Șase luni fără un director civil, iar cea mai lungă perioadă din istoria SRI în astfel de circumstanțe s-ar prea putea prelungi: președintele Iohannis întârzie să trimită Parlamentului un nume care să-i ia locul demisionarului Eduard Hellvig.

Cotidianul Libertatea scrie că președintele și premierul Ciolacu nu au avut până acum vreo discuție pe această temă.

Ziaristul Cristian Andrei avertizează la Știrile Zilei că e chiar posibil ca numirea să se amâne până după alegerile prezidențiale.

În opinia sa, asistăm la un derapaj foarte grav, mai ales în condițiile în care 2024 e un an cu patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Peste 1.000 de teste antidrog fals pozitive printre șoferi

Peste 1.000 de șoferi testați antidrog anul trecut nu consumaseră, de fapt, substanțe interzise.

Verificările Poliției au fost confirmate de analizele de sânge doar în proporție de 62%, potrivit unei statistici a Consiliului Superior de Medicină Legală.

Oricărui șofer testat pozitiv i se suspendă dreptul de a conduce. De asemenea, i se face pe loc dosar penal. Dacă analizele confirmă rezultatul, el este trimis în judecată și poate ajunge la închisoare.

Între momentul suspendării și cel al raportului medico-legal pot să treacă însă mai multe luni.

În decembrie, liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a criticat la Știrile Zilei faptul că Ministerul de Interne nu publicase numărul testelor fals pozitive.

Schimbare de Guvern în Franța

Prim-ministra Elisabeth Borne i-a prezentat demisia președintelui Emmanuel Macron.

În aproape doi ani de activitate, ea şi-a asumat o reformă extrem de nepopulară a sistemului de pensii şi o foarte controversată lege privind imigraţia. Gabriel Attal, ministrul educației, e considerat favorit pentru a-i urma la conducerea Executivului.

Peste numai cinci luni au loc alegerile pentru Parlamentul European, scrutin la care e de aşteptat ca partidele eurosceptice să obțină scoruri record. Mandatul cde președinte al lui Macron expiră în 2027, când el nu va mai putea candida.

Numită în mai 2022, Elisabeth Borne a devenit a doua femeie premier din istoria Franţei – prima a fost Edith Cresson, numită în 1991.

A murit, la 78 de ani, Franz Beckenbauer

Considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie, el e, de asemenea, unul dintre cei doar trei oameni care au câștigat Cupa Mondială atât ca jucători, cât și ca antrenori. Beckenbauer a făcut-o în 1974, respectiv în 1990.

Poreclit „Der Kaiser” („Împăratul”), Beckenbauer a fost un rar exemplu de forță, dar și de eleganță. Nu puțină lume îi atribuie inventarea postului de libero dintr-o echipă de fotbal.

Ceva mai recent, însă, procurorii elvețieni l-au interogat în cursul unei anchete de corupție, referitoare la organizarea Cupei Mondiale din Germania, în 2006.

FIFA l-a suspendat pentru trei luni pentru că nu a colaborat la o altă anchetă, legată de campionatele din 2018 și 2022.

E luni, 8 ianuarie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:42 De ce nu are nici acum SRI-ul un director civil?

04:10 Val de viroze în prima zi de școală din 2024

05:48 Peste o mie de șoferi fals pozitivi la testarea antidrog, în 2023

07:32 Prețul țigărilor: majorări la început de an

08:13 Ucraina: cel puțin patru morți într-o serie de noi bombardamente

08:59 Schimbare a Guvernului în Franța

09:52 Spitalizare foarte discretă a ministrului apărării din SUA

10:47 Protest al elevilor pentru transportul gratuit la școală

11:35 Tarif de intrare în Sala Unirii din Alba Iulia

12:16 Probleme la misiunea care încearcă să plaseze o sondă americană pe Lună

13:25 A murit fotbalistul și antrenorul german Franz Beckenbauer

Cele mai recente