Dintr-un studio de televiziune – așa cum procedează Guvernele României cînd chiar dau de bucluc – , ministrul sănătății anunță o consultare publică despre așa-numitul drept de a muri cu demnitate: e o consecință directă a decesului în condiții neelucidate al unui pacient aflat în stare gravă la secția de Terapie Intensivă a spitalului bucureștean Pantelimon.

Două doctorițe sunt cercetate de procurori pentru omor calificat în acest caz, sub suspiciunea că ar fi provocat intenționat moartea bărbatului. Ministerul Sănătății refuză să facă publice rezultatele unui control făcut la spital, pe motiv că documentele ar fi secrete.

La Digi24, însă, ministrul Alexandru Rafila a spus că luna viitoare ar fi de așteptat lansarea unei dezbateri publice despre transferul pacienților în stadiu terminal de la Terapie Intensivă în secţiile de îngrijiri paliative.

El a insistat că un astfel de demers nu e totuna cu eutanasia. În opinia sa, la discuții ar trebui să aibă prioritate asociațiile profesionale, organizațiile de pacienți și biserica.  

Potrivit ministrului Rafila, 3.000 de paturi ar exista acum la nivel naţional în secțiile de îngrijiri paliative. Ar fi nevoie de cel puțin încă 1.000.

Într-un interviu pentru Știrile Zilei de la începutul acestei săptămîni, doctorița Elena Copaciu, cu zeci de ani de experiență în terapia intensivă, spunea că România nu mai poate evita prea mult dezbaterea despre dreptul de a muri cu demnitate.

Congresul lui Ciolacu

Congres cu final cunoscut: PSD validează mâine candidatura lui Marcel Ciolacu la Cotroceni. Premierul și-a anunțat, în cele din urmă, intenția de a se înscrie în cursă la începutul acestei săptămâni.

Pe fundalul emoției pe care recalcularea pensiilor a produs-o printre vârstnici, PSD încearcă din răsputeri să-și menajeze o parte importantă a publicului-țintă. Iar bazinul electoral tradițional al partidului nu garantează succesul în cel de-al doilea tur al prezidențialelor.

Aflat ieri la Bruxelles, Marcel Ciolacu nu a dat un răspuns clar când a fost întrebat dacă ar putea negocia susținerea din partea PNL, în funcție de rezultatele din primul tur. Nicolae Ciucă e în prezent creditat cu foarte puține șanse la Cotroceni.

O formalitate pentru Marcel Ciolacu, Congresul PSD va aduce însă unele modificări în forurile de conducere. Proaspătă eurodeputată, Gabriela Firea ar risca să piardă funcția de prim-vicepreședintă în favoarea lui Daniel Băluță, primarul sectorului 4 din București.

Celălalt post de prim-vicepreședinte ar urma să-i rămînă lui Sorin Grindeanu.

În calitate de secretar general va continua, foarte probabil, și Paul Stănescu, deși el e considerat un apropiat al Gabrielei Firea.

Protest la Târgu Jiu

Zeci de persoane au protestat la Prefectura Târgu Jiu, din cauza eutanasierii a 60 de câini. Pe 12 august, animalele ar fi fost eutanasiate în decursul unei singure ore.

Ele se aflau într-un adăpost public, gestionat însă (potrivit presei locale) de o asociație din Hunedoara.

La cererea site-ului G4Media, Direcția Sanitar-Veterinară din Gorj spune că angajații săi nu au luat parte la operațiunea din 12 august. Instituția afirmă că nu are cum să știe în ce a constat protocolul de eutanasiere și care a fost durata procedurii. Direcția mai spune că nu a găsit vreun un punct de lucru în Gorj al veterinarului care a eutanasiat animalele.

Oficial candidată

Nici mai mult, nici mai puțin decît „o altă cale către viitor”: iată la ce s-a angajat Kamala Harris în ultima zi a Convenției Naționale a democraților din Statele Unite.

Vicepreședinta care l-a înlocuit pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă a făcut un apel la „unitate”, un mesaj-standard al majorității candidaților la Președinție, și s-a declarat o reprezentantă a clasei de mijloc.

Alegătorii nehotărâți și cei independenți din cîteva state-cheie vor decide din nou, cel mai probabil, rezultatul alegerilor din noiembrie.

Observatorii vieții politice din Statele Unite atrag atenția că, și de această dată, Kamala Harris a vorbit mai degrabă în termeni generali, fără să intre în amănunte legate de mersul economiei sau de programele de sprijin pentru clasa de mijloc.

În privința războiului din Gaza mesajul e neschimbat – administrația Biden lucrează pentru un armistițiu -, ceea ce nu e sigur că-i va convinge pe votanții din Michigan, un stat-cheie cu o importantă comunitate de musulmani.

Nici atacurile vicepreședintei la adresa republicanului Donald Trump n-au ieșit în evidență: Kamala Harris a insistat însă asupra așa-numitei „Agende 2025”, un plan de schimbare profundă a instituțiilor americane la redactarea căruia au luat parte numeroși colaboratori și apropiați ai lui Donald Trump.

E vineri, 23 august. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:51 Moartea cu demnitate, dezbatere publică

03:51 PSD speră la Cotroceni

05:49 Gorj: protest după eutanasierea a zeci de câini

07:49 Kamala Harris, oficial candidată la Casa Albă

09:52 Polonia: incident cu militari români

10:25 Cloud-ul guvernamental, licitație contestată

11:12 Interceptări în dosarul fraților Tate

11:58 Cartea și concurența

Cele mai recente