În așteptarea unor debite periculoase ale Dunării și după un nou episod de inundații catastrofale, măcar explicațiile situației în care se găsește România par să se limpezească: în două rânduri, deja, Recorder a arătat cum oameni necalificați, dar cu sprijin politic, au luat locul profesioniștilor în gospodărirea apelor.

Autointitulat „un animal politic”, unul dintre ei tocmai ce-a fost trimis în judecată pentru a treia oară de procurorii anticorupție.

Petru Avram, fost șef la Apele Române, a intrat în atenția DNA în urma dezvăluirilor Recorder.

El e acuzat că a numit în posturi de conducere la Apele Române două persoane fără experiență, între mai 2020 și ianuarie 2021.

Trimiși și ei în judecată, cei doi au fost delegați – cu semnătura lui Petru Avram – ca ingineri-șefi pentru Sistemele de Gospodărire a Apelor din Galați și Vaslui. Cele două județe au fost grav afectate de inundațiile din această lună, care au făcut șapte victime.

Petru Avram a mai fost trimis în judecată în alte două dosare, pentru angajări fictive, abuz în serviciu și influențarea declarațiilor.

Doctoriță condamnată

Curtea de Apel Suceava a condamnat-o la trei ani de închisoare, cu executare, pe fosta șefă a secției de oncologie a Spitalului Județean. Hotărârea este definitivă. Ea a luat mită de la aproape 300 de bolnavi de cancer.

Anca Dumitrovici a primit o pedeapsă de doi ani și jumătate cu suspendare în primă instanță.

Nu numai procurorii au contestat decizia, ci și inculpata, din cauză că i s-a interzis să profeseze timp de cinci ani în sistemul public de sănătate.

Doctorița a fost arestată preventiv după ce familia unui pacient s-a plâns că tratamentul lui întîrziase, în așteptarea mitei.

Potrivit informațiilor din dosar, Anca Dumitrovici primea în fiecare zi bani, cosmetice sau alimente de la majoritatea pacienților. Cabinetul său a fost monitorizat timp de o lună, perioadă în care doctorița a primit mită de 280 de ori – de aproximativ 15 ori pe zi.

Aproape 100 de alți medici din cadrul spitalului s-au solidarizat cu ea, pe motiv că șpăgile ar fi fost „gesturi de recunoștință”.

Aproape 200 de morți într-o singură zi

Aproape 200 de persoane au fost ucise numai astăzi în raidurile aviației israeliene asupra Libanului, au anunțat oficialitățile din Beirut. Alte câteva sute au fost rănite.

Armata și-a intensificat atacurile asupra gherilei Hezbollah, susținută de Iran, însă civilii au fost din nou prinși la mijloc: oamenii au primit SMS-uri prin care erau îndemnați să părăsească anumite zone ale Libanului.

Chiar și în capitală, numeroși părinți și-au întrerupt munca pentru a-și lua copiii de la școală și a-i pune la adăpost.

Ministrul Informațiilor din Liban a reclamat ceea ce numește „războiul psihologic” dus de armata israeliană.

Potrivit forțelor armate, rachetele au lovit circa 300 de ținte, iar operațiunile la adresa militanților islamiști se vor intensifica în zilele care urmează.

Temerile că războiul din Gaza ar putea să devină un conflict regional au sporit săptămâna trecută: numeroase pagere sau stații de emisie-recepție folosite de militanții Hezbollah au explodat controlat, în urma unei operațiuni puse pe seama serviciilor secrete israeliene.

E luni, 23 septembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:48 Fost șef la Apele Române, trimis în judecată

03:15 Doctoriță condamnată

04:21 „Legea Iohannis” se naște greu

06:45 George Becali se înscrie în AUR

07:37 Liban: aproape 200 de morți într-o singură zi

08:43 Scrutin regional la limită în Germania

09:45 București: incendiu în campus

10:32 Cum a fost decorat Aurelian Bădulescu

11:25 Vaccinarea anti-HPV, primele date

Cele mai recente