Povestea Recorder: cine suntem și ce ne propunem
Deocamdată suntem patru: Cristian Delcea, Mihai Voinea, Andrei Crăciun, Răzvan Ionescu. Suntem încă tineri în viață și deja bătrâni în meserie. Am trecut prin mai multe redacții de ziar, am scris articole de toate felurile, am făcut reportaje video și documentare, am scris cărți, am câștigat premii.
Acum ne-am hotărât să mai facem un lucru: să punem pe picioare o publicație nouă construită pe aceleași principii după care ne-am ghidat de când suntem în meseria asta: jurnalism onest, făcut cu pasiune și pus în serviciul public.
CE VEȚI GĂSI PE RECORDER
Recorder și-a propus să devină cea mai importantă platformă de video-jurnalism din România. Credem că viitorul jurnalismului stă în imagini, dar rămânem convinși că forța cuvântului scris nu va muri niciodată.
Pe lângă conținut video, pe Recorder vom scrie reportaje, interviuri, portrete și opinii. Vrem să rămânem conectați la agenda publică, dar să venim cu abordări diferite. Vom spune poveștile simplu, clar și uneori dureros. Așteptați-vă la un stil liber și dezinhibat.
CINE E ÎN SPATELE SITE-ULUI
Recorder este deținut, în proporție de sută la sută, de echipa editorială formată din cei patru oameni menționați la început. Nu avem patron, nu avem culoare politică, nu servim interesele nimănui. Așa plecăm la drum și așa ne dorim să rămânem.
DIN CE VOM TRĂI
N-avem nicio intenție să scriem eseuri despre cum trebuie să funcționeze presa liberă, dar poate e bine să aflați cam ce e în capul nostru.
Am hotărât să înființăm o publicație nouă din dorința de a ieși din paradigma după care funcționează cea mai mare parte a presei din România: redacții prost organizate, care consumă mai mult decât produc și care sunt finanțate la nesfârșit de mofturile și de interesele unor patroni. Este un model greșit care și-a dovedit nu doar limitele, dar și efectele nocive asupra acestei meserii.
Avem convingerea că o publicație trebuie să fie o afacere care funcționează după regulile pieței: produce bani din surse transparente, își ajustează cheltuielile în funcție de venituri și plătește salariile unor jurnaliști care își văd de meserie.
În baza acestei rațiuni, Recorder pleacă la drum cu o redacție alcătuită din numai patru oameni și cu un buget restrâns, format din economiile noastre (deloc impresionante). Acest buget asigură funcționarea site-ului pentru următoarele 6 luni. Dacă site-ul are succes și produce venituri, ne vom extinde redacția și vom produce mai mult conținut. Iar scopul final este ca, la finalul celor 6 luni, Recorder să se autofinanțeze și să meargă mai departe. În acest fel, viitorul acestui site nu depinde de banii unui patron, ci numai de încrederea cititorilor noștri și de calitatea materialelor jurnalistice pe care vom reuși să le producem.
CUM VREM SĂ NE DEZVOLTĂM
Ideea noastră este că o publicație trebuie să producă venituri din două surse, cele două surse din care cele mai prestigioase instituții de presă din lume s-au finanțat în ultima sută de ani: publicitate și contribuția cititorilor.
1. Vom avea publicitate, dar vom căuta să păstrăm standardele ridicate: fără reclame agasante și fără compromisuri care să afecteze independența editorială și să ne transforme în agenți de PR.
2. Vremurile în care cititorii dădeau bani în schimbul ziarelor luate de la tarabă au apus. Dar asta nu înseamnă că jurnalismul onest nu mai are nevoie de contribuția cetățenilor. E doar o schimbare de paradigmă, în care informația circulă mai ușor și în care oamenii au posibilitatea să plătească nu din obligație, ci din responsabilitatea cu care orice cetățean contribuie la realizarea unui serviciu public.
În Marea Britanie, „The Guardian” nu condiționează accesarea site-ului de plata unei taxe, dar solicită contribuția benevolă a cititorilor pentru a-și păstra independența și calitatea editorială. În Austria, ziarele sunt puse în cutii montate pe stradă, mizându-se pe ideea că oamenii vor plăti fără să-i constrângă cineva pentru ziarul pe care îl iau din cutie.
Pe asta mizăm și noi: că atunci când vom produce conținut de calitate, vor exista cititori care vor plăti pentru el din proprie inițiativă și din dorința de a susține jurnalismul pus în serviciul public. Nu vă solicităm bani în contul promisiunii că vom scrie articole bune pe viitor, ci vă oferim articole bune pe care aveți posibilitatea să le plătiți.
La fiecare trei luni vom anunța cuantumul sumelor pe care le-am strâns din contribuțiile cititorilor și destinația lor, prioritatea fiind finanțarea unor proiecte editoriale complexe și lărgirea numărului de jurnaliști care alcătuiesc echipa. Recorder înseamnă, înainte de toate, visul de a construi o redacție puternică, formată din jurnaliști liberi, care cred în această meserie și în forța ei de a schimba, dacă nu lumea, măcar unele lucruri din ea.