Cabinetul Ciolacu modifică joi ordonanța privind testarea antidrog a șoferilor, ca urmare a nenumăratelor proteste din ultima săptămână.

Ar fi de așteptat, spun surse politice, ca aplicarea ei să fie amânată. Șoferilor nu li se mai permite acum să refuze verificarea cu aparatele Poliției și să opteze în schimb pentru cea de sânge.

Ca urmare, premierul Ciolacu spune că Guvernul va cumpăra teste de sânge al căror rezultat să fie disponibil după cel mult trei zile. Aparatura ar costa circa 40.000.000 de euro.

În momentul de față, rezultatele testelor de sânge întârzie chiar și vreme de câteva luni, perioadă în care permisul de conducere al persoanei vizate e suspendat. Poliția spune că în ultimii trei ani circa 20% din totalul mostrelor biologice ar fi infirmat rezultatele testelor rapide.

Legiferarea pe repede înainte i-a scos în stradă chiar și pe contabili, economiști și antreprenori. Ei reclamă două ordonanțe adoptate fără consultare publică. Documentele introduc, între altele, măsuri precum e-TVA și e-Factura.

Ele produc, spun cei vizați, haos în legislația fiscală. Proteste au avut loc astăzi în București și la Iași.

Participanții s-au plâns că digitalizarea nu trebuie să însemne și mai multă birocrație.

TAROM: zeci de curse anulate

Haos fără precedent pe Aeroportul Otopeni.

În plin sezon al vacanțelor, zeci de curse ale companiei TAROM au fost anulate. E vorba de zboruri către Cairo, Beirut, Istanbul, Amsterdam sau Frankfurt, dar și de curse interne. Sute de pasageri au suportat ore întregi de așteptare, însă delegaţia României care participă la summitul NATO din Washington a plecat din ţară cu un avion militar.

Cursele s-au anulat deoarece câte un pilot sau copilot din fiecare echipaj s-a declarat „inapt de zbor” – o procedură specială, la care personalul apelează în cazul unei probleme urgente de sănătate.

Narcis Pașcu, liderul  Sindicatului Unit TAROM, spune că în astfel de cazuri alți piloți trebuie să asigure permanența. Compania aviatică națională nu are însă destui oameni.

Gestul de-acum al piloților este o formă de protest, spune Marius  Popescu, președinte al Asociației Companiilor Aeriene Românești și fost purtător de cuvânt al companiei.

Confruntată cu nenumărate probleme de ani buni încoace, TAROM a beneficiat numai în ultimii șapte de ajutoare de stat în valoare de 120.000.000 de euro.

Ucraina: atacuri cu zeci de victime

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise în Ucraina, într-un atac rusesc cu rachete asupra mai multor orașe. Spre deosebire de larga majoritate a celor precedente, acesta a avut loc în plină zi.

Zece oameni au murit la Krivoi Rog, în centrul țării vecine, iar șapte, în Kiev.

Printre clădirile lovite în capitală se numără un spital de copii. La doar câteva ore după aceea, un al doilea centru medical a fost lovit de rachete, care au făcut cel puțin patru victime.

Aflat în vizită în Polonia, președintele Zelenski a spus că circa 40 de rachete au fost lansate asupra unor ținte din întreaga țară.

Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelenski, a fost atacat în mod repetat de Rusia din februarie 2022 încoace.

E luni, 8 iulie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:49 Testarea antidrog: regulile se schimbă din nou

02:38 Protest al contabililor

03:49 Haos la TAROM, zeci de zboruri anulate

07:57 Alegeri în Franța: cine guvernează?

12:13 Zeci de victime, azi, în Ucraina

13:05 Bac 2024: încă o controversă

13:43 Valea Oltului, redeschisă parțial?

14:11 Viktor Orbán în Beijing

Cele mai recente