„Toate sunteți ale mele!”. Arhidiaconul și elevele de la Seminar

UPDATE 28 martie 2023: Un al doilea profesor de la Seminarul Teologic din Baia Mare pleacă din instituție din cauza acuzațiilor privind relații nepotrivite cu elevele minore.

În urma investigației au apărut mai multe comentarii pe rețelele sociale despre un alt profesor din cadrul aceluiași liceu. Profesorul, care este și preot paroh, era acuzat în mesajele online că ar fi avut conversații și relații nepotrivite cu elevele lui.

În plus, mai multe foste eleve au trimis pe adresa de mail a redacției capturi de ecran în care profesorul avea discuții deplasate cu fete minore pe Snapchat, o aplicație în care toate pozele și mesajele trimise dispar automat imediat după ce sunt văzute. În capturile de ecran care au ajuns în posesia Recorder, el le cerea elevelor în repetate rânduri poze cu ele și le trimitea mesaje cu aluzii sexuale. La scurt timp după ce am început să verificăm informațiile primite, profesorul și-a dat demisia. Contactat de Recorder, el nu a vrut să comenteze plecarea din instituție, spunând că se simte „abuzat” de întrebarea noastră. Directorul Seminarului, Marius Nechita, ne-a comunicat că, „în urma mesajelor denigratoare” apărute în mediul online, profesorul vizat a luat decizia de a-și da demisia.

Episcopia Maramureșului și Sătmarului a declarat că va trimite astăzi un corp de control la Seminarul Teologic din Baia Mare, pentru a verifica acuzațiile împotriva fostului profesor.

UPDATE: La numai câteva ore după publicarea materialului Recorder, Episcopia Sătmarului și Maramureșului a anunțat că arhidiaconul Daniel Farcaș va fi înlăturat de la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare. Directorul Seminarului a confirmat că Daniel Farcaș nu va mai preda în liceul pe care îl conduce.

TEXTUL INIȚIAL

Combinând autoritatea unei fețe bisericești cu imaginea profesorului de gașcă, un arhidiacon de la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare și-a manipulat emoțional elevele minore, trecând din postura de diriginte în cea de prieten apropiat, care își permite să le dea mesaje cu tentă sexuală, să le toarne alcool pe gât și să se pozeze cu ele în pat.

Recorder a intrat în posesia unor astfel de mesaje, dar și în posesia unor fotografii și imagini video dintr-o excursie în care profesorul Daniel Farcaș a plecat singur cu elevele de 15 ani din clasa la care era diriginte. Imaginile sunt șocante și revoltătoare în același timp.

Cu mult înainte de a ajunge în posesia noastră, imaginile și mesajele au ajuns la conducerea Seminarului, dar și la Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului, membru în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În fața acestor înalte fețe bisericești s-au prezentat și două eleve care au reclamat comportamentul arhidiaconului profesor.

Cu toate acestea, sancțiunile dictate împotriva lui Daniel Farcaș au fost fie minore, fie motivate de aspecte care n-au avut legătură cu situația de la Seminar. Pe linie școlară, o parte dintre măsurile luate de conducerea școlii au devenit, în câteva luni, inexistente.

Astăzi, Daniel Farcaș este în continuare profesor de Morală, Noul și Vechiul Testament, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Predă inclusiv la clasa de fete cu care a fost în excursie. 

Un caz revoltător prin sfidarea și ipocrizia care unesc două dintre cele mai influente instituții din România: Biserica și Școala. Două instituții care au menirea de a educa și de a le oferi suport moral celor în nevoie, dar nu înainte de a-și proteja propriile interese. 

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să