspunde Cătălin Țepelin, redactorul-șef al site-ului golazo.ro.

Violență extremă împotriva femeii

Pare un fapt divers, dar, din nefericire, e doar simptomul unei boli acute a societății românești: o adolescentă de 17 ani și un tânăr de 24 au fost găsiți morți într-o cameră de hotel din București.

Poliția Capitalei spune că tânărul a omorît-o pe fată, după care s-a sinucis. Nu e limpede de ce a făcut aceste gesturi – Parchetul de pe lângă Tribunalul București a preluat ancheta deschisă de Poliție în acest caz.

Frecvența cu care se comit însă în România acte de violență împotriva femeilor e imposibil de ignorat: tot în această perioadă o femeie din Mureș a fost ucisă de către soțul său, la patru luni de când ceruse ca pe numele lui să fie emis un ordin de protecție.

Judecătorul din Reghin care i-a respins cererea spunea, în februarie, că tensiunea dintre părți „nu reprezintă în sine un motiv întemeiat pentru a dispune emiterea unui ordin de protecție”. Soțul e acum arestat preventiv.

Numai în primele cinci luni ale acestui an Poliția a emis peste 5.000 de ordine provizorii de protecție. Mai puțin de jumătate au fost confirmate de instanțe.

În fine, Curtea Militară de Apel din București a condamnat definitiv un paramedic care-a agresat sexual o pacientă chiar în cursul unei intervenții.

Bărbatul va face mai bine de cinci ani de închisoare.

Faptele s-au petrecut acum un an, iar atunci când a aflat că pe numele lui fusese depusă o plângere, bărbatul a distrus înregistrarea făcută de camera de supraveghere din ambulanță.

Victimele violenței domestice pot suna la numărul de telefon 0800.500.333.

Casele de protocol, tot mai atractive

Noi avantaje pentru demnitarii care stau sau care se pregătesc să stea într-o locuință de protocol.

De curând, Guvernul a schimbat prin ordonanță de urgență legea privind casele deținute de Regia Patrimoniului de Stat.

Una dintre noutăți privește cheltuielile cu reparațiile sau renovările. Dacă banii veneau până acum din bugetul Regiei, ordonanța deschide calea finanțării direct din buget.

De asemenea, beneficiarii acestor locuințe nu vor mai plăti nici utilitățile, ca până acum. Cheltuielile vor trece în sarcina instituțiilor.

Schimbările favorizează politicieni importanți, dar și proiecte ample, precum vila din Bulevardul Aviatorilor din București, despre care Recorder dezvăluia în februarie că e renovată cu 7.000.000 de euro.

E joi, 17 iunie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:54 Generația de suflet, noaptea bucuriei

05:55 Trei cazuri extreme de violență împotriva femeii

07:39 Casele de protocol: noi avantaje pentru locatari

09:20 Tentativă de lovitură de stat în Bolivia

10:50 Evaluarea Națională: încă o posibilă faptă penală

11:24 Mediul de afaceri – Ministerul de Finanțe, 1 – 0

12:08 Timișoara-Mangalia, 20 de ore cu trenul

Cele mai recente