Trecutul parlamentarilor noștri. În 1994, Eugen Nicolicea cerea ca Regele Mihai să fie declarat persona non grata pe teritoriul României

Comisia specială condusă de Florin Iordache și-a continuat activitatea de reformare a justiției inclusiv în zilele de doliu național, amestecând funeraliile regale cu una dintre cele mai controversate teme de pe agenda publică. Deputatul PSD Eugen Nicolicea, unul dintre membrii de bază ai acestei comisii, are un trecut rușinos în relația cu monarhia.

Pe 11 octombrie 1994, la câteva zile după ce Regele Mihai fusese oprit pe Aeroportul Otopeni și împiedicat să intre în țară, Eugen Nicolicea (pe atunci deputat PDSR de Mehedinți) a luat cuvântul de la tribuna Parlamentului și a cerut Ministerului de Externe ca Regele să fie declarat „persona non grata pe teritoriul României”.

Discursul lui Nicolicea nu mai apare în arhiva de pe site-ul Camerei Deputaților, însă intervenția sa a rămas consemnată în paginile ziarelor din acea perioadă.

„Evenimentul zilei” scria că Nicolicea se referea la Rege cu apelativul „cetățeanul Mihai Hohenzollern” și, pe lângă solicitarea de a fi declarat persona non grata, cerea inclusiv pedepsirea parlamentarilor din Opoziție (Dinu Patriciu și Ticu Dumitrescu) care l-au întâmpinat pe Rege pe pista aeroportului.

Facsimil din ziarul „Evenimentul zilei”, octombrie 1994

Contactat de Recorder, Eugen Nicolicea a refuzat să comenteze felul în care îl înfiera pe Rege cu 23 de ani în urmă și ne-a închis telefonul: „În primul rând, nu știu despre ce vorbiți și în al doilea rând mă deranjați”.

Nicolicea era numit de presa anilor ’90 „un Vadim Tudor al Camerei Deputaților”, liderul PRM fiind la acea vreme senator.

„România liberă” scria: „Deputatul PDSR Eugen Nicolicea s-a suit la tribună și a ținut un discurs care l-ar fi umplut de invidie chiar și pe Vadim. Într-un limbaj de mahala, cu trimiteri obscene și de un umor grotesc și stupid, Eugen Nicolicea s-a referit mai ales la Dinu Patriciu care, profitând de imunitatea parlamentară, «a penetrat frontiera în ambele sensuri», încercând să forțeze intrarea Regelui în țară”.

„Cotidianul”: „Eugen Nicolicea este, în ultimul timp, gunoierul partidului de guvernământ. Când trebuie spuse lucruri care pe oricare alt deputat l-ar umple de rușine este scos la rampă Eugen Nicolicea”.

Facsimil din ziarul „Cotidianul”, octombrie 1994

UPDATE: Un cititor Recorder ne-a semnalat că, şi în 1997, în urma unei vizite a Regelui Mihai în România, deputatul Eugen Nicolicea a urcat la tribuna Parlamentului pentru a se lua la trântă cu monarhia. „Constatăm cu nedumerire că anunţata vizită a exregelui Mihai în câteva localităţi din România s-a transformat într-un turneu de propagandă monarhistă, ce nu are nimic de-a face cu o vizită particulară. […] Această propagandă monarhistă sfidează constituţia şi majoritatea poporului român, care este republicană, şi este făcută cu scopul clar de a manipula opinia publică, încercând să atragă adepţi pentru monarhie. […] Costurile desfăşurării forţelor de poliţie pentru asigurarea pazei şi ordinii de-a lungul traseului sunt suportate de poporul român şi această cheltuială ar putea fi numită «taxa pe monarhie»”, spunea Nicolicea la 6 mai 1997, într-o şedinţă a Camerei Deputaţilor. Citiţi discursul integral:

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să