Cu puțin înainte ca mai toată România să-și ia o minivacanță, Guvernul trâmbițează stârpirea păcănelelor: nu mai puțin de 90% dintre localități ar urma să fie „curățate”, după cum s-a exprimat premierul Ciolacu.

Potrivit acestuia, cabinetul a început să pună în aplicare legea care scoate păcănelele din localitățile cu mai puțin de 15.000 de persoane.

Nu mai puțin de opt proiecte privind jocurile de noroc au fost depuse la Parlament. Unele dintre ele includ reguli și sancțiuni mult mai drastice decât legea adoptată la începtul acestei luni.

De atfel, la data votului, deputatul USR Ionuț Moșteanu spunea că PSD și PNL ar face, de fapt, jocurile industriei de profil.

Taxă amânată

N-a fost să fie: așa-numita taxă pe lux ar fi trebuit adoptată astăzi, dar Guvernul a lăsat-o pentru la toamnă: până pe 30 septembrie ar urma să se lămurească cine și ce are de plătit, dar și cât ar putea să încaseze, de fapt, statul.

Impozitul de 0,5% ar urma să se aplice în cazul clădirilor de peste 2.500.000 de lei și mașinilor care costă peste 375.000.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, recunoaște că, cel puțin deocamdată, instituțiile funcționează tot în baza plimbării repetate a unor hârtii și că amânarea a fost necesară „pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”.

Post deblocat, NATO tot îndepărtat

În binecunoscutu-i stil laconic, președintele Iohannis a anunțat pe o rețea socială că a avut săptămâna aceasta o discuție despre summitul NATO de la Washington cu Justin Trudeau, premierul Canadei.

Deși califică drept „substanțială” conversația respectivă, președintele nu menționează nici măcar un singur rezultat al ei.

Postarea, însă, urmează unei confirmări oficiale din partea Turciei: și administrația Erdogan sprijină candidatura la șefia Alianței a lui Mark Rutte, premierul Olandei.

Drept urmare, candidatura pe care Klaus Iohannis și-a anunțat-o în februarie e în momentul de față sprijinită doar de două dintre țările cele mai prietenoase față de Rusia: Slovacia și Ungaria.

Între timp, catedra de profesor de fizică a lui Klaus Iohannis de la Colegiul sibian „Brukenthal” a devenit vacantă: după 27 de ani în care a fost rezervat, postul poate acum să fie ocupat de un titular.

Ora de Sibiu” scrie că președintele și-a depus cererea de pensionare.

Portret de candidat

La Știrile Zilei continuăm să vi-i prezentăm pe cei mai importanți dintre politicienii care ne cer votul la locale și la europarlamentare.

Cu ce s-au remarcat până acum?

Și în ce fel ar putea să ne reprezinte în viitor?

Astăzi, Raul Bambu reface traseul Cristinei Prună.

E marți, 30 aprilie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:52 Guvernul trâmbițează „stârpirea” păcănelelor

02:40 Taxa pe lux, amânată

04:02 Mamele de 16 ani pot decide pentru copiii lor

04:54 NATO și Klaus Iohannis, „succese” pe linie

06:20 SUA: manifestații pro-Gaza în extindere

07:37 Londra: liber la expulzări în Rwanda

08:47 Reguli noi pentru transportul școlar

09:22 Presă și propagandă: cheltuieli record

10:09 Austria: Partidul Berii trece pragul electoral

11:13 Portret de candidat: Cristina Prună

Cele mai recente

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.